Ана Раић Кнежевић: Србе у Хрватској млате, гађају камењем, псују. Читали смо пресуде, неке су невјеројатно мучне

Телеграмова Ана Раић Кнежевић, осим ових о којима сви медији пишу посљедњих дана, извукла је и неке мање познате случајеве

BUKA portal / 14. јун 2019

Напад на вијећника СДСС-а у Вишкову Радоја Петковића, који је подлегао задобивеним озљедама, као и напад припадника Торциде на сезонске раднике с Брача због њиховог српског говора, недјела су почињена из чисте мржње. Прошле године таквих је злочина пријављено укупно 27. Десет људи проглашено је кривима за злочин из мржње, још четверо чека расплет судског поступка. Једна пресуда била је ослобађајућа.

Према статистикама ДОРХ-а најчешће казнено дјело које се остварује код злочина из мржње је пријетња, затим оштећења туђе ствари, те наношење тешких и лаких озљеда. Осим тога, као злочин из мржње тијеком 2018. забиљежено је казнено дјело довођења у опасност живота и имовине опћеопасном радњом или средством, те насилничко понашање из чланка. Најчешћа дискриминаторна основа је и даље, каже ДОРХ, национална припадност, потом вјероисповијест и етничко подријетло, те сполно опредјелјенје. Прегледали смо судске пресуде у посљедњих пар година и, осим случајева о којима су сви медији извјештавали, извукли и неке досад непознате.

1. И ЛАНИ У ЗАДРУ НАПАДНУТИ СУ СЕЗОНЦИ

Задарска полиција ухитила је младог мушкарца који је лани у рујну на Путу Газића напао двојицу 30-годишњих држављана Србије. Како је тада приопћено, 18-годишњи Задранин био је у друштву више особа, а странце, када су схватили да се ради о Србима, гађали су сигналним бакљама. И у овом случају жртве су били сезонски радници, који, срећом, у нападу нису озлијеђени. Осим 18-годишњака који је зарадио казнену пријаву, још неколико особа убрзо је приведено због сумње да су повезани с нападом. Накнадно се дознало да су у питању припадници навијачке скупине Торнадо.

2. ‘НАБИЈЕМ ТЕ НА К…. ЧЕТНИКУШО. НИЈЕ ТИ МЈЕСТО ОВДЈЕ…’

Казнени поступак покренут је против 42-годишњег Суада Б. из Вуковара који је 17. липња прошле године вријеђао своју сусједу. Иако његов рјечник не заслужује понављање, цитират ћемо га како би било јасно с колико мржње је починио пријетњу: “Немој да ми маму узнемираваш. Убит ћу твојега и својега пса. Ј…. ти мајку четничку, иди у Србију код Шешеља. Набијем те на к…. четникушо. Намјерила си се на мене, ал судит ћу ја теби и пресудити. Није ти мјесто овдје преко Дунава. Радиш у Вуковару, ајде ради у Загребу, п…. ти материна четничка. Иди у Сремску Митровицу. Марш у Србију код Шешеља. Видјет ћеш ти тко сам ја!”. Ни кад су дошли полицајци није се смирио. Тада је још запријетио да ће платити пет тисућа еура некоме да уништи сусједу.

3. НАСРНУЛИ НА УЧЕНИКА ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ У ВУКОВАРУ

На аутобусној станици у Вуковару 16. сијечња ове године дошло је до тучњаве више младића. Нападнут је ученик Техничке школе Никола Тесла, који наставу похађа на српском језику, док је чекао школски аутобус. Ученик је у овом инциденту озлијеђен, а младићи који су г напали наводно су имали фантомке на главама. Ипак, успио је међу њима препознати једног из исте школе који наставу похађа на хрватском језику. Међунационални сукоб међу овим ученицима траје већ неколико мјесеци, а овај посљедњи напад догодио се само два дана након што је градоначелник Вуковара Иван Пенава одржао конференцију за медије на којој је прозвао ученике Техничке школе који наставу похађају на српском језику јер нису устали тијеком интонирања хрватске химне уочи утакмице на стадиону Вутекса у Вуковару.

4. НАПАДНУТ НА ПЛАЖИ ЗБОГ ТЕТОВАЖА НА ЋИРИЛИЦИ

Александар Г., младић родом из Книна који живи у Суботици, нападнут је крајем српња прошле године у Сплиту гдје је стигао на љетовање. Разлог су биле његове тетоваже. Скупина од десетак мушкараца напала га је када је скинуо мајицу те открио тетоважу на леђима, на којој су ћирилицом биле исписане ријечи цара Лазара: “Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе каква је сила која ме прати, него по томе колику светињу браним”, те припадност навијачкој групи Делије Книн. Инцидент се догодио на плажи Бачвице гдје су нападачи окружили Александра уз ријечи: “Овдје сте дошли провоцирати”. Насрнули су на њега, но успио им је побјећи. Иако је и раније љетовао у Хрватској, како је испричао за српске медије, тек је у Сплиту доживио пријетње.

5. СУСЈЕДИ ПЛАЋА ОДШТЕТУ ЈЕР ЈОЈ ЈЕ ПСОВАО ‘ЧЕТНИЧКУ МАЈКУ’

Ових дана стигла је пресуда према којој Жељко П. из Куле мора својој сусједи платити 9000 куна, јер ју је пијан извријеђао прије пар година. Због тога је правомоћно осуђен за пријетњу те кажњен новчаном казном. Сада ће морати платити и одштету. Наиме, сусједа је Жељкову дјецу укорила јер превише троше воду, након чега је он дотрчао пред зграду и насрнуо на њу. Услиједиле су пријетње на националној основи: “Убит ћу те, имам 100 тисућа еура, могу те платити! Ј…. ти четничку мајку! Ј…. ти дијете у дјетету. Не гањај моју дјецу, остави их на миру!”. Жена је на суду свједочила како јој је сусјед пријетио јер је мрзи, будући да припада српској националној мањини у мјесту Кула. Говорио јој је и да је крава четничка, а понижавао ју је и тијеком судског поступка.

6. УЧЕНИКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ ВРИЈЕЂАЛИ И ГАЂАЛИ КАМЕЊЕМ

У студеном 2015. забиљежен је напад на скупину ученика који су долазили на наставу у зграду православне гимназије која се налази на Светом Духу у склопу Духовног центра у којем станује и митрополит загребачко – љубљански Порфирије. Средњошколце су, како је тада приопћено, напали њихови вршњаци, а вербално малтретирање започело је још у аутобусу. Након тога камење је бацано и преко ограде православног центра на Светом Духу 122 при чему је разбијено стакло на улазним вратима гимназије. О нападу је обавијештена полиција којој су уступљене и снимке видео надзора. У овом нападу нитко од дјеце није озлијеђен, но сви су били узнемирени и уплашени.

7. ПАЛИЦАМА НА ВАТЕРПОЛИСТЕ ЗВЕЗДЕ У СПЛИТУ

Уочи утакмице Морнара и Црвене Звезде, у Сплиту су у вељачи ове године нападнути српски ватерполисти. Тројица играча сједила су у кафићу кад су им пришли млађи мушкарци, наводно изиритирани трениркама на којима су била клупска обиљежја. Тада су их почели нагуравати и тући, а цијела ствар завршила је тако да је један од ватерполиста бјежећи од нападача скочио у море, док су се остали такођер удаљили. Одмах су побјегли и нападачи, но полиција их је већину успјела накнадно похватати. Ватерполисти нису били озлијеђени, а утакмица је на крају отказана. Представници Црвене Звезде на конференцији за новинаре описали су како је све почело кад је конобар локала коментирао службене јакне њихових играча. Убрзо су се у кафићу поред, у који су ватерполисти сјели, појавили мушкарци наоружани палицама те су почели ударати играче и пријетити им клањем.

8. И У ЗАГРЕБУ НАПАДНУТИ СРПСКИ ВАТЕРПОЛИСТИ

Сличан инцидент догодио се пар година раније у Загребу, у рујну 2016., гдје су млади ватерполисти играчи Партизана из Србије, који су стигли на кадетски турнир такођер нападнути, шипкама. Док су сједили у МцДоналд’су напали су их непознати хулигани оборужани шипкама. Једном дечку сломљен је прст, а више их је задобило ударце по глави. “Наша дјеца су нормално јела у МцДоналд’су, није било никаквих провокација, а приликом изласка из ресторана нападнута су шипкама. Очигледно је све било организирано, чим су знали да су ватерполисти из Србије”, изјавио је представник клуба након напада.

9. УМРО ДИВЉАЧКИ ПРЕМЛАЋЕНИ ВИЈЕЋНИК СДСС-А

У травњу ове године ухићен је 48-годишњи И.Г. који је брутално испред кафића на Вишкову крајем травња напао Радоја Петковића, члана СДСС-а, потпредсједника Вијећа српске националне мањине Града Каства и грађевинског подузетника. Петковић и И.Г. најприје су се посвађали у локалу да би након тога Петковић кренуо према свом возилу. Нападач га је сустигао и почео тући, а с ударцима није престајао ни када је Петковић изгубио свијест и пао на тло. Неки вјерују да је напад био етнички мотивиран. Посљедњих неколико тједана био је у КБЦ-у Ријека, но тешким озљедама на крају је подлегао. За напад полиција је ухитила И.Г.-а, а тужитељство је против њега затражило одређивање истражног затвора што је суд и прихватио. Иако га се најприје теретило за наношење особито тешких тјелесних озљеда, након обдукције Петковићевог тијела те утврђивања точног узрока смрти истакнутог СДСС-овца тужитељство би те оптужбе могло и промијенити.

10. НАПАД НА СЕЗОНСКЕ РАДНИКЕ НА БРАЧУ

У суботу навечер у Супетру нападнути су сезонски радници. На њих је насрнула скупина припадника Торциде. У нападу је озлијеђен и локални ватрогасац који је стао у обрану нападнутих. За сада је полиција ухитила двојицу нападача, док се за осталима, а сумња се да их је било 15 или 20, још трага. Након криминалистичког истраживања против једног ухићеног, 22-годишњака поднесена је казнена пријава због сумње да је покушао тешко озлиједити 26-годишњег ватрогасца. Осим казнене пријаве, против њега као и против 19-годишњака, поднесени су оптужни приједлози због прекршаја из Закона о прекршајима против јавног реда и мира те Закона о сузбијању дискриминације. Криминалистичким истраживањем утврђена је сумња да су ови људи нападнути јер су се међу њима налазили припадници српске националности. Радило се о двојици Срба, хрватских држављана, док су остале жртве Хрвати.

Нападачи су викали “Тко је од вас Србин”, а како нападнути нису одговарали, почели су их ударати и ципеларити. “Враћали смо се кућама након посла, прошли смо крај просторија Торциде Брач. Вјеројатно су чули ова два момка, они су Срби из Вуковара. Њих 15, 20 затрчало се према нама. Викали су: ‘Ди је Србин?’ Напали су их и бацили на под, почели су их ципеларити. Дјевојка је легла на свог пријатеља, наставили су тући и њега и њу. Ја сам стајао са стране. Питао сам: ‘Је ли ово потребно?’ Добио сам ударац шаком у нос. Да није налетио таксист, убило би нас. Почео је трубити, а они су се разбјежали”, испричао је за Далматински портал један од нападнутих.

Преузето са телеграм.хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.