Аутомобили откривају исељавање из БиХ?

Највећи пад догађа се Посавској и Унско-санској жупанији, у којој је посебно погођен Бихаћ као једина већа средина у којој је то случај у Босни и Херцеговини.

BUKA portal / 20. новембар 2021

 

Босна и Херцеговина већ сада нема више од 2,5 милијуна људи, а  најбрже се исељава Унско-санска жупанија, објавио је Вечерњи лист наводећи како земља, ''уз све друге проблеме, и демографски убрзано пропада, било да су у питању економски, подаци о образовању или пак неки технички подаци. Било да је ријеч о школској дјеци, броју студената или пак регистрираних возила''.

Иначе, у протеклој, 2020. години у Босни и Херцеговини био је укупно регистриран 1,1 милијун цестовних возила, што, у односу на 2019. годину, представља смањење од 67.020 возила, односно од 5,7%. Видљиво је да је у Федерацији БиХ укупно регистрирано 671.108 цестовних моторних и прикључних возила или 60,5% од укупног броја регистрираних возила на подручју БиХ, у Републици Српској 401.412 или 36,2%, док је у Дистрикту Брчко регистрирано укупно 39.768 возила или 3,3%

. У односу на 2019. годину, када је у ФБиХ укупно било нешто више од 703.000 возила, у прошлој години, која је додуше била и погођена коронавирусом, регистрирано је чак 30.000 возила мање. Наиме, тијеком 2020. године регистрирано је 671.108 возила, што је за 4,54% мање у односу на годину дана раније.

Највећи пад догађа се Посавској и Унско-санској жупанији, у којој је посебно погођен Бихаћ као једина већа средина у којој је то случај у Босни и Херцеговини. Нереалне пројекције У Посавској жупанији било је мање регистрираних возила за 17 посто, а у Унско-санској 7,6 посто. Најмногољуднија Тузланска и Зеничко-добојска жупанија имале су пад од 6,3 односно 4,5 посто. У Сарајевској жупанији је у само једној години било 3000 мање регистрираних возила, а она је, заједно с Херцеговачко-неретванском и Западнохерцеговачком, имала најмањи пад с нешто више од два посто.

Стручњаци се, наводи Вечерњи лист, слажу како су резултати посљедњег пописа пучанства и кућанстава у Босни и Херцеговини крајње нереални те да подаци о нешто више од 3,5 милијуна становника апсолутно нису точни. По томе попису, Бошњака је било 1,76 милијуна, Хрвата око 544.000, а Срба нешто више од милијун, док се национално није изјаснило 27.055 становника, а 96.539 их се декларирало као остали.

''Како је ријеч о крајње нереалним пројекцијама, а не резултату озбиљног пописа, показују подаци о броју дјеце у основним и средњим школама, што се сматра једним од најважнијих индикатора демографских кретања, али и укупног броја пучанства'', пише Вечерњак.

Првачићи

Новине наводе како је само у Федерацији БиХ број уписаних првачића био двоструко мањи него прије десет година. У односу на нешто више од 18.000 дјеце, што је чак у односу на годину дана раније мање за три посто, а на раздобље од прије десетљећа представља показатељ потпуног слома. За разлику од ове школске године, у ону 2011./2012. уписало се готово 36.000 дјеце. Идентична су кретања и у средњим школама.

Важан одговор око укупног броја пучанства у БиХ дају и пописи бирача те одзив на гласовање. На разини цијеле БиХ број бирача наводно износи 3,2 милијуна, док БиХ данас нема ни толико становника. Према процјени Доинг Буссинеса из 2019. године, има их око 2,7 милијуна. (Не)запослени Чак и економски показатељи говоре да су резултати пописа пучанства из 2013. натегнути. Наиме, власти стално тврде како се у овој години смањио број незапослених. Према подацима, број незапослених смањен је с 311.000 на 185.000 у само пет година, док број запослених није порастао. То се очито догодило због исељавања.

И док подаци УН-а наводе како би се БиХ у сљедећих 30-ак година могла суочити с тиме да у њој неће бити ни 2,5 милијуна становника, др. Жарко Дуганджић, доцент на Филозофском факултету Свеучилишта у Мостару који предаје популацијску политику те демографију, тврди како је то већ сада случај. По његовим наводима, овај тренд наставља се те пријети потпуним сломом за све народе и државу БиХ. 

Бљесак.инфо

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.