Александар Трифуновић: Джаба сте поткивали, правосуђе више не станује овдје

Корупција у БиХ никад није била већа. Потпуно је разорила овај систем изнутра. Хистеричном националистичком реториком већ четврт вијека она се уз подршку јавних медија успјешно чини невидљивом. Резултати корупције се не могу сакрити, на сваком су кораку.

Aleksandar Trifunović / 23. мај 2019

Данашњим објављивањем снимка састанка инспектора СИПЕ и предсједника Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине Милана Тегелтије са привредником из Велике Кладуше, који га је и снимио да би доказао с каквом се корупцијом правосуђа суочава више од осам година, портал Журнал додао је још један важан доказ тези о непостојању БиХ као правне државе.

Имали смо у то мало материјала прилику да видимо оно што одвећ знамо, а то је да службеници које плаћамо да нас штите од пљачке и отимачине, пљачкају и отимају од овог друштва кад год им се за то пружи прилика.

Значи, непрестано.

То да се инспектор СИПА-е састаје са човјеком од којег узима паре и говори да ће, подмићивањем других, ријешити његов проблем, а да ће му у томе помоћи Тегелтија, с којим се састају у кафани и причају о предмету, за који ће он, како каже, "видјети о чему се ради са Далидом", те да бизнисмен "може да прича слободно" јер је поред њега његов кум, скандалозно је само по себи и довољно за повлачење са функција до завршетка истраге.

У свакој нормалној земљи. Наша то, нажалост, није.

Јер ко ту истрагу да спроведе? Нема ко.

Корупција у БиХ никада није била већа и потпуно је разорила овај систем изнутра.

Хистеричном националистичком реториком она се већ четврт вијека, уз подршку јавних медија, успјешно чини невидљивом. Али резултати корупције се не могу сакрити, на сваком су кораку.

У лошим путевима на којима се свакодневно гине највише у Европи, болницама без завоја и љекарима којима се не уплаћују доприноси и здравствено осигурање, цивилним заштитама без капацитета да нас одбране од било какве природне пошасти.

Из свих тих силних реновираних и новоизграђених зграда правосуђа и служби безбједности, за које су скршени милиони нашег и међународног новца, ни највећа промаја не може да избаци зрнце правде за све наше људе.

Питајте, уосталом, Давора Драгичевића, коме ни подршка десетина хиљада људи није помогла да дође до истине.

Не постоји област у чију је реформу уложено више новца него у реформу правосуђа. Ти службеници имају највеће плате од свих јавних службеника у земљи. Замишљени да штите најслабије, правду утјерују на најслабијима, онима што су украли кокош или таблу чоколаде.

Джаба сте кречили.

Међународна заједница је на овај начин, умјесто да створи независан правосудни систем, створила успјешан алат којим је корупција и системски заштићена. Чињеница је да су након сваких избора политичари који подржавају овакво правосуђе све богатији и богатији, а да их нико и никад из Тужилаштава не упита, како то, мајку му? Како то да су људи које представљате све сиромашнији, а ви све богатији?

Да примате плате за нерад?

За јавно успостављено саучесништво?

Како другачије објаснити да је данас ВСТВ састављено од припадника свих овдашњих нација, које се тобож политички не подносе, једногласно и, како то каже РТРС, плебисцитарно дало подршку свом Предсједнику, актеру са снимка, а да никаква истрага није ни започела? 

Један од тројице Предсједника БиХ Милорад Додик, који је ономад изјавио да му неће судити судије муслимани, лаконски вечерас изјављује да је ово битка против српских кадрова. Не брине, довољан број људи ће у то и повјеровати. А на критике може само да одмахне руком и погледа стање на рачунима десетина фирми које води његова најближа фамилија, а које имају највећи раст профита у земљи којом предсједава.

Бранко Перић, судија који и сам мјесецима износи озбиљне и аргументоване оптужбе на рачун највиших судских институција, данас је резигнирано поручио да је ово крај правосуђа у БиХ.

Тачно, ово је самим тим и крај ове државе.

Чињеница је да је ова држава политички отета и да је све више оних који обожавају своје отмичаре и аплаудирају им.

Констатовати то није никаква велика памет, али јесте каква таква утјеха да ово дириговано лудило није успјело да баш од свих направи саучеснике у сопственој пропасти, на све бржем путу ка завршном и коначном поткивању овог друштва. 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.