Александар Трифуновић: Угасили сте Алуминиј, јер то је вама ваша борба дала

Алуминиј, дакле, није једини, али је само још један добар примјер како ће завршити ова држава, све са ентитетима и кантонима. Угасиће се свјетла, као синоћ у некад моћној компанији. Угасићемо се.

Aleksandar Trifunović / 10. јул 2019

 

Синоћ је угашен Алуминиј, једна од највећих и најуспјешнијих предратних фирми Босне и Херцеговине. Године корупције и јавашлука, партијског газдовања овом фирмом довело је до логичног епилога. Менаджери фирме себи су исплаћивали највеће плате у држави, до 20 000 КМ мјесечно и више и поред катастрофалног пословања.

Радницима, који су то знали, све то није сметало док су добијали плате. Јуче су истом логиком погрешно усмјерили бијес на возаче, жене и дјецу у километарским колонама на магистралном путу који су блокирали у Мостару, док је само пар метара даље гомила приватних вила и зграда у коме столују главни узрочници овог епилога.

Драган Човић је ономад попут каквог религијског јунака преусмјерио ток ријеке зарад бољег положаја своје хацијенде. И он и његови политички пајдаши су јуче, као и свих ових година, саобраћали без проблема. Као што ће без проблема добити и наредне изборе на конто приче о угрожености Хрвата. Исправите ме, али зар није менаджмент Алуминија био готово 100% хрватски? Зар ту није била потпуна доминација у одлучивању или шта је већ рецепт да се дође до неугрожености?

Квазиинтелектуална и медијска елита хрватског народа гледа како ће да елаборира хрватско јединство као једини разлог постојања тог народа, а зарад мрвица са стола партије која доминантно влада овим дјелом земље. Кажу, кад се одвојимо у трећи ентитет, онда цемо се бунити против њих, до тада подршка шта год да раде.

Ова малоумна логика отјерала је гомилу младих Хрвата и Хрватица из земље, пуни су колодвори људи са картама у једном правцу, што тако замишљеној политици уопште не смета. Напротив.

Да се разумијемо, исто је и горе и на српској и бошњачкој страни. Пресликано. То су ти што чекају да преузму власт, што су у разним и предратним таловима и коалицијама. Газдују етнички чистим просторима и јаучу из скупих резиденција о угрожености народа. Смију нам се у фацу. 


Алуминиј дакле није једини, али је само још један добар примјер како ће завршити ова држава, све са ентитетима и кантонима. Угасиће се свјетла, као синоћ у некад моћној компанији. Угасићемо се.
Они што су је опљачкали већ имају резервне положаје наоколо, од Загреба, Београда, до Беча, Лондона и Истанбула.

А свјетина која је била спремна да личује друге зарад ниих, што их је годинама бирала, блокираће путеве и зграде.

Само нити ће у тим зградама бити иког, нити ће тим путевима ико да вози. 
Неће бити никог.

Као што сви ти силни мудраци који су ћутали, неће имати више коме да намећу своју кукавичку ћутњу као модел политичког дјеловања, па ће је пустош разоткрити онаквом каква јесте, потпуно бесмисленом.

То ће бити тако.

Јер, то је вама ваша борба дала

Није дакле Алуминиј угашен, ви сте га угасили


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.