Александар Трифуновић у Недјељом у 2: Америка је много више уложила да Додик добије моћ коју има, него што улаже у санкције против њега

Главни и одговорни уредник Буке гостовао је у популарној емисији ХРТ-а "Недјељом у 2", гдје је говорио о актуелној ситуацији у Босни и Херцеговини и регији.

BUKA portal / 10. јануар 2022

 

Прво питање уредника и водитеља Александра Станковића било је везано за санкције које су Сједињене Америчке Државе претходних дана увеле против Милорада Додика и других функционера у Републици Српској и БиХ. 

"Америчка администрација је уложила много више труда да Милорад Додик добије моћ коју има него што је уложила у то да он изгуби комад моћи  - ако су санкције алат за то. Ове санкције су само проширење претходних, након којих је Милорад Додик добио изборе. Подсјећам вас да је под тим санкцијама Додик био у резиденције амбасадора Сједињених Америчких Држава, разговарао је са њим. Какве су то санкције ако вас прима амбасадор земље која их је увела?", питао се Трифуновић.

Између америчке администрације и Милорада Додика постоји специфичан однос, казао је уредник Буке. 

"Он је њихов најуспјешнији пројекат, јер је уз помоћ Америке Додик успио да, од политичара који је са два посланика у Парламенту Републике Српске постао премијер, добије апсолутну моћ и постане истински господар РС. Уложио је милионе у лобирање у Америци која му је увела санкције, што значи да је врло заитнересован за Америку, јер је свјестан из свог личног примјера да, кад Америка нешто жели, она то и оствари."

О односу Међународне заједнице према Босни и Херцеговини, али и регији Западног Балкана, Трифуновић је рекао:

"Међународна заједница бира поглавице који могу контролисати племена и више их ништа не занима. Тај став "само нек' се не пуца и то нам је довољно", то је све што међународна заједница мисли о Балкану." 

То је разлог више, казао је Трифуновић, да се боримо за нашу земљу.

"Како се појединачно сви почнемо више борити за нашу земљу, онда у будућности можемо очекивати и неку државу да ћемо имати. До тада, стварати неким обрнутим редом,  то је Међународна заједница у Босни покушала и није прошло. Мислим да треба да престанемо рат у сваком погледу, то је кључно - рат који се срећом не води оружјем - без тога не можемо очекивати мирно друштво, стабилност будућност..."  

Погледајте цијели наступ Александра Трифуновића у емисији Недјељом у 2:

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.