Аустрија и јужна Њемачка заметени, а данас нових пола метра снијега

РЕКОРДНЕ количине снијега у четвртак и даље угрожавају свакодневицу у великим дијеловима Аустрије, Њемачке и Чешке а метеоролози за крај тједна најављују нове оборине.

BUKA portal / 11. јануар 2019

Од викенда је у само у Аустрији у несрећама узрокованим великим количинама снијега погинуло седам особа.

У Баварској дјечака убило стабло

У Баварској је у четвртак један деветогодишњак изгубио живот након што се на њега под тежином снијега срушило стабло. У уторак је један умировљеник погинуо након пада с крова с којег је хтио очистити снијег.

Горска служба спашавања је у округу Зелл ам Сееа спасила деветеро туриста из источне Еуропе који су се, успркос упозорењима од лавина, кретали изван обиљежених стаза.

Метеоролози су за Аустрију само за данас најавили нове оборина с преко пола метра новог снијега. Највиши ступањ опасности од лавина проглашен је у Штајерској и Горњој Аустрији.

Туристичка заједница биљежи и смањење краткорочних букинга за 50 посто.

У ноћи на четвртак стотине возача је сатима било заметено на аутоцестама на југу Њемачке.

Према саопштењу полиције посебне проблеме задају теретна возила која због недостатне зимске опреме блокирају промет и пролазак ралица.

У Берцхтесгадену, југоисточно од Муенцхена, власти су у четвртак прогласиле стање природне катастрофе. У овом округу је неколико мјеста одсјечено од свијета.

Снијег је осим Баварске пао и у дијеловима источноњемачке савезне покрајине Саске. У граду Цхемнитзу градске власти су до даљњега обуставиле укопе на локалном гробљу због велике количине новог снијега.

У дијеловима Чешке, око града Јаблонец над Нисоу, проглашено је изванредно стање а затворени су и гранични пријелази према Пољској у том дијелу земље.

Из Швајцарске стиже вијест да се у четвртак послије подне на планинском пријелазу Сцхwаегалп на висини од око 1300 на хотел обрушила 300 метара широка лавина, при чему је озлијеђено троје људи.

Возила и дијелови хотела су под масама снијега, објавила је полиција кантона Аппензелл Ауссеррходен.

Хитне службе и даље покушавају утврдити има ли несталих.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.