АНП КАМЕН СПОТИЦАЊА: Данас двије сједнице Предсједништва БиХ, да ли ће бити ишта од потписаног договора политичара?

У Сарајеву ће данас бити одржане редовна и ванредна сједница Предсједништва БиХ.

BUKA / E.P. / 20. август 2019

Пред редовну сједницу Предсједништва БиХ, српски члан Милорад Додик поновио је да неће гласати за Годишњи национални план за НАТО, мада ће се, тек пред сједницу, знати да ли ће та тачка и бити на дневном реду.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић одговорио је да, без усвојеног АНП, неће бити потврђено именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

На захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића данас би требало прво да се одржи редовна, а потом на Додиков захтјев и ванредна сједница Предсједништва.

Пета редовна сједница требало би да почне у 11.00 часова, а 37. ванредна у 12.00 часова, најављено је из Предсједништва БиХ.


Члан Предсједништва БиХ и потпредсједник Странке демократске акције (СДА) Шефик Джаферовић казао је новинарима у Сарајеву да су сједнице Предсједништва БиХ заказане и требало би да буду одржане данас.

- Редовна сједница, на којој треба да буде Годишњи национални план (АНП) и ванредна сједница на којој би требало да буде именовање предсједавајућег Вијећа министара БиХ. И питање АНП-а и именовања предсједавајућег ВМБиХ су питања владавине права. Закони у овој држави се морају поштовати, морају се поштовати у цјелости - истиче он.

Како каже "није могућ парцијалан приступ у поштивању принципа владавине права".

- Очекујем да имамо и АНП и предсједавајућег ВМБиХ. Једно с другим иде, једно без другог неће ићи односно неће ићи именовање предсједавајућег Вијећа министара БиХ без усвајања Годишњег националног плана - нагласио је.       

Очекује да "сви ми, ако желимо просперитет у БиХ, и свима нама унутар ове државе, поштујемо закон ове државе".

- То је најбоље за све. Поштовати законе ове државе значи поступити по Закону о одбрани БиХ, по Одлуци Предсједништва из 2009. године, наравно и по Закону о ВМБиХ. Дакле, усвојити и послати АНП и именовати предсједавајућег СМБиХ - истакнуо је.    

Истиче да треба тражити начина да буде усвојен Годишњи национални план, те наравно и именован предсједавајући СМБиХ 'и фокус је сад на томе'.


Коментаришући дешавања у вези са формирањем власти на нивоу БиХ уочи сутрашње сједнице Предсједништва БиХ, Додик је истакао да Република Српска већ пет година нема представнике већинске воље својих бирача у институцијама БиХ.

Он је подсјетио да су грађани на изборима 2018. године јасно одабрали политику која би требало да их представља у Сарајеву, али да они који су њихов избор ни за 11 мјесеци не остварују право на политичко представљање.

- Никада нисам коментарисао односе у Федерацији и кантонима, нити смо ми икада било кога у ФБиХ или кантонима условљавали да раде нешто што њихови грађани не желе. Грађани Републике Српске су изабрали своје представнике за ниво БиХ, представници ЕУ су више пута истицали да годишњи национални програм није услов за европске интеграције. Зашто онда стојимо у мјесту? Сада је потпуно јасно да неко жели да додатно дестабилизује цијелу БиХ, а тиме и Српску, и да нас све заустави на путу реформи и европских интеграција - нагласио је Додик.

Он је додао да се свако ко је прочитао принципе о формирању Савјета министара могао увјерити шта су потписници подржали и потписали, нагласивши да свима препушта да само просуде због чега је неко одлучио да од споразума направи неспоразум.

- Још једном, врло одговорно, позивам и апелујем на све који су потписали споразум да буду одговорни људи и да дају допринос у формирању Савјета министара у складу са изборном вољом народа који су нас бирали. Превише посла, пројеката и инвестиција је заустављено и нико неће чекати вјечно да се договоримо, а инвестиције иду тамо гдје постоји политичка стабилност. Народима у БиХ треба више посла, инвестиција, радних мјеста, али чини ми се изнад свега наде у будућност. То је немогуће реализовати ако за почетак не конституишемо органе власти на свим нивоима - рекао је Додик.

Формирање Савјета министара, додао је он, не треба и не може више да чека ни дана.

- Народи су нам на изборима дали одговорност за будућност земље и нико нема право да се поиграва тиме или условљава цијели један народ или ентитет оним што никада није било предмет за формирање власти - каже Додик.


Делегација ЕУ у БиХ охрабрује чланове Предсједништва БиХ да путем дијалога и компромиса превазиђу разлике у интересу свих грађана БиХ, истичући да је формирање власти у БиХ од кључне важности за напредак земље у процесу интеграције у ЕУ.

Из Делегације ЕУ речено је за телевизију Н1 да би споразум, постигнут 5. августа, требало да служи као основа да се омогући брзо формирање власти и стабилно функционисање институција, чиме би се омогућило спровођење пријеко потребних реформи.

Уз подсјећање да је ЕУ поздравила споразум који су су лидери СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ постигли 5. августа као важан корак напријед и као резултат компромиса између потписника, истакнуто је да је ЕУ спремна да настави да пружа помоћ, али да је сада одговорност на домаћим лидерима да крену напријед и спроведу споразум у року од 30 дана, како су договорили.


Раније су лидери СДА, СНСД-а као и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ Изетбеговић, Додик и Драган Човић потписали документ назван Принципи формирања власти према којем су постигли договор да у року од 30 дана формирају власт на државном нивоу.

АНП је документ који је од БиХ затражио НАТО како би могао бити активиран Акцијски план за чланство (МАП) у том војно-политичком савезу.

Међутим, политички представници из Републике Српске одбијају подржати тај документ због Резолуције о војној неутралности тог босанскохерцеговачког ентитета којег је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Иначе, усвајање АНП-а безкомпромисно тражи СДА увјетујући то подршком именовању Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара.

Политичка аналитичарка Ивана Марић прокоментарисала је данашње сједнице Предсједништва БиХ на свом ФБ профилу.

"Могући сценарији за сједницу Предсједништва БиХ по питању АНП-а (НАТО): консензусом ће изгласати АНП, а Додик ће се правити као да не зна да то уствари значи наредну степеницу ка НАТО савезу, али ће га опозиција на то подсјетити. Други сценарио је да ће Джаферовић и Комшић прегласати Додика који може повући питање виталног национланог интереса о којем би одлучивала НСРС, али могуће да то неће урадити јер ће на наредној сејдници Предсједништво БиХ у замјену за АНП именовати СНСД-овог Тегелтију за мандатара.Треће, Джаферовић и Додик би могли прегласати Комшића, мада не видим зашто би СДА пристала да Комшић опет испадне једини патриота. Комшић би могао повући питање виталног националног интереса о којем би одлучивао клуб Хрвата у Парламенту ФБиХ који је под контролом ХДЗ-а БиХ" написала је она.
 

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.