Асанж неће бити изручен Америци

Оснивач Викиликса Джулијан Асанж неће бити изручен земљи у којој би му пријетила смртна казна, рекао је британски министар за Европу Алан Данкан.

BUKA portal / 16. јул 2019

 

"То је основни услов који смо договорили, да нећемо дозволити да буде изручен на мјесто, гдје би могао добити смртну казну. Та гаранција је чврста", рекао је Данкан новинарима у Еквадору, гдје се налази у посјети.

Асанж је у САД оптужен за шпијунажу и Вашингтон тражи његово изручење. Рочиште по том захтјеву је заказано за крај фебруара наредне године у Великој Британији.

САД Асанжа оптужују да је угрозио безбједност њихових дипломата и војника када је Викиликс 2010. објавио 250.000 дипломатских депеша и око пола милиона повјерљивих докумената о активностима америчке војске у Ираку и Авганистану. Такође, Асанж је оптужен и за "завјеру" с некадашњом војном аналитичарком Челзи Менинг, која му је документе доставила.

Оснивач Викиликса је седам година боравио у амбасади Еквадора у Лондону, пошто је добио политички азил, да би 11. априла био ухапшен уз дозволу нових власти у Киту.

Одмах је одведен у притвор, а потом осуђен на 50 недјеља затвора због кршења услова условне слободе.

Еквадорска влада је потврдила да је прије повлачења одлуке о азилу за Асанжа добила писане гаранције британске владе да он неће бити изручен земљи у којој би могао бити мучен или осуђен на смрт.

САД Асанжа оптужују по 18 тачака, а збирна казна за све њих износи око 175 година затвора.

Шпијунажа је у САД злочин подложан смртној казни.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.