"Приједлози којима се уназађују мир и напредак постигнути у посљедњих 26 година воде само у изолацију и економску пропаст" Реакција Амбасаде САД-а за БУКУ

Сједињене Државе чврсто подржавају територијални интегритет и суверенитет БиХ као једне државе са два ентитета и Брчко Дистриктом, рекли су за БУКУ из Уреда за односе са јавношћу Амбасаде САД-а.

BUKA / 15. октобар 2021

 

"Не постоји уставни пут којим би се један ентитет једнострано повукао из државних институција. Даљи развој на темељима мира из Дејтонског мировног споразума најбоља је гаранција сигурности и пут ка просперитету за све у оба ентитета и у Брчко Дистрикту. Покушаји да се пажња грађана одвуче од проблема корупције која их спутава, те занемаривање проведбе реформи неопходних за креирање бољих економских прилика за све представљају неодговорно лидерство. Наставит ћемо подржавати политичке лидере и све грађане који се уздижу изнад реторике подјела и раде на изградњи повјерења и стварању сигурније и просперитетније земље за све", рекли су за БУКУ из Уреда за односе са јавношћу Амбасаде САД-а.

Истичу да приједлози којима се уназађују мир и напредак постигнути у посљедњих 26 година воде само у изолацију и економску пропаст.

"Сједињене Државе спремне су да користе све расположиве санкције против оних који подривају или омогућавају подривање Дејтонског мировног споразума, али оне нису замјена за одговорност свих лидера у БиХ да одбаце дестабилизујуће дјеловање и да, умјесто тога, кроз институције БиХ раде на унапријеђењу функционалности", рекли су.

Додају да Амбасада САД није била позвана на састанак у Источном Сарајеву.

Подсјетимо, у Источном Сарајеву је одржан састанак амбасадора у БиХ са високим функционерима Републике Српске. Од 28 позваних представника амбасадора земаља, састанку се одазвало њих 11.

 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.