Александар Трифуновић: Какви су ти приоритети, таква ти је и држава у којој живиш

Одговорност грађана за овакав систем је огромна, и он највише и зависи од притиска јавности за његово провођење. Другачије не би било могуће да шведска политичарка поднесе оставку на све јавне функције купивши тоблерону кредитном картицом Министарства.

Aleksandar Trifunović / 06. мај 2019

Сваки грађанин Шведске у било ком тренутку мора да добије информацију како се троши новац од пореза који плаћају.

Тако је већ више стотина година. Каммарколлегиет једна је од најстаријих и најважнијих институција у Шведској. Датира из 1539. године, када је Густав Васа успоставио "комору" која се бави наплатом пореза и ревизијом јавних рачуна. Без обзира колики порез плаћају, грађани Шведске су пред државом једнаки.

Ни најтежа болест не може богаташа помјерити из реда чекања на здравствену услугу, испред сиромаха који је стигао прије њега. Плаћање "услуге" те врсте било би шок за систем, како ми је рекао Ханс Сундстрöм, правник, судија и запосленик ове агенције, који за свој рад не прима никакву надокнаду. То је за њега част, радити тако важан посао за своју земљу. На заказани састанак је дошао бициклом. Одговорност грађана за овакав систем је огромна, и он највише и зависи од интересовања јавности за његово провођење. Од притиска јавности. Другачије не би било могуће да шведска политичарка поднесе оставку на све јавне функције купивши тоблерону кредитном картицом државе. Због 3 еура, не може више да се бави јавним послом. Једнакост пред Законом је правило. Грађанин је кључ једне од најбољих држава за живот у свијету. Ханс ми каже да јавним новцем на састанку можете платити чашу вина, али не и цијели ручак, јер за то нема никаквог оправдања ...

Подсјећања ради, прије неколико година, готово у једногласју прошли су приједлози измјена закона о слободном приступу информацијама и сукобу интереса у БиХ који политичарима даје апсолутну слободу у трошењу нашег новца. Ми смо се и тада, као и сад, бавили важнијим питањим.

Питањима која лакше одржавају температуру рата и линча, а ослобађају било какве личне одговорности за друштво у ком живимо.... резултат је ту. 
Биће још горе. 


Једном сам записао "Какви су ти приоритети, такав ти је живот". Тако је са људима. Тако је са државама. Сва мудрост и сва логика. Једноставно... Шведски.


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.