Амерички амбасадор: Палмер стиже у децембру. Провешће значајно вријеме у БиХ

Реформе треба да омогуће напредовање БиХ не само у војном аспекту него и у владавини закона, каже амбасадор САД-а у нашој земљи

BUKA portal / 09. октобар 2019

мбасадор Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини Ериц Нелсон казао је у интервјуу за бх. штампу да је питање слања АНП-а исувише исполитизирано. Одговарајући на питање Ослобођења да ли је могуће да се слање Првог годишњег плана за НАТО одгоди на пет година, како би се удовољило политичким лидерима који скоро свакодневно позивају на сепаратизам, Нелсон је одговорио: “Као што сам и рекао, то је исувише исполитизирано питање. Не ради се ту о чланству, то је одлука која ће се донијети у будућности, јер је потребан консензус за то. Разговор о чланству је контрапродуктиван у овом тренутку. Постоји консензус у вези са вриједношћу партнерства, постоји вриједност у вези са наставком тог партнерства и оно што НАТО партнерство нуди и очекује јесте да земља почне одбрамбене реформе. Идеје о одгађању реформи за неких пет година или неки произвољни број година нема никаквог смисла. Нема смисла ни у вези са очекивањима НАТО-а и понудом за партнерство нити у вези са оним што ЕУ тражи - да БиХ формира власти које ће почети проводити озбиљне реформе, а које ће показивати напредак кандидата ка чланству у ЕУ.”

Права одлука

Слаже се да постоје различита мишљења у вези са НАТО-ом и партнерством и које предности се нуде БиХ.

- Чланство се тренутно не нуди. Још не постоји консензус у овој земљи да БиХ жели постати још једна савезница НАТО-а. Али, оно о чему се сада ради, оно што је понуда и што је позивница од савезника у НАТО, јесте хајде да радимо на одбрамбеним реформама. Имали смо до сада добро партнерство. БиХ напредује, она је поуздан партнер у борби против тероризма у мировним мисијама, а сада је важно да почну реформе и то је оно што НАТО нуди и очекује од БиХ. Значи Годишњи план у вези с тим које су то реформе које је земља спремна провести. Ове реформе треба да омогуће напредовање БиХ многоструко не само у војном аспекту него и у владавини закона. Те реформе комплементарне су реформама ЕУ, оно што Унија очекује, рекао је Нелсон.

На питање да ли би Амбасади САД-а био прихватљив договор који искључује АНП, Нелсон одговара како се не ради о томе шта би прихватила америчка амбасада или не, него какве обавезе је БиХ спремна прихватити.

- И као поуздани партнер Босне и Херцеговине, ми желимо да БиХ донесе праву одлуку, каже Нелсон.

Упитан да ли је могућа ревизија Дејтонског споразума, Нелсон је поручио како је увијек важно рећи да је посвећеност САД-а основама Дејтонског споразума трајна.

 

- Дејтонски мир представља нашу преданост територијалном интегритету и суверенитету ове земље која се састоји од два ентитета, три конститутивна народа и Осталих. Ми смо радили како бисмо омогућили разговоре у вези са реформом Устава много година, често уз разочаравајуће резултате. Није се ту радило о недостатку покушаја да се десе разговори, али већина реформи није успјела због недостатка политичке воље. Те реформе треба да се дискутују у оквиру владиних институција и те реформе ће захтијевати консензус међу ентитетима и међу три народа. Дејтонски устав то тражи и захтијева. Дејтонски устав ће се морати еволуирати, потцртао је Нелсон.

Говорећи о контактима са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, Нелсон је подсјетио да је лидер СНСД-а под санкцијама САД-а због поступака који су угрозили Дејтонски споразум, те је “интеракција с њим донекле ограничена”.

- Састајем се као са чланом Предсједништва. Имао сам добре дискусије с њим и радујем се будућим разговорима, гдје ћемо се моћи договорити о томе на који начин САД могу помоћи БиХ да иде напријед, рекао је Нелсон.

Говорећи о декларацији СДА, истакао је да су САД биле досљедне у одбијању политичке реторике која одмаже и чија је намјера подјела.

- Јавно смо говорили против такве реторике и од СНСД-а и СДА и других странака. Оно што је важно и о чему се ради јесте да тешка питања са којима се БиХ суочава требају бити предмет разговора у оквиру позитивних напора и у оквиру демократских институција које постоје с том сврхом као што је Парламент, рекао је Нелсон.

Амбасадор је најавио долазак у БиХ специјалног представника САД-а за западни Балкан Маттхеwа Палмера почетком децембра.

Власт нема ни ФБиХ

- Доћи ће на сједницу Вијећа за имплементацију мира (ПИЦ), али планира и неке посјете и састанке поред тога. Тако да очекујемо да ће значајно вријеме провести овдје, открио је Нелсон.

Говорећи о формирању власти, Нелсон је истакао да САД и даље траже начине који могу помоћи странкама да дођу до консензуса у томе како да формирају коалицију.

- То радимо са нашим кључним савезницима, Европском унијом. Сви сматрамо да је неопходно хитно формирање власти, јер ако не дође до тога, то само одгађа даље реформе и напредак који би требао услиједити. Није то само питање Вијећа министара него и несастајања парламената и непостојања власти у ФБиХ, у неким кантонима коалиције нису формиране, примјећује Нелсон.

Упитан испреплићу ли се интереси САД-а и Русије у БиХ, Нелсон је казао да су САД предане миру и стабилности у БиХ, као и њеном суверенитету и територијалном интегритету.

- Ми немамо циљеве који се односе на ову земљу, осим оних који се односе на напредак и мир. Наша помоћ је транспарентна. Наше партнерство је отворено. У другим земљама у региону видјели смо да је руски утицај био дестабилизирајући. Ми смо предани томе да промовишемо стабилност у овој земљи и надамо се да ће наши интереси да се ускладе са интересима осталих чланица ПИЦ-а. А како идемо даље, надам се да ћемо се моћи сложити о јачању владавине права и јачању стабилности и безбједности у земљи, закључио је Нелсон.

Ослободјење.ба


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.