Александар Трифуновић: Народни посланици, да ли вам је сад јасно шта сте изгласали!

Воља ово мало преосталог народа и легитимно је претворена у интерес једног човјека, једне партије и једне породице.

Aleksandar Trifunović / 22. јул 2019

“Моћ се састоји у томе да се људски дух разбије на комаде, а потом састави у жељени облик. Да ли ти је сада јасно какав свијет ми стварамо?”

Записао је ово британски писац Джордж Орвел у култној и пророчанској “1984”, роману који говори о тоталитарној држави и животу појединца  у таквој држави. Орвел описује имагинарно тоталитарно друштво у којем апсолутну власт има Партија, којој је на челу Велики Брат – митска фигура коју је измислила партија како би аморфној маси апаратчика дала људско лице.

Орвелов роман из 1949. године одлично је штиво за Републику Српску 70 година касније. Народна Скупштина Републике Српске је на свом посљедњем засједању јавно, пред очима јавности, разбијена на комаде, а потом састављена у жељени облик, онако како је то замислио Милорад Додик.

Воља ово мало преосталог народа и легитимно је претворена у интерес једног човјека, једне партије и једне породице.

У припреми за сједницу, Милорад Додик није донио ни један ваљани документ или било шта друго везано за тему изградње Пељешког моста, што би на колико-толико разуман начин могло да објасни јавности зашто је по хитном поступку заказана и одржана једна од набизарнијих сједница овог тијела. За припрему реално није имао ни потребе, јер посланици СНСД-а и пратеће коалиције никад се нису супротставили ни једној његовој намјери до сада. Ма каква она била.

Хрватска је због изградње Пељешког моста додатно одгодила изградњу моста код Градишке, којем никад није озбиљно ни пришла као пројекту. Аутопут Бањалука-Градишка направљен је 2011. године, а коштао је стотине милиона марака. Један је од најскупљих у Европи, али и даље не води нигдје, већ завршава у њиви. Власник Андрићграда Емир Кустурица рекао је у емотивном говору на отварању те дионице да коначно има пут који је сањао од рођења, пут који га води ка Европи. Пељешки мост је, међутим, на Емирову велику жалост, Додику сада већ и званично важнији од моста на Сави, па ће његов пут за Европу преко Бакинаца ипак морати да сачека.
Народна Скупштина Републике Српске то је и потврдила огромном већином гласова, изградња Пељешког моста је Витални национални интерес РС. Ово је један од најуспјешнијих Додикових приједлога икад, ако мјеримо математиком броја гласова и тиме што је највећа опозициона странка, СДС, била потпуно суздржана, и гласачки, и у расправи.

Додик се током засједања обраћао само двојици посланика опозиције, не бирајући при томе рјечник. Вријеђао је народне посланике Небојшу Вукановића и Драшка Станивуковића на беспризоран начин, пријетећи им, помињући чак и медицинске картоне, у покушају да их понизи, што је ван сваке етике. Ако томе придодамо и Јелену Тривић, коју је барем поштедио својих увредљивих и вулгарних тријада, јасно је да Милорад Додик ово троје посланика сматра за једине вриједне његове пажње. И ма колико се трудио да их у вишеминутним нервозним излагањима представи небитним, управо их је на тај начин учинио битним.

Сви остали посланици су тачно тамо гдје треба да буду, слијепо послушни и мирни. Смјештени у ладице које отвара по потреби.

Какво-такво је то признање овом посалничком тројцу, али и ништа више од тога.

Истина је да Република Српска нема опозицију, што је чак и мање важно, у поређењу са чињеницом да грађани немају ни једну институцију која може да их заштити од самовоље једног човјека.

Ово је крај демократије.

Милорад Додик је доказао да има неограничену моћ да Републику Српску разбије на комаде, да је тако разбијену састави у жељени облик, као какву глинену куглу, и баци је и закотрља гдје год хоће.

Народни посланици, да ли вам је сад јасно шта сте направили, шта сте одобрили и изгласали?

 

 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.