Аутопутеви су у Хрватској од данас скупљи. Ево колико ћете плаћати

Од данас су скупље цестарине на аутоцестама Хрватских аутоцеста и Аутоцесте Ријека-Загреб.

BUKA portal / 15. јун 2019

Тако ће, примјерице, цијена цестарине на релацији Загреб - Дугопоље (Сплит) за И. скупину возила односно особне аутомобиле порасти са 181 на 200 куна, Загреб - Карловац с 19 на 21 куну, Загреб - Ријека са 70 на 77 куна.

Вожња аутоцестом до Задра од данас ће за аутомобиле коштати 134 куне, а до Шибеника 169 куна. Вожња до најјужније точке аутоцесте А1, излаза Чарапине изнад Плоча, коштат ће вас чак 257 куна. Све цијене можете погледати овдје

Из ХАЦ-а подсјећају да је модел сезонских цијена цестарина једна од прихваћених мјера финанцијског реструктурирања твртки у цестовном сектору, али и да се око 40 посто укупног годишњег промета аутоцестама остварује у љетним мјесецима. Штовише, на појединим аутоцестама број возила љети повећава се и до три пута у односу на остало раздобље у години. 

Оправдавајући поскупљење, истичу и да се у укупном промету возила највећи удио односи управо на  И.А, И.и ИИ. скупину, односно на мотоцикле, особна возила, особна возила с приколицом и кампере. 

По недавно изнесеним подацима, приходи од цестарине на аутоцестама у надлежности ХАЦ-а и АРЗ-а од почетка године до 10. липња премашили су 1,1 милијарду куна, што је 5,3 посто више него у исто вријеме лани. Аутоцестама је у том раздобљу прошло око 22 милијуна возила, милијун више него у исто вријеме лани, рекао је на овотједном брифингу за новинаре предсједник Управе ХАЦ-а Борис Хузјан. 

Управа ХАЦ-а, иначе, ове године очекује петпостотно повећање промета у односу на лањску сезону. 

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.