Анте Томић: Здравствени по мјери Библије. Одлично!

Здравствени одгој у школама, који би намлађе требао упутити у тајне сполности, што је прилично, а што неприлично у чину тјелесног сједињавања, које су задаће мушкараца, а које жена, гдје што точно иде, одоздо или одозго, сприједа или страга, изазвао је много негодовања међу традиционалнијим, католичким дијелом популације. Родитеље је наљутило да им се кћери охрабрује како нема ништа погрешно ако која од њих пожели најбољу пријатељицу, а гнушање од мушке хомосексуалности да и не спомињемо.

Ante Tomić / 16. децембар 2012

Јавио се, очекивано, напосљетку и клер, с проповједаоница се загрмило против средњошколског разврата, мушкарци који се одијевају у везене хаљине обрубљене чипком гњевно су се окомили против трансвестита. Школски програм који је усвојен у овоме предмету доиста је нешто преслободан и умногоме супротан црквеном учењу. Којешта би ту ваљало исправити да буде сукладно вјери наших дједова, а то заправо није тешко.

Треба само читати Библију и по њој кренути све изнова. У Светом писму, и у Старом и у Новом завјету, на много се мјеста мудро, одмјерено и трезвено говори о односима мушкарца и жене, о сполној хигијени и сличним стварима. Жели ли надбискуп Бозанић нови програм, не мора га ни писати.

Све је већ ту, готово, реад фор усе. Узмите само Прву посланицу апостола Павла Коринћанима, бесмртне ретке у којима се прецизно дефинирају родне улоге: “Јер ако се жена не покрива, нека се шиша; ако ли је пак ружно жени шишати се или бријати, нека се покрије. А муж не мора покривати главе, та слика је и слава Божја; а жена је слава мужева. Јер није муж од жене, него жена од мужа. И није створен муж ради жене, него жена ради мужа.”

Из жене злоћа излази
На оваквим би основама требало скоцкати један бољи, богуугоднији здравствени одгој у школама, одгој по мјери Каптола. Почети од апостола Павла, наставити с апостолом Петром и његовом поруком: “Тако и ви, жене, покоравајте се својим мужевима”, а и Књига Сирахова била би у овом смислу драгоцјена, да се младе дјевојке не умисле, да их се стави на мјесто које им природно припада: “Дар је Господњи жена шутљива, и нема цијене души добро одгојеној.”

Младим гимназијалцима, прије него се одваже од вршњакиње из разреда упитати број мобитела или јој послати захтјев за пријатељство на Фацебооку, несумњиво ће добро доћи поука из истог поглавља: “Не заустављај погледа ни пред чијом љепотом и не сједај са женама. Јер из одијела излази мољац, а од жена женска злоћа.” Добро, у Књизи Сираховој има и нешто збуњујућих савјета попут: “Не дружи се с пјевачицом, да те не смете умијећем својим.”

Арсен Дедић ово зацијело није знао кад се спетљао с Габи Новак. Здравствени одгој у школама затим би свакако морао узети и један цитат из Проповједника. Занесе ли се који дечко бујним деколтеом неке прерано развијене колегице, наставник га мора потегнути за ухо и строгим му гласом издекламирати: “Открих да има нешто горче од смрти - жена, она је замка, срце јој је мрежа, а руке окови; тко је Богу драг, измиче јој, а грешник је њезин сужањ.”

Напокон, ту је и Левитски закон, збирка старозавјетних прописа душу је дала за здравствени одгој. Желите ли, на примјер, дјевојчицама објаснити што је менструација, куд ћете бољега од овога: “Кад жена имадне крварење, изљев крви из свога тијела, нека остане у својој нечистоћи седам дана; тко се год ње дотакне нека је нечист до вечери.”

Поновљени закон можда је и кориснији јер недвојбено осуђује трансвестију: “Жена не смије на се стављати мушке одјеће, а мушкарац се не смије облачити у женске хаљине. Тко би то чинио био би одвратан Јахви, Богу своме.” Но, с друге стране, Поновљени закон забрањује и да се заједно носе одјећа од вуне и лана.
Нека се утроба надме

Мени вјеројатно ипак најзанимљивије у овоме поглављу је пропис: “Ако се двојица потуку, па жена једнога пође да избави свога мужа из шака онога који га туче и пружи она своју руку и онога ухвати за срам, одсијеци јој руку и нека је не сажаљује око твоје.”

Аутор католичког програма за здравствени одгој морао би, осим тога, узети у обзир и Књигу бројева. Дјевојчице склоне мијењању младића требало би застрашити хебрејском казном за прељубнице: “Овдје нека свећеник закуне жену овом клетвом: нека јој рекне: Јахве те поставио за проклетство и клетву међу твојим народом, учинио да ти увене родница и да ти се утроба надме! Нека ова вода проклетства зађе у твоју утробу! Трбух ти се од ње надуо, а родница увенула!

- А жена нека попрати: Амен! Амен!” Нашло би се међу древним свицима још много тога од чега би свећеници могли сложити један квалитетан и сувремен школски програм, далеко бољи од ове содоме и гоморе коју сад имамо, но ја ћу ипак закључити нешто друкчије. Читајући Библију, схваћате каква је срећа да свећеницима не треба здравствени одгој и да је њихов целибат заправо супер. Тим је типовима заиста боље да су подаље од жена.

 

Текст је преузет из Слободне Далмације

 

 

 

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.