Анте Томић: Има нешто утјешно у теоријама завјере: Кад нас сви напусте, Билл Гатес и даље се занима за нас

Једном кад нас све или, боље речено, све лаковјерне чипира инјекцијама, оснивач Мицрософта бит ће свемоћан и свеприсутан

Ante Tomić / 19. јул 2020

Знанственици претпостављају да нам је коронавирус дошао са животиње, вјеројатно воћног шишмиша који се, на ужас западњака, у дијеловима Азије и Африке једе. Било је то, по прилици, овако. Док је месарском сјекиром комадао труп летећег сисавца, једнога је Кинеза назвала жена да не заборави узети капут у кемијској чистионици.

Он је крвавом руком извадио телефон из джепа и живчано јој рекао: “Добро, јесам ти рекао да ме не зовеш на посао”, а једна мала, невидљива кап животињске крви му је пала на усну. Девет мјесеци од тог несмотреног тренутка диљем свијета је више од тринаест милијуна заражених и готово шест стотина тисућа мртвих.

Није тешко повјеровати у овај трагикомични случај ако сте атеист. За атеисте, лакоумне и наивне човјеков је живот и иначе трагикомични случај, бесмислен и глуп.

Но, ако вјерујете да свиме влада Бог, свемоћни и свеприсутни Јахве из Псалма, који вас свега прониче и познаје, зна када сједнете и устанете, издалека види ваше мисли и чује ваше ријечи прије него што их изговорите, вјеројатно ћете тражити нешто иза такозваног случаја. Вјерујете ли да једно савршено биће двадесет четири сата на дан, седам дана у тједну пази на вас, као и сва друга бића, ствари и појаве у свемиру, и коронавирус вам је само дјелић некаквог ширег наума чији нам се почетак и крај крију у дубокој тами, а смртном су човјеку недокучиви. Све је то одлична подлога за узгој теорије завјере.

Јер, видите, теорија завјере има много сличности с вјеровањем у Бога. Нагађања да је коронавирус умјетно створен и да је побјегао из лабораторија ове или оне тајне службе или је чак, по налогу мрачног центра моћи, намјерно, злочиначки пуштен да би се истријебио један дио људи или да би се инсталирала 5Г технологија и цијепљењем чипирало становништво Земље, да би Билл Гатес у сваком тренутку за свакога од нас знао гдје је и што ради...

Све су то парарелигијски сустави вјеровања који се у основи не разликују од оних у светим књигама. Заправо, оно што ћете наћи у Библији, Курану и другим светим књигама често и није разумније од параноичних бунцања с интернетских форума и Фацебоока.

Погледајте, за почетак, с каквим краљевским самопоуздањем наступају присталице теорија завјера. Упознат ћете их, ако нигдје другдје, у таксијима. Не постоји вјеројатно таксист којега су власт и медији успјели преварити. Они, истина, имају заштитне маске, али не могу суспрегнути бијес и гађење да их је некакав Крунослав Цапак натјерао да један бескорисни комад крпе носе преко носа и уста. “Немојте ме зезати?!”, запрепасте се кад чују да ви вјерујете да се од коронавируса умире.

Па вас крену едуцирати, у два и пол километра направе вам сажетак свега што требате знати о свијету: Кина, Америка, Путин, Арапи, Жидови, Сионски приориј, Илуминати, нафта, плин, топла мора, нуклеарни пројектили, биолошко оружје... У причама таксиста све је тако јасно и логично да напросто не можете вјеровати да они од школе имају само аутошколу.

Једнаку свезнајућу надменост наћи ћете и у вјерника. “Немојте ме зезати?!”, скандализирају се кад им кажете да не вјерујете у Бога и готово сваки би вас евангелизирао. Чак и ако је атеист с одличним оцјенама завршио астрофизику на Оxфорду или докторирао микробиологију на Харварду, вјерник са средњом угоститељском сматра се интелектуално супериорним. Он зна нешто што атеист не зна, њему је његов жупник, фра Марин из Госпе од Здравља, открио нешто о чему на Харварду и Оxфорду, јадна им мајка, немају благе везе.

Темељно је, рекли смо већ, да нема случаја. Све што се догађа намјерно је учињено, дјело је некаквог свјесног бића неуспоредиво већег од нас. Ви га можда не видите, али он је читаво вријеме ту, скривен, невидљив, у свему што постоји, господар је наше прошлости, садашњости и будућности, тек што је за вјерника, кршћанина, муслимана или жидова тајанствени центар моћи на небесима, а за присталицу теорије завјере он је у слободнозидарској ложи, Билдербершкој групи, кинеској тајној полицији или у својој раскошној вили од шест тисућа четворних метара у Сеаттлеу.

Гледајући како велико црвено сунце тоне у мирну површину Лаке Wасхингтона мућка врхунски боурбон у чаши од брушеног кристала и подло се смијешећи фантазира како ће цјепивом против коронавируса поморити једну шестину човјечанства као што је Јахве у стара доба поморио све египатске прворођенце.

У парарелигијском суставу вјеровања у теорију завјере Билл Гатес, истина, још није Бог, али настоји Му бити налик, лукавством стећи особине које само Богу припадају. Једном кад нас све или, боље речено, све лаковјерне чипира инјекцијама, оснивач Мицрософта бит ће свемоћан и свеприсутан. Нигдје му се нећемо моћи сакрити. Видјет ће у сваком тренутку гдје смо и што радимо и немилосрдно ће нас шибати будемо ли неваљали. Стрепит ћемо од казне као што побожни дјечаци премиру да их не убије гром док мастурбирају.

Погледате ли боље, има нешто дирљиво у теоријама завјере. И теорије завјере, као и религије, породио је страх од каоса. Како год вам можда чудно звучало, лакше нам је вјеровати да је коронавирус настао у лабораторију непознате тајне службе, него да је дошао с воћних шишмиша, јер лабораторијски створен вирус има некаквог, макар и злокобног смисла, док је онај с воћних шишмиша бесмислен.

Многи би од нас прије изабрали живјети у свијету у којему иза свега стоји некаква намјера. У теоријама завјере, како год оне биле мрачне, некоме смо ипак важни. Кад нас сви напусте, и жена и дјеца и пас мјешанац кад нам бестрага оду, утјешно је знати да Билл Гатес још показује занимање за нас и да наш живот није само глупи, трагикомични случај.

 

Преузето са јутарњи.хр 

 

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.