Археолози пронашли доказ вавилонског освајања Јерузалема о којем пише и Библија

Археолози који ископавају на локалитету брда Сион у Јерузалему открили су доказе о вавилонском освајању тог града, што изгледа потврђује библијски приказ његова уништења

BUKA portal / 13. август 2019

Opsada Jeruzalema 70. godine poslije Krista Ilustracija: Wikipedia

 

Знанственици са Свеучилишта Нортх Царолина пронашли су на том подручју значајне археолошке налазе; укључујући наслаге пепела, стрелице и разбијене дијелове лонаца и свјетиљки. Највише изненађује откриће накита, односно наушнице са звонастим горњим дијелом, јавља ЦНН.

Постојање елита

Схимон Гибсон, равнатељ свеучилишног археолошког пројекта Моунт Зион, објаснио је за ЦНН да је проналазак ријетког комада накита први доказ постојања "елита", односно богатијег становништва које је живјело у Јерузалему прије освајања, 587. - 586. године прије Криста.

Додао је и како је налаз накита, који је "јасан показатељ богатства становника града у вријеме опсаде“, ријеткост на мјестима сукоба јер би га у то вријеме ратници обично опљачкали и дали растопити.

Најтужнији дан у години

Повјесничари сматрају како је приликом бабилонског освајања Јерузалема, које је предводио бабилонски краљ Набукодонозор ИИ, дошло до уништења града и погибље великог дијела становништва. Тада је вјеројатно срушен и Саломонов храм, што се такођер спомиње у Старом завјету.

Ортодоксни Жидови обиљежавају овај догађај сваке године Тисха Б'Авом, односно даном поста и жалости који се у жидовском календару сматра најтужнијим даном и којим се такођер обиљежава уништење Другог храма, преноси Индеx.

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.