Арнела Муминовић од фудбалерке до коментаторице на данској државној телевизији

Босанка Арнела Муминовић једна је од најпознатијих спортских новинара у Данској, редовни је коментатор фудбалских дешавања на државној телевизији ДР1.

BUKA portal / 13. септембар 2020

 

На ту позицију дошла је након десетогодишње фудбалске каријере, коју је провела у елитним данским женским клубовима. Током каријере, међу осталим, коментирала је у студију за вријеме Европоског првенства 2016. године, утакмице Свјетског првенства 2018. године, а у директом ТВ преносу и утакмицу женске репрезентације Босне и Херцеговине против Данске.

Рођена је у Требињу, а тај град напустила је 1992. године због ратних дешавања. Присјећа се да је са седам година почела тренирати и играти фудбал, у малом клубу Кјеллерупу. Ту је стекла прве спортске навике. Кад је имала десет година преселили су у већи град Виборг, гдје је играла за јуниоре и за сениоре.

- За јуниоре сам била капитен тима, кад смо освојили прво мјесто у најбољој националној У17-лиги. Са 18 година сам почела играти у најквалитетњој данској лиги, прво за Теам Виборг, онда након селидбе у Копенхаген наступала сам за Б93 и Баллеруп Сковлунде. У најквалитенијем рангу играла сам 11 сезона, као нападач пружала сам одличне партије и за то вријеме сам редовно наступала за У17, У19 и У23 репрензентацију Данске – каже она.

Нажалост, због низ повреда и четири операције, није обукла дрес А селекције Данске. Те повреде и посао спортског репортера на државној телевизији, од њене 28. године, успориле су фудбалску каријеру.

- Од тада, играм у другој лиги јер ми је то мање обавеза. Тако мој редовни посао, на телевизији, не трпи због тога. Та тешка повреда кољена и серија операција, које сам имала, лимитирајући су фактор. Сад играм кад видим да сам заиста фит – прича.

Увијек је, у подсвјести, жељела бити спортска коментаторица. Већ током школовања рекла је то и својим професорима. Они су је, на неки начин усмјерили, припремали за полагање пријемних испита потебних да би уопће успјела ући у тај круг. За њу је изазов био да коментира мушки фудбал.

- Нисам хтјела прихватити размишљање да жене не могу стручно коментирати. Трудила сам се, више од мушких колега. Мој рад у спортским новинама примјетили су одговорни људи државне телевизије (ДР1), позвали ме да будем експерт/коментатор у студију за вријеме Европског првенства 2016. године. Тад сам, у директним пријеносима, анализирала 11 утакмица укључујући и финалну. Послије тога наша сарадња се наставила, исту улогу сам имала и током пријеноса утакмица са Свјетског првенства 2018. године - казала је.

Свјесна је да се у многим државама на спотске коментаторице гледа ипак мало другачије, јер још превладава мишљење да је фудбал мушки спорт.

- У Скандинавији је много бољи однос према женама, у спортском новинарству. Ипак, увијек се нађе и оних који још имају предрасуде, по том питању. Наравно, понекад сам осјетила да моје познавање фудбала и тактике тестирају познати фудбалери и други коментатори у студију, вјеројатно зато што сам дјевојка и што нисам позната фудбалска звијезда. Али кад виде да знам о чему причам и брзо могу уочити промјене тактика на терену одмах покажу респект за моје стручне анализе. Ипак то је било у почетку, сад је друга прича - нагласила је.

Како каже увијек је пратила бх. ногометну репрезентацију. Заједно са 25.000 бх. навијача, била је 2011. у Паризу, кад је БиХ играла против Француске.

- Босна и Херцеговина, као држава и наравно њена репрезентација увијек ће бити дио мене. Увијек кад гледам 'Змајеве' буде се посебне навијачке емоције, тад се заиста претварам у ватреног навијача с трибина. Чињеница је да мушка репрезентација нема среће, знања и струке има. Вјеројатно треба неке ствари посложити да би се добро играло у континуитету. Наравно, пратим и женску репрезентацију Босне и Херцеговине, оне су у групи са Данском. Играле су прошле године међусобни сусрет, Данска је побиједила. Али баш је та утакмица била специјална за мене, јер сам у директом ТВ преносу коментарисала ту утакмицу. Искрено се надам да ће Данска и БиХ ићи даље из своје групе, наступити на Европском првенству - каже.

Босанскохерцеговачком фудбалском савезу и нашим селекторима препоручила је Тарика Ибрахимагића који је не тако давно потписао уговор са ОБ тимом из данске Суперлиге. За њега каже да је интересантан играч, расни нападач, мисли да би људи из бх. савеза требало да га погледају.

На питање за везу са домовином, каже да је посљедњих 19 година сваког љета долазила у Босну и Херцеговину у посјети фамилији која живи у Требињу и Живиницама.

- У БиХ се лијепо осјећам, сваки тренутак користим да што боље упознам домовину. Нажалост, овог љета нисам била у БиХ. Као и многим земљаци из дијаспоре, ове године пандемија вируса корона одредила је годишње одморе - казала је Арнела Муминовић, наводи се у информацији достављеној Фени путем Бхдинфодеска из Бирмингхама.

 

(Фена)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.