Амел Тука: Нисам имао стипендију, спонзоре, али имао сам љубав према спорту

Моја љубав према спорту је била толика да није дозволила никоме и ничему да ме спријечи и да ме одврати од тога. Ишао сам сам кроз све и приступао свему као озбиљно, професионално.

BUKA portal / 08. октобар 2019

 

Босанскохерцеговачки атлетичар Амел Тука сматра да је сребрена медаљу коју је освојио на свјетском првенству у дисциплини на 800 метара показатељ да је на добром и стабилном путу и жели тако да настави, али је и показатељ вриједности властитих могућности.

- Сребрена медаља је показатељ да сам на добром и стабилном путу и желим да наставим истим тимом, јер су тренер, психолог, нутрициониста, показали да су стручњаци, заслужили су моје повјерење, и желим да и даље заједно правимо још боље резултате - казао је Тука у интервјуу за Фену.

Међутим, да би се постигао такав успјех, каже он, потребно је пуно одрицања, психичких и физичких напора, напорног тренинга, другачији начин живота подређен тренинзима, те да се сваком такмичењу приступи озбиљно и максимално посвети томе.

Како би остварили циљ, поједини спортисти посежу за разноразним средствима којима повећавају издржљивост, допинг, али не и Амел Тука, он приступа фер и коректно, односно трчи у потпуности "чист".

- Желим да на стази будемо сви равноправни јер је то једино исправно не само према другим такмичарима, него опћенито према спорту и спортистима и у потпуности подржавам да сви будемо чисти, да поштујемо једни друге на стази јер сви тренирамо напорно цијелу годину како би се припремали за највећа такмичења – истакао је он.

Антидопинг контроле су честе, иако на почетку каријере тога није био свјестан, али је то спознао када је прије четири године постигао сјајан резултат.

- Ипак сам био најбржи човјек на свијету а долазим из једне мале државе, БиХ, која није била позната по ателитичарима који су направили оно што сам ја и изузетно сам поносан на то што  сам допринио атлетици и спорту у БиХ. С обзиром на добре резултате био сам изложен великим и честим допинг контролама – казао је Тука.

Увијек је било тестирања, додаје, на припремама у Јужној Африци, Португалу, Италији, али је навикао и на то, прихватио као реалност, чињеницу да то тако треба.

Каже да му је на почетку можда мало и сметало, а било му је и сумњиво зашто га толико тестирају, јер, каже, "знам себе да сам чист, али други можда то тако не виде и сумњају, па ми је и то постало нешто сасвим нормално и да то тако треба".

- Очекујем и сада тестирања, послије освојене сребрене медаље, али сам спреман на све и увијек сам говорио да могу доћи у било које доба дана и ноћи. Спреман сам да поштујем сва правила антодопинг агенције - нагласио је Амел Тука.

С обзиром на то да је прихваћање пораза највриједнији допринос спорта, и Туку су мучиле многе сумње, дилеме, имао је успона и падова, али каже да га је све то ојачало и научило како да се носи с проблемима у спорту, животу, те да му је заправо пораз осигурао побједу.

Наглашава да, колико год је важно да човјек остане чврсто на земљу послије великих успјеха, постигнутих великих резултата, тако је исто важно да човјек још чвршће остане на земљи када ствари не иду како треба, када долази до застоја, повреда, опадања мотива, жеље. Појави се сумња у себе, тренера, план и програм, дилема шта је исправно, шта треба радити, да ли уопште може да се врати на стазу, може ли постићи више?

- Али, хвала Богу то сам превазишао, са својим тренером и тимом, изашли смо из тога још јачи и чвршћи и због тога смо дошли до успјеха - наглашава Тука.

Стога, младим спортистима, свим људима препоручује да уколико желе успјех морају се борити за то, а он се од првога дана доласка на атлестки стадион понашао као професионалац.

- Имао сам професионални приступ тренинзима, а нисам имао никакве услове, нисам имао стипендију, опрему, спонзоре, али имао сам љубав према спорту. И то је основ свега - нагласио је Тука.

Ако немате упорности и љубави према спорту, послу, којим се бавите, додаје, немојте ни тренирати, јер ћете наилазити на препреке и одмах ћете "пасти" и одустати од свега.

- Моја љубав према спорту је била толика да није дозволила никоме и ничему да ме спријечи и да ме одврати од тога. Ишао сам сам кроз све и приступао свему као озбиљно, професионално. Не треба да очекујете ништа, треба се уздати у драгог Бога, у себе, да вјерујете свом тренеру, да из породице црпите позитивну енергију и љубав која ће касније дати најбоље резултате - нагласио је Амел Тука и додао да истинска вјера у Бога оплемењује, јача срце и душу, а спорт јача тијело.

Тука је један од неколицине спортиста из БиХ који има остварену олимпијску норму те ће наредне године у Токију јуришати на прву олимпијску медаљу. Нада се да га повреде неће спријечити да наступи у Токију и покуша да се попне на побједничко постоље и на највећем спортском догађају у свијету. Но, тренутно не жели размишљати о томе. 

- Искрено, желим да се одморим и мој тренер. Да не размишљамо о наредној сезони, јер је ова била дуга и напорна и тијело је прилично уморно. Слиједи добар одмор, а потом и планови за наредну сезону - закључио је бх. атлетичар Амел Тука у интервјуу за Фену.

Фена


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.