Ассангеова докторица: Хтио се убити. Гледао је снимак самоубиства Слободана Праљка

ОСНИВАЧ WикиЛеакса Јулиан Ассанге размишљао је о самоубојству и често гледао снимку суицида Слободана Праљка, осуђеног ратног злочинца који је прије три године попио отров у хашкој судници.

BUKA portal / 26. септембар 2020

 

Открила је то Ассангеова лијечница Сандра Цросбy. Она га је посјетила у четири наврата док је боравио у еквадорској амбасади у Лондону и том приликом примијетила је погоршање његовог физичког и менталног здравља.

Може добити 175 година затвора

Ассанге је ухићен прошле године након што је седам година провео у велепосланству Еквадора у Великој Британији.

Оптужен је за шпијунажу против САД-а и пријети му 175 година затвора јер је од 2010. објавио више од 700.000 повјерљивих докумената о америчким војним и дипломатским активностима, посебно у Ираку и Афганистану.

Цросбy, професорица медицине на свеучилишту у Бостону, приликом саслушања на лондонском суду рекла је да јој је Ассанге у вељачи 2018. описао своје суицидалне мисли и да је размишљао о самоубојству. Споменуо је Праљка и његово одузимање властитог живота испијањем отрова.

Анализирао је Праљков израз лица након што је попио отров

Подсјетимо, Праљак је у студеном 2017. попио отров неколико секунди након што му је суд потврдио 20-годишњу затворску казну за ратне злочине у Босни и Херцеговини. Тренутак самоубојства снимљен је тијеком изравног телевизијског пријеноса.

Према ријечима докторице Цросбy, Ассанге је истакнуо да је анализирао израз Праљковог лица у тренутку када је одлучио себи одузети живот.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.