Аустријски министар промета предвиђа 2021. као годину укидања помицања сата

Аустријски министар промета Норберт Хофер је рекао како еуропска иницијатива за укидањем помицања сата није вјеројатна до 2021. године.

BUKA portal / 04. децембар 2018

Помицање рока до 2021., двије године након рока који је у рујну предложила Еуропска комисија, омогућило би земљама чланицама више времена за припрему, наглашава Хофер, чија земља тренутно предсједа Еуропском унијом.

Брза проведба одлуке већ је у листопаду наишла на проблеме, кад је неколико земаља чланица упозорило да неће имати довољно времена прилагодити одређене сегменте попут зрачног промета.

"Да смо инзистирали на промјенама одмах, то би покопало захтјев Комисије", нагласио је Хофер прије састанка министара промета Еуропе те је додао: "На тај начин не бисмо уопће могли укинути помицање сата".

Еуропска унија не жели да земље чланице имају проблеме при "крпању рупа" око помицања сата.

Комисија је предложила да се укине измјена зимског и љетног рачунања времена након интернетске анкете широм Уније која је показала да 84 посто судионика то подржава.

Но да би се таква промјена и провела потребно је да је прихвате све земље чланице и Еуропски парламент који би изгласао и завршну форму закона. Земље чланице морале би самостално одлучити желе ли задржати помицање сата или би користиле исто вријеме тијеком цијеле године.

Хофер је још у листопаду споменуо идеју дуљег временског периода за прилагодбу, као и тзв. "заштитну клаузулу" у случају да једна или више земаља треба ријешити неочекиване проблеме.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.