Америчке власти ће ублажити санкције Хуаwеију, али техно гигант остаје на црној листи

Администрација Доналда Трумпа, лидера Сједињених Америчких Држава, појаснила је како планира ублажити ограничења за америчке компаније које тргују са Хуаwеијем.

BUKA portal / 11. јул 2019

 

Амерички званичници изјавили да ће кинески технолошки гигант остати на црној листи Министарства трговине САД-а, али да ће лиценце за трговину са овом компанијом бити издате под одређеним околностима.

Хуаwеи је на америчку црну листу стављен у мају ове године, што значи да америчке компаније не могу кинеском гиганту продавати технологију без одобрења владе.

У говору који је јучер објавио Неw Yорк Тимес, амерички секретар за трговину Wилбур Росс изјавио је да ће његово одјељење издавати лиценце тамо гдје не постоји пријетња по националну сигурност САД-а.

Директор Националног економског вијећа Бијеле куће, Ларрy Кудлоw, изјавио је да су САД "отвориле врата и мало попустиле" када је ријеч о захтјевима за лиценцирање према Министарству трговине САД-а.

Он је додао да америчка влада неће куповати Хуаwеијеве дијелове и производе. Како пише Финанциал Тимес, Кудлоw је такођер упозорио како је намјера да попуштање захтјевима траје ограничени временски период, стварајући могућност да се ограничења могу поновно наметнути ако трговински разговори посустану.

Подсјећамо, Трумп је након прошломјесечног састанка с кинеским предсједником Xи Јипингом казао како ће двије земље наставити њихове трговинске разговоре.

Међутим, и даље остаје питање о томе које компоненте или технологија Хуаwеија представљају пријетње америчкој националној сгурности.
 

Клиx


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.