Аутономни аутомобили, ВР за обуку хирурга, повезивање смартфона са тостером: Које ће технолошке иновације обележити 2020. годину?

Прелазак у нову деценију 21. века донеће нам бројне новитете на технолошком пољу. Ту је 5Г мрежа, затим напредак Интернета ствари, измењене стварности, аутономна возила…

BUKA portal / 25. децембар 2019

Једна од технологија које су подигле велику прашину у претходном периоду је 5Г мрежа. Само најављивање 5Г мреже отворило је велики број дебата, а у новом броју Недељника читајте текст о томе докле смо стигли са имплеметацијом 5Г мреже, али и какве ће промене она донети.

Сматра се да ће ова мрежа у наредним годинама, а можда већ и у 2020. постати неопходна поготово када се ради о компанијама.

Измењене стварности  

ВР (витруелна стварност) и АР (проширена реалност) постају све присутнији у свакодневном животу. ВР је технологија која убацује корисника у другу реалност, док АР технологија појачава његову околину.

Обе технологије имају велики потенцијал у индустрији забава и игрица, али и у сфери едукације и учења.

Оне могу да се користе, на пример, за едукацију младих хирурга и сличних послова, али и за маркетинг.

Заједничко компанијама „Тесла“ и „Вејмок“ је то што теже да направе потпуно функционалне аутомобиле који би се сами возили. 

Многи аутомобили већ имају могућност да самостално коче, држе одстојање, паркирају, пале светла, брисаче или имају сензоре који вас држе унутар траке, пише РТС.

Повезивање уређаја 

Овакве технологије ће бити све више усавршаване, али и доступније у економском смислу.

Интернет ствари или Интернет оф Тхингс представља могућност међусобног повезивања различитих уређаја. Последњих година могућност повезивања је све већа. Већ можете да повежете ваш паметни телефон са телевизором, аутомобилом, али и хранилицом за псе, па чак и фрижидером.

Ова тенденција раста Интернета ствари наставља се и у наредним годинама.

Ово су, наравно, само предвиђања на основу онога што данас знамо. У технолошком свету изненађења су честа, ако не и константна, појава.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.