Амбасадорка Србије одбила да прими протестну ноту Хрватске

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је да је амбасадорка Србије у тој земљи одбила да прими протестну ноту поводом уласка војске Србије у ХР.

Agencije / 10. септембар 2019

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је у понедељак да је позвало амбасадорку Србије Миру Николић како би изразило протест због покушаја, како кажу у Загребу, ненајављеног и незаконитог уласка припадника војске Србије у ту земљу, преноси Хина, наводећи да је амбасадорка одбила да прими протестну ноту.

Како се наводи, на састанку је хрватска страна осудила покушај уласка припадника војске Србије "без знања и сагласности хрватских власти и без поштовања прописаног поступка најаве", као и да је Министарство изразило протест и наведени догађај оцијенило као провокацију са циљем изазивања инцидента.

Министарство је навело и да су и реакције званичника из Србије које су уследиле "наставак непримјереног поступања и већ дуже вријеме присутног обрасца јавнога говора у Србији усмјереног против Хрватске".

"Ово је још једна потврда да Србија није спремна да се суочи са сопственом прошлошћу и одговорношћу за ратове деведесетих година", наводи се у саопштењу хрватског Министарства.

Кадети Војне академије који су у суботу кренули у Хрватску с намјером да присуствују богослужењу за јасеновачке жртве враћени су са прелаза Батровци-Бајаково.

Делегација је заустављена, задржана и претресена.

У пртљагу су им биле службене униформе, што је, како су истакли у Министарству одбране, потпуно дозвољено и у складу са правилима службе, а хрватски цариници су делегацији рекли да не могу да их носе.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је тим поводом рекао да се ради о "ненајављеном, непријављеном и недоговореном доласку како би боравили на подручју Јасеновца", односно о провокацији.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је полицијска станица у Новској била много раније обавијештена о посјети делегације Војске Србије, али је рекао да не жели да детаљније улази у коментаре хрватског врха који су услиједили.

 

 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.