Американци спремили санкције за политичке лидере: "Суочите се с посљедицама!" Пале прве "жртве"

"Босанскохерцеговачки политички лидери који просперитет својих грађана и своје земље стављају иза властитог богаћења и оног својих породица и пријатеља, морају бити спремни да се суоче с посљедицама."

Milovan Matić / 08. јул 2021

Foto: Predsjedništvo BiH

Амбасадор САД-а у БиХ Ерик Нелсон у новом блогу осврнуо се на тежње своје земље у Босни и Херцеговини, као и Западном Балкану те најавио оштре санкције према кочничарима реформи.
Нелсон пише како је Бијела кућа 3. јуна објавила Меморандум о студији националне безбједности, према којем се борба против корупције дефинише као "суштински интерес за националну безбједност" Сједињених Држава.

"Предсједник Бајден затражио је од Владе САД-а да проучи на који начин Сједињене Државе, у сарадњи с међународним партнерима, могу модернизовати, координисати и осигурати ресурсе за активности усмјерене на јачање борбе против корупције у земљи и иностранству те тражење одговорности починилаца коруптивних радњи.

Допуне предсједника Бајдена Режиму санкција за Западни Балкан, од 8. јуна ове године, јасно наводе корупцију као један од начина путем којег појединци представљају пријетњу миру, безбједности, стабилности или територијалном интегритету подручја или држава Западног Балкана", наводи се.

А шта ово значи за БиХ, пита се Нелсон.

"Сједињене Државе, заједно с ЕУ, ОЕБС-ом, ОХР-ом и другим чланицама међународне заједнице наставиће предводити рационалне економске, законодавне и регулаторне реформе у сврху борбе против корупције и тражења одговорности починилаца коруптивних радњи, помагаће БиХ на њеном путу ка евроатлантској будућности те јачати окружење у којем ће сваки грађанин имати прилику да оствари свој пуни потенцијал", каже он. 

Као што грађани БиХ итекако знају, корупција представља егзистенцијално питање, подвлачи амбасадор.

"Висок степен корупције те неспособност и непостојање воље правосудног система да истражује, гони и адекватно кажњава починиоце коруптивних радњи резултовали су досад незабиљеженим одливом знања, јер грађани свих генерација одлазе у земље у којима њихов успјех не зависи од личних познанстава, него од њиховог властитог талента и поштеног рада.

Путујући широм ове запањујуће земље, сусрећем многе њене грађане који ми кажу како корупција погађа све сфере њихових живота. Ово су људи који гаје дубока осјећања према својим локалним заједницама и свом дому и траже прилике да побољшају свој живот у БиХ, али се осјећају спријеченима на сваком кораку управо због ендемске корупције и система који штити корумпиране појединце науштрб поштених грађана.

Ови вриједни људи осјећају се бепомоћнима суочени са сталним подривањем владавине закона и демократских норми од добро увезаних, корумпираних појединаца дубоких джепова, чији успјех почива на одржавању статуса qуо, гдје не постоји истинска владавина закона", каже он.

Нелсон наводи како босанскохерцеговачки политички лидери који просперитет својих грађана и своје земље стављају иза властитог богаћења и оног својих породица и пријатеља, морају бити спремни да се суоче с посљедицама.

"Сарадници или чланови породица који омогућују коруптивне радње такође су предмет потенцијалних санкција. Дошло је вријеме да истински независно правосуђе позове на одговорност починиоце коруптивних радњи и да међународна заједница још више у жижу интересовања стави дубоко укоријењену и општеприсутну корупцију која прожима сваки сегмент друштва.

Вријеме је и да грађани БиХ захтијевају више од својих политичких лидера и да их позову на одговорност због све већег раста корупције и њеног некажњавања, гдје добро увезани криминалци ријетко бивају кажњени за своје поступке", написао је.

Нелсон каже како опет и изнова, када им се укаже прилика да заузме став и подржи ове кључне реформе, лидери одгађају, блокирају или пак тврде да није право вријеме за то.

 

Политички аналитичар Есад Бајтал сматра да је крајње вријеме да се појединци санкционишпу у име мира и будућности свих грађана ових немирних балканских простора.

„Идеолошко-политичка надмудривања и тензије које се плански пројектују већ тридесет година у јавни простор, плаћају само грађани ових земаља. Плаћамо ми. А политичари се енормно богате и чине управо због тога, а под егидом тобожњег етно-патриотизма“, каже Бајтал за БУКУ.

Он објашњава да је овдје прича о тобожњем "националном интересу", у пракси завршила као интересни национализм.

„И крајње је вријеме да то свијет препозна и заустави. Ако је то циљ тих санкција онда се оне, здраворазумски гледано, добро дошле, и сваки неострашћени грађанин на њих може да гледа само с надом и жељом да се ствари овдје коначно почну мијењати у име неке боље, људскије будућности свих нас. Без обзира на етнос или клерос коме припадамо, а иза којих се крију наши тлачитељи и етно преваранти који се јавности лажно представљају као етно-политичке странке и партије“, каже Бајтал.

Политички аналитичар Аднан Хускић сличног је мишљења. Он наводи дасу санкције које се наводе једини прави начин да се помогне и утиче на свеукупну стабилност. 

„Овдје се заиста ради о појединцима који због лилчних интереса, првенствено криминалних, воде политике које су дестабилизирајуће. Оно што мени фали у свему томе јесте да се укључи и Европска унија. Без тога заиста тешко да ће се нешто промијенити“, рекао је Хускић за БУКУ.

Он наводи да је ово сигурно знак да се Америка враћа на Балкан. Можда не на начин као што је то било раније, али ће утицај бити много већи.

„Сви су причали о неком новом ангажману САД-а на овим просторима након доласка Бајдена. Ипак, могло се претпоставити да то неће бити неко 'шутање' као што је било некад, али санкције су сигурно биле један од начина те нове политике према Западном Балкану, што се и потврђује. Овдје се циљано сад ради о појединцима који зарад сопствених интерса воде дестабилизирајућу политику. И ако се схвати онда је лако усвојити механизме који би требали управо тај проблем да рјешавају“, каже Хускић. 

Он наглашава да је САД у континуитету овдје више или мање ангажована, али без ЕУ све санкције оваквог типа које буду долазиле из Америке неће имати жељени ефекат.

„Нису ни Додик, ни Никола Шпирић ниоткуд завршили претходно на тим црним листама и дефинитивно је ово један нови искорак. Али, све то неће имати смисла уколико ЕУ не буде пратила Америку. Јер, највећи је проблем и уједно жалосно да људи који краду паре у БиХ те исте паре пласирају за станове у Бечу или куће на Кипру... То је проблем. Неприхватљиво је да они скривају свој новац у ЕУ и зато је потребна оркестрирана акција“, рекао је Хускић.

 

Почело је

Амбасада Сједињених Америчких Држава је већ суспендовала Меморандум о разумијевању са Зеничко-добојским кантоном. Као разлог за то су навели недавно усвајање измјена и допуна Закона о Министарству унутрашњих послова овог кантона који се односио на сарадњу у борби против корупције посредством програма америчког вишег савјетника за борбу против корупције. Усвајањм амандмана на Закон о Министарству унутрашњих послова се ограничава независност полиције, транспарентно и добро управљање, правна сигурност те владавина закона.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.