АНДЕРС ХАГЕЛБЕРГ, АМБАСАДОР ШВЕДСКЕ У БиХ: Вјерујем у ову земљу, али она мора бирати свој пут напријед, а по мом мишљењу то треба да буде европски пут

"Босанци и Херцеговци који живе у Шведској су, према истраживањима, најуспјешнија од свих заједница у Шведској. То значи да је капацитет ових људи велики. Кад год им се пружи прилика, они успијевају да постигну много", казао је амбасадор Хагелберг.

BUKA portal / 11. јул 2019

Већ више од двије деценије, Краљевина Шведска, као трећи највећи донатор Босни и Херцеговини, великодушно помаже обнову и развој наше земље. Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг искрено је и предано пружао подршку нашој земљи у областима које су препознате као приоритетне. Један од највећих приоритета свакако је заштита животне средине, гдје се амбасадор Хагелберг залагао за рјешавање горућих еколошких проблема у БиХ и подизање еколошке свијести у нашем друштву. На крају његовог мандата, за портал Бука разговарамо о времену које је провео у БиХ и утисцима које носи из наше земље. 

 

БУКА: Ваша Екселенцијо, Шведска је један од највећих донатора у БиХ, много сте учинили за нашу земљу током година. Шта је био фокус сарадње и помоћи током вашег мандата?

ХАГЕЛБЕРГ: За мене је то био само наставак оног што су Влада Шведске, амбасада и моји претходници радили још од средине 90-их. На почетку смо подржали обнову земље, а данас јачамо њен развој у многим аспектима. Имамо обиман програм развојне сарадње и Шведска је трећи највећи донатор у БиХ. Наш буджет за ову годину износи око 19 милиона евра. У суштини, пружамо  политичку подршку процесу ЕУ интеграције Босне и Херцеговине, а највише дјелујемо у областима заштите животне средине, родне равноправности и владавине права. 

БУКА: На шта сте посебно поносни, а што сте постигли током времена које сте провели у БиХ?

ХАГЕЛБЕРГ: У протекле три године, наставили смо са пословима које смо раније почели, али смо успјели више допријети до грађана ове земље. Појачали смо своје амбиције када је у питању комуникација, не само са политичком елитом, већ и директно са грађанима ове земље. Драго ми је видјети да смо успјели да допремо до шире јавности путем радија, телевизије, новина и часописа, а највише у областима родне равноправности и заштите животне средине.   

БУКА: Када говоримо о заштити животне средине, Ви лично сте се много залагали на подизању еколошке свијести у земљи? Које поруке бисте жељели да још једном нагласимо у овом интервјуу?

ХАГЕЛБЕРГ: Заштита животне средине и климатске промјене приоритети су Владе Шведске, али и поред тога, нешто морам признати. Био сам заиста шокиран када сам стигао овдје  и видио у каквом је стању околиш – примијетио сам загађеност зрака, али и друге еколошке проблеме. Ја морам речи да је Шведска, односно Шведска међународна развојна агенција, у оквиру програма развојне сарадње издвојила 10 милиона евра за пројекте енергетске ефикасности у БиХ.  Директно радимо и на смањењу загађености ваздуха и то на начин да Босни и Херцеговини помажу стручњаци из Шведске.
Када је околиш у питању, између осталих сарађујемо и са Кантоном Сарајево и јако сам сретан што видим да је премијер веома одлучан и посвећен. Јучер смо одржали састанак и у процесу смо у којем помажемо јачање капацитета Кантона. Мислим да је то прави пут, али ситуација је ургентна, јер људи трпе. Овакво стање околиша представља велики проблем за здравље. Људи умиру због загађености.
Због свега тога грађанима није омогућен пристојан живот, тако да се нешто мора промијенити. Видио сам помаке у протекле 3 године када је у питању подизање свијести. Ми смо веома активни у области комуникација, политике и радимо на подизању свијести грађана, али и на помоћи  Босни и Херцеговини на њеном путу ка ЕУ интеграцији.  

БУКА: Знамо да је Шведска шампион родне равноправности. Које вриједности промовишете када је у питању положај жена у нашем друштву?

ХАГЕЛБЕРГ: Драго ми је да смо успјели допријети до шире јавности када је у питању родна равноправност. Кроз медије, изложбе и разне друге активности успјели смо директно комуницирати са грађанима. Родна равноправност је за мене  такође питање одрживости друштва, питање једнакости, људских права, али и економске ефикасности. Можемо рећи да неједнака структура значи да ресурси нису добро искориштени. Увјерен сам да би већа родна равноправност донијела бољитак овом друштву. Утицала би на  једнакост на тржишту рада, укључујући равноправније учешће у процесу доношења политичких одлука, јер заиста не разумијем зашто је толико жена искључено из  права да утичу на своју будућност, будућност друштва и својих породица. 

БУКА: Подржавате и рад медија у нашој земљи, каква је Ваша оцјена стања у медијима и зашто сте се ангажовали у тој области?

ХАГЕЛБЕРГ: Разговарамо о многим изазовима са којима се суочава ова земља, Шведска је ту да вас подржи јер ми заиста вјерујемо у развој у том правцу. Када је у питању стање медија, заиста сам забринут ситуацијом у оба ентитета, али јос више у Републици Српској, гдје могу видјети да је ситуација у медијима проблематичнија. Међутим, и у Федерацији се ситуација мора мијењати. Шта је, у ствари, слобода медија? Слобода медија је  у уској вези са могућношћу  постојања демократског друштва, а демократско друштво је вриједност за коју се заиста надам да се више не морамо борити. То је пуно право сваког грађанина, те право сваког појединца да искаже своје мишљење. Ту се ради о стварању друштва у којем је могуће супротставити различита мишљења, ради се о постојању друштва гдје су медији у могућности да прате политичка дешавања, укључујући и понашање политичара. Ради се о стварању друштву гдје се различита мишљења уважавају. За мене су све те вриједности, сви ти аспекти, главни темељи одрживог и здравог друштву. Заиста мислим да се ово не дешава само у БиХ, него се ради  о глобалном тренду, гдје одређени интереси стоје иза медија, и јако сам забринут због те ситуације, јер отежава живот у складу са демократским нормама. 

БУКА: Који су најјачи утисци које ћете понијети са собом из БиХ?

ХАГЕЛБЕРГ: За мене су то углавном људи. Босанци и Херцеговци који живе у Шведској су, према истраживањима, најуспјешнија од свих заједница у Шведској. То значи да је капацитет ових људи велики. Кад год им се пружи прилика, они успијевају да постигну много. 
Други утисак се тиче природе. Мало сам разочаран околишном ситуацијом у селима и градовима, која није увијек добра, али када одете у природу, високо у планине, она је изванредна. То указује на будуће могућности, туристички потенцијал, али и друге области у економији, развој ИКТ сектора, шумарства, индустрије, производње... Вјерујем у ову земљу, али она мора бирати свој пут напријед. По мом мишљењу, ЕУ интеграција је кључ рјешења.
 

Разговарала Милица Плавшић


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.