Апсолутно неприхватљива Додикова идеја о штампању новца

Специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Ларс-Гуннар игемарк рекао је данас у Бањалуци да економији у БиХ апсолутно не може помоћи интервенција у монетарни систем, коју заговара предсједник РС Милорад Додик.

Maja Isović Dobrijević / 09. фебруар 2017

игемарк је рекао да је ово питање по којем се не би ни у најмањем дијелу сложио с Додиком или било којим другим заговорником оваквих интервенција.

"Такве идеје би, каже, краткорочно могле получити одређене ефекте, али дугорочно, задња ствар коју желите на свијету јесте монетарна нестабилност, односно нестабилност валуте. Валутна нестабилност је погубна.Свако ко је живио на овим просторима 90-их година, а ја сам тада био у Београду, сјетиће се дана када смо ишли у банку, узимали свјеже новчанице, на којима се још осјетио мирис свјеже одштампаног новца", рекао је игемарк.

Када је у питању Реформска агенда, игемарк је данас у Бањалуци на Конференцији "Лидерство у бизнису" истакао да је задовољан реформама које је урадила Влада РС-а, јер се реформе проводе по планираној динамици и додао да су покренута и одређена унапређена банкарског сектора и прописа те рјешавани проблеми неликвидних банака, напримјер Банке Српске, што су позитивни помаци.

 

Ларс-Гуннар игемарк

 

"То су ствари које су битне за финансијски аспект, да се унапређује дјеловање банкарског сектора и то су Влада и Народна скупштина РС испунили и морамо похвалити те напоре. Сада је важно наставити унапређивати пословно окуружење за мала и средња предузећа", истакао је данас игемарк. Подсјетимо да је предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно изјавио да је рјешење за превазилажење кризе у БиХ у договору о економским питањима и уласку у велике интервенције у монетарни систем и царинску политику.

Ријеч је о неких 600 милиона КМ, а према Додиковом приједлогу, тај новац би се требао подијелити између ентитета, при чему би једна трећина припала Републици Српској, а двије трећине Федерецији БиХ. Додик тврди да би се тиме заштитила привреда и пољопривреда и обезбиједила стабилност јавног сектора и њихових рачуна и подигла укупна ликвидност. "Да бисмо то постигли, морамо да интервенишемо у законе о Централној банци. Морамо редефинисати и систем ПДВ-а", рекао је раније Додик.

Да не треба превише експериментисати са штампањем новца у Босни и Херцеговини, јер би  посљедица била инфлација, не слаже се и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, који је то рекао данас на отварању Економског форума који  је организовао Економски факултет Универзитета у Сарајеву. Иванић сматра да БиХ мора мијењати економско окружење, иако има неколико позитивних ствари као што је стабилна валута. "БиХ треба времена и пажње да се посвети економији, јер је то услов развоја. Требамо правити амбијент у који вриједи инвестирати. Не говорим само о страним инвестицијама, већ и домаћим", рекао је Иванић.

Подсјетимо да је раније и из Централне банке БиХ речено да би штампање новца без покрића довело до галопирајуће инфлације.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.