Асексуалност као нови хит: Млади типкају, лајкају, свајпају, али су им Нетфли и цхилл и даље много дражи од секса

Сам еи је 26-годишња стручњакиња за финанције из Цхицага. Није се сексала откад је пред 18 мјесеци прекинула са својим дечком. Понекад се, додуше, љуби и воли се мазити. "Што се мене тиче, много је интимније кад поред себе имаш некога у кога се можеш поуздати без да се сексате", тврди. „Не желим направити ништа што би могло наштетити вези, нешто након чега се више веза неће моћи опоравити.“

100posto.hr / 25. јун 2018

Дуго сам копао по интернетима припремајући се за овај текст и мислим да овај цитат из асхингтон Поста савршено сумира цијелу ствар. Успут, припремао сам се дуго. Прошла су већ два мјесеца откако се читамо овдје, а тек је сад куцнуо часак да проживим свој први Царрие Брадсха тренутак. Јер, тко не сања о својој властитој тједној секс колумни од које ће моћи безбрижно живјети у најскупљем граду на свијету и притом се кроз његове улице кретати у штиклама које коштају као двије просјечне хрватске плаће? Но, стварност је ипак суровија. Какав бих ја то миленијалац био да није. Нити је ово секс колумна нити сам пак ја, богме, фикционални лик. Камо среће! Живот би и мени и вама био лакши. Но, ово преживљавање итекако има везе с насловом. Видјет ћете, уосталом, ускоро и сами.

Асексуалност као хит оријентација

Ово је текст који ће се бавити тренутачно вјеројатно најврућом темом у домени изучавања популарне културе, миленијалцима и нашој (кажем нашој јер припадам генерацији рођеној између раних 80-их и касних 90-их, дакле раздобљу које сва релевантна литература дефинира миленијалским), према многима, недокучивој аверзији према сексу. Многи се, наиме, људи старији од 30 чуде кад чују да се миленијалци сексају много мање од њих кад су били у тим годинама. И кад кажем много мање мислим готово уопће не.

Чињеница је, наиме, да је хит оријентација те генерације постала асексуалност. Слободно провјерите на Гооглеу или пак приупитајте првог адолесцента на којег налетите колико се често секса.

Вјеројатније је да ће вам моћи набројити пет албума низоземске фолк групе Фунгус из 70-их, три задња аустралска мастерцхефа или милијун начина како узгојити авокадо из коштице. Можда су се времена промијенила па је секс изашао из моде, а бројке не лажу.

Рецимо, кад сам предлагао ову тему моје уреднице, (к)расне жене у раним 40-има, нису могле вјеровати да је доиста ријеч о добро истраженом феномену. Прво су мислиле да је ријеч само о мени, онда, кад сам им кренуо причати да се не је*е нити добар дио мојих пријатеља, су мањак секса приписале сексуалној мањини којој припадам (што је доста парадоксално кад се у обзир узме распрострањени мит о педерском промискуитету) да би се на крају, кад су скужиле да се не сексају нити моји пријатељи хетеросексуалци, сложиле да се ради о једноставно непремостивом међугенерацијском јазу. Као, млади и њихове форе. Немају појма што пропуштају и тако то.

Интернет је крив

Према отприлике милијун студија које сам на ову тему прочитао, најевидентнији је интернет. Кажу људи много паметнији од мене да смо презатрпани хиперсексуализираним садржајима који нас запљускују на сваком кораку будући да, брат брату, на интернету проводимо сваку слободну секунду.

Узмемо ли у обзир стопу незапослености младих, вријеме које крадемо послодавцима на шихти да бисмо кратко шкицнули новитете на Инстаграму и број одлазака на Ц на који не одлазимо без мобитела, колико год то нехигијенски било, минутажа је завидна.

Је*и га, сви ти Фацебоокови, Титтери (или било која друга друштвена мрежа коју можда користите, а ја сам пренеупућен да за њу знам) промијенили су неповратно начин наше комуникације, особито на интимном плану. Пратимо, лајкамо, твитамо, постамо, све мање типкамо. На кавама сједимо још мање, а и док сједимо за том једном кавом она пословична балканска три и кусур сата и даље буљимо у своје телефонске екране.

Апликације за секс набрзину постале су бескорисне

Да ствар буде смјешнија, живимо у ери апликација за дејтање. Као, секс на брзину далеко је колико и први сипе надесно. Ако још не знате за Тиндер, вријеме је да ухватите корак с временом. У вашем се животу, реално, неће промијенити баш ништа, али ће вријеме које проведете на заходу постати доста квалитетније и тко зна, можда пронађете љубав живота за наредних мјесец дана, колики је према неким истраживањима рок трајања већине Тиндер веза.

Можда, само можда би томе и било тако да нисмо толико гњили. Бројке, наиме, показују да тек трећина људи који користе Тиндер факат и оде на дејт, а колико се људи захваљујући тој апликацији у стварности и повали нитко нити не пита. Ја, рецимо, имам само једну френдицу, од многих које свајпају, која ту платформу заправо користи као полигон за тражење секса. Питам се, додуше, зашто се увијек налази само са туристима који долазе накратко у Загреб, но то је прича за неки други текст у којем пишем о људима који се заправо сексају.

Френдови које имам су или по везама у којима немају времена или воље за секс или су самци који га нити не траже. Једном до двапут годишње, кад засврби, извуку из црне биљежнице неки стари број и баце секс маратон који им напуни батерије за идући једногодишњи циклус сексуалне хибернације. Е, да. Од чете пријатеља коју имам, само један цвили да му недостаје секса, али тко му је, јадноме, крив што се родио у вријеме асексуалне револуције. Американац је, стрејт је, плав и свира целло (ако нетко жели број) и, као што се види, припада ендемској врсти.

Разговори о храни замијенили су оргазме

Неки дан сам разговарао с френдицом колико је напорно живјети у свијету који је напајан искључиво сексом, кад истовремено исти нитко кога знамо не упражњава и, што је можда више забрињавајуће, нитко се због тога нити не жали. Осим оног френда којег сам покушао продати малочас.

Да, људи пију, неки се чак и дрогирају лаким дрогама – све више у кућном окружењу уз индие филмове, серије у којима ките, цице и гузице искачу из сваког другог кадра, сватко на својој страни кауча, а чак нити то више колико су обичавали – али никоме више нити не пада на памет договорити нешто за, како се то у народу колоквијално каже, бацит под јаја. Радије се вртимо у истим старим добро познатим круговима и расправљамо о храни као што су судионици сексуалних револуција вјеројатно не баш тако давно разговарали о групњацима.

Нема се пара нити за кондоме

Добро, кажете, па јесте ли ви некад негдје чули да се људе може упознати и негдје вани, олдсцхоол? На ствари је то што миленијалци више чак нити не излазе колико су обичавали. Социјалне фобије су узеле маха, депресије харају, анксиолитици се гутају на шаке. Неки се праве да су прекул за ић ван, други су стварно само одрасли. Или се само праве да јесу па уписују 18. бесмислени дипломски, одлазе у Берлин на докторате или у Бруеллес на неплаћене или лоше плаћене стажеве с идејом да ће им помоћи да изграде каријере па тако оправдавају непостојање сексуалних активности. Немојте ме криво схватити, све то радим и ја. Размишљам, ето, о докторату на тему позиције дома у сувременом хрватском постдрамском театру.

Свима им је заједничко једно: беспарица, да се сад не лажемо. И ту се, у коначници, и скрива кључ овог проблема, опростит ћете, кроничне генерацијске неје*ице. Тко има воље, ако већ и има времена, умакати кад му с ума не силазе црвени минуси, опомене, оврхе, премале, неисплаћене или непостојеће плаће па још уз све то и због тога свега и с 30 живи с родитељима? Психолози су за ту кризу модерног постадолсцента сковали чак и стручни термин, нећете вјеровати. Криза четвртине живота.

Криза четвртине живота је стварна

И као да све то није довољно, вратит ћу се поновно мало на погубност глобализације и дигиталног доба, психолози тврде да смо још и јако несигурни у свој изглед. Како и не бисмо били, кад се амерички ђир голотиње увукао у апсолутно сваку пору свијета. Некад је секс био табу, данас без брадавице на насловници неће продати нити приручник за пецање, а камоли паштету. Наравно, сви знамо да секс продаје, али присутност секса постала је толика да смо напросто отупјели. Ови мало старији, који су одрастали прије интернета и бесплатних високобуџетних порнића удаљених један клик, још су и имали шансе реализирати своје маштарије јер им није било друге него да сексуалност истражују кроз праксу, али тко ће се данас толико мучити.

Много је лакше упалити Нетфли, отворити безалкохолно црафт пиво (јер тко више има желудац за мамурлуке кад се бори с чиревима узрокованима егзистенцијалним кризама четвртине живота), врећицу чипса од јабуке или целера и кукати да је живот толико тежак да нити сексати се више нема смисла. Сва срећа што сам завршио овај текст јер ме на Нетфлиу чека друга сезона серије за коју вјеројатно никад нисте чули, а и ја ћу је заборавити чим је погледам.

Свима вама који сте ово прочитали и закључили да сам све ово измислио због сезоне киселих краставаца, честитам. Дио сте мањине.

 

100посто.хр


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.