Астрономи изван себе - према Земљи јури непозната комета

Први га је видио астроном Геннадy Борисов, јавио колегама и сад га проматра и НАСА, а помоћи ће сазнати има ли још негдје живота у свемиру

BUKA portal / 05. децембар 2019

Нешто чудно лети према нама. Нешто мало и хладно и необично брзо. Нитко не зна одакле долази или камо иде. Али није одавде. Ово је међузвјездани комет - древна куглица леда, плина и прашине, формирана на залеђеним ободима далеке звијезде, коју је неки сретни сплет гравитације бацио на пут према нама, пише Wасхингтон Пост. Астрономима је ова комета прави мали пакет података из свемира – дио удаљеног мјеста на које људски род никад неће доћи, кључ за све свјетове које не можемо изравно проматрати.
То је тек други међузвјездани 'уљез' који су знанственици видјели у нашем Сунчевом суставу. И то је прва таква комета коју су успјели добро погледати. Пратећи кретање комете, мјереући његзин састав и пратећи њезино понашање, истраживачи траже трагове о мјесту из којег је дошла и простору који је прелетјела да би дошла у наш сустав. Већ су пронашли молекулу која се темељи на угљику и евентуално воду - двије познате кемикалије у таквом ванземаљском објекту. Док сунце залази иза планина Теннессее, а звијезде почињу јаче свијетлити, астроном Доуг Дуриг пење се на кров свог опсерваторија и пали три телескопа усмјерена према небу. Сваке ноћи комет постаје све већи и сјајнији, истискујући потоке плина и прашине који могу пружити трагове његове повијести. Точно 8. просинца бит ће најближи Земљи, нудећи истраживачима поглед изблиза прије него што оде у ледену, безобличну празнину.

Далеко у тами, Дуриг ће чекати. Свака звијезда на ноћном небу представља могући сунчев сустав. Свако свјетло у свемиру је, вјероватније или не, сунце неком изванземаљском планету. Ово је главна лекција два десетљећа проучавања егзопланета. Знанственици су идентифицирали тисуће свјетова изван нашег Сунчевог сустава: плиновити дивови и сићушне стјеновите сфере, свјетови освијетљени пригушеним црвеним сунцем и они који окружују вртоглаве остатке срушених звијезда. Постоје чак и планети који круже око жутог сунца величине попут нашег - иако ништа до сада пронађено не може одговарати атмосфери која има зрак и дубоке, плаве оцеане попут Земље. Ипак, чак и када се гледају кроз најмоћније телескопе, егзопланети нису видљиви ишта више од мрља свјетлости. И ниједан жив човјек нема наде да путује до неке друге звијезде јер само приближавање најближој би трајало 40 000 година.

Најбоља нада знанственика за помно испитивање другог сунчевог сустава била је чекање да нам дође комадић једног од њих. Било је то 30. коловоза, у мирним тренуцима прије зоре, када је самоук астроном у кримском планинском селу уочио блиједу мрљу на хоризонту, једва препознатљиву на свјетлуцавој позадини звијезда. Геннадy Борисов предао је своја запажања Центру за мале планете, астрономској клиници, за информације о малим тијелима у Сунчевом суставу, како би га могли пронаћи и други знанственици. Идуће ноћи на другој страни свијета ухватио је ову поруку Дуриг. Једне ноћи касније, на пола пута преко планете, чудан извјештај ухватио је Дуриг. "Ја сам био друга особа која је то проматрала.То је потврдило да је комета стварна", рекао је Дуриг. У року од неколико тједана знанственици су прикупили довољно проматрања како би израчунали орбиту комета. Али нису пронашли овални пут којим се комете обично крећу око сунца. Умјесто тога, орбита је била хиперболичка - није се затварала у себе. Објект је такођер путовао лудом брзином од 93.000 миља на сат, далеко брже од било којег комета, астероида или планета који круже око нашег сунца. "Wоw", рекао је Давиде Фарноццхиа, навигацијски инжењер у НАСА-ином лабораторију за млазни погон, који је међу првим људима утврдио да је комета потицала из другог сустава.

"Нисам очекивао да ћу видјети нешто такво." У нашем Сунчевом суставу уочен је само још један међузвјездани објект: стијена у облику цигаре под називом "Оумуамуа, хавајска ријеч која у пријеводу значи" гласник издалека. " Али 'Оумуамуа је већ био на излазу из сустава кад је откривен у листопаду 2017., и био је толико слаб да га знанственици никада нису могли проматрати у више од једног пиксела свјетлости. Нису били баш сигурни у оно што су видјели - је ли то метал, стјеновити астероид или ледени, прашњави комет? И нису били сигурни је ли откриће само сретан случај који се више никада неће поновити или је била најава нечег што тек долази.
Зато их је одушевио нови међузвјездани путник. Нови комет, који је добио име 2И / Борисов у част астронома који га је први уочио, а очекује се да ће бити на досегу телескопа до јесени 2020. Према свом најближем приступу, сљедећег мјесеца, бит ће двоструко даље од Земље колико је Земља удаљена од Сунца. Иако је у Сунчев сустав ушао из правца звијежђа Касиопеја, знанственици још не знају одакле долази 2И / Борисов, нити колико је дуго летио међузвјезданим простором. С обзиром на тренутну брзину, увјерени су да путује милијунима година, ако не и милијардама. Како се објект ближи сунчевој топлини, твари на његовој површини претварају се у плин. То ствара карактеристични елиптични облак који знанственици могу темељито прегледати како би утврдили од чега је комета састављена. Већ сам 2И / Борисов прегледали су више од 2.000 пута. "То ће бити забавно јер први пут имамо комету која долази из дубине свемира ", рекла је Мицхеле Баннистер, астрономкиња с Qуеен'с Университy Белфаст.

"Отворимо то и погледајмо што имамо с овом посебном пријерку с друге звијезде." Открића егзопланета открила су да живимо у космосу препуном планета, али и потврдили још једном колико је Земља јединствена и колико смо, барем за сад, усамљени у свемиру. Кад су астрономи проматрали само наш соларни сустав, "чинило се да је стварање планета ријешено", рекла је Малена Рице, астрофизичарка са Свеучилишта Yале. "И изненада се појављују сви ти чудни сустави који не одговарају нашој предоджби."

Међузвјездани комети јединствено су корисни за суочавање с овом загонетком. Рођени су из истог вртложног диска плина и прашине који производи планете око звијезде у настајању. Али тада се нађу на леденим рубовима соларних сустава, гдје могу сачувати ране састојке планета. Нађено је да комети у нашем соларном суставу садрже неке од основних састојака за живот: воду, угљик, чак и сложене органске спојеве. Сада би нам 2И / Борисов могао рећи јесу ли битне животне молекуле биле међу саставним дијеловима свијета изван нашег властитог. Ове јесени Баннистеров колега Алан Фитзсиммонс открио је кемијски споји који емитира овај комет. Раздвајајући свјетлост од 2И / Борисова на његове саставне дијелове, његов је тим пронашао трагове цијаногена, молекуле направљене од угљиковог атома и атома душика спојених заједно.

"Кад сам то видио, викао сам од среће, нешто што није прикладно поновити у медијима", присјетио се Фитзсиммонс. Неколико тједана касније астроном Адам МцКаy открио је како кисик струји из комете, показатељ да сунчева свјетлост удара у воду на површини и разбија молекулу. Ако се потврди, ово би било прво откривање ванземаљске воде у нашем сунчевом суставу. То је такођер још један знак да је 2И / Борисов врло сличан кометама које познајемо.

"Чак и у другим суставима у којима су њихове архитектуре врло различите, можда су основна физика и кемија још увијек прилично сличне", рекао је МцКаy, знанственик из НАСА-иног центра за свемирске летове Годдард. Модели нашег Сунчевог сустава сугерирају да је око 90 посто преосталог материјала из планета избачено у међузвјездани простор. Простор иза Нептуна и даље носи милијуне ледених тијела која се тијеком тисућљећа могу избацити из орбите и изван сунца. Ако се било који од ових распршених фрагмената увуче у други сустав и почне жарити у топлини његове звијезде, појавит ће се као међузвјездани комети онима који га можда проматрају. "Постоји универзалност у томе, што је невјеројатно", рекао је Баннистер. "Наш је планетарни сустав уткан заједно с другим планетарним суставом од стране тих малих луталаца који су се кретали по галаксији." Досљедна опажања попут ове, која се сваке вечери изводе с истим инструментима, бит ће још важнија када комет постане видљив у Јужној хемисфери, на којој су постављени многи највећи свјетски телескопи. Треба их усмјерити с великом прецизношћу, тако да астрономи морају чврсто пратити путању комета и ствари које би га суптилно могле промијенити, попут испуштања плина. Точна орбита такођер је кључна за најамбициознији план комете.

"Ако можемо добити најбољу могућу путању, можемо је пратити точно у којем смјеру улази, па можда можемо открити одакле је стигла ", рекао је Фарноццхиа, инжењер Лабораторија за млазни погон. Идентифицирање матичне звијезде ове комете био би огроман подвиг, астрономски еквивалент проналаска поруке у боци особи која га је послала прије милијуне година с милијарди миља далеко. Можда се не испостави да је то могуће, признаје већина знанственика. Али можда је то у реду, кажу. Јер ће комета већ открити толико тога другога. То ће нам рећи нешто о рађању соларних сустава. То ће повезати наш дом с дјеловањем шире галаксије. А сада када смо то видјели лакше је вјеровати да их се може пронаћи још.

Прочитајте више на: хттпс://www.еxпресс.хр/


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.