АВАНТУРА ЗА ЦИЈЕЛУ ПОРОДИЦУ: Пецка Оутдоор Фестивал - Бијег од града на два дана!

Фестивал за бициклисте, породицу и љубитеље активног живота у Пецки

Maja Isović Dobrijević / 16. јул 2019

 

Пецка Оутдоор Фестивал 2019. одржаће се за викенд који је пред нама, 20. и 21. јула у оквиру којег су припремљене цјелодневне активности за све генерације. Они млађи имаће организоване активности у оквиру самог Виситор центра, а они мало „храбрији“ моћи ће се са родитељима путити на праву природну авантуру у којој нису у прилици учествовати сваки дан. Ужурбани градски начин живота одвојио нас је од природе, па многи нису у прилици ни да сваки дан иду у парк, а о правом излету у шуму да не говоримо.

Због тога је као алтернатива свему томе настао јединствен фестивал у овом дијелу наше земље, а то је Пецка Оутдоор Фестивал који прије свега нуди спортске активности у природи за цијелу породицу, али не само то, тамо је загрантовано мјесто дружења, слушања добре музике и уживање у доброј домаћој храни.

 

 

Због Боре Марића, који је, слободно можемо рећи, оживио овај крај у селу Пецка сваке године борави све више рекреативаца који возе бицикле, пењу се на природним стијенама, пјешаче или трче сеоским стазама јер је село Пецка оаза чистог ваздуха и чисте воде.

За оне који не знају село Пецка је скривено од магистралних саобраћајница и загађивача па га радо посјећују они који цијене природу и траже мир. Налази се на 600 мнв, у долини окруженој брежуљцима и планинама. Сликовит рељеф села украшавају засеоци који вире из шумарака, а до којих воде путеви и стазе који повезују долину. Дуж цијелог села доминира вијенац стијена који се над Пецком надвио као какав бедем који га чува. По тим стијенама (пећинама) је село и добило име, а сад су познате као највеће пењалиште и прво у БиХ на којем је организован Фестивал пењања, Пецка Роцк Цлимбинг фестивал, ове године девети пут заредом.

У дну долине, на граници са Врбљанима и општином Рибник, извире ријека Сана из три снажна крашка врела. Мало ниже од извора, налази се и хидролошки феномен, еставела Мрачај. Мало језеро под стијеном из којег у прољеће вода извире и тече цијела ријека која се улијева у Сану, а у току љета извор пресушује, језеро се спушта и у њему вода понире.

 

Фото: Боро Марић

АВАНТУРЕ

Боро нам каже да су села око Пецке су такође прекрасна па су их прије неколико година повезали бициклистичким стазама.

„Прије неколико година смо такође одлучили обновити стару школу и претворити је у Центар за посјетиоце који функционише као генератор развоја туризма у цијелом крају. Центром управља и фестивал организује Греенwаyс, организација за подршку одрживом развоју. Прошле године смо организовали Фестивал због потребе да представимо могућности села широј јавности али и знатижеље. Били смо знатижељни да видимо колико код нас има појединаца и породица спремних да активно проведу викенд у природи и да виде благодети овог окружења нашим очима. Били смо позитивно изненађени бројем учесника па смо ове године одлучили да обогатимо програм додатним активностима као што је рафтинг на Сани, који организујемо у сарадњи са пријатељима из Ронилачког клуба БУК,  и то ће бити прва туристичка рафтинг вожња у горњем току ријеке Сане, затим посматрање птица са Биљаном и Гораном из удружења 'Наше птице'“, каже за БУКУ Боро Марић и додаје да је новост и спортско-креативна радионица за дјецу коју воде дјевојке из СКЦ Кидс, које су осмислиле авантуру за дјецу, док су родитељи на некој од предложених активности фестивала.

 

 

„Сигурни смо да  им током дружења са овим креативним тимом родитељи неће недостајати. Након радионице, за дјецу смо припремили и позоришне представе, забаву са кловном Цвјећком, и не само то! Од додатних садржаја ту је камповање за оне који желе остати с нама оба фестиваласка дана, астрономски кутак и телескопско посматрање звијезда, за што очекујемо да ће бити посебно атрактивно, јер је небо изнад Пецке врло звјездано кад је ведро. Ове године спортске активности употпуниће одличан музички програм у којем ће наступити Цомбине Qуартет, Јазз поесy цабарет, Душко Шобат, и не само они“, истиче Марић.

Од других фестивалских активности, које су имали и прошле године, ту је бициклизам који ове године нуди четири руте. Сваког дана по двије, и то једна дужа као што је вожња до извора Пливе и једна краћа попут вожње селима у околини Пецке, а све у складу са физичким могућностима учесника. Боро каже да све руте воде искусни бициклисти Тихо и Гале. Ту је и пјешачење са ПАК Суммит-ом до извора Сане у суботу (20. јула) и пјешачење рутом 'Видиковци Пецке' у недјељу (21. јула). Оба дана биће организовано пењање на стијене за све узрасте у сарадњи са пењачким клубом Еxтреме.  

 

 

ДОБРА ХРАНА У ПЕЦКИ

У оквиру фествала организоваће се и Шарени маркет на којем ће се представити мјештани села Пецка и околних села са сувенирима и домаћом кухињом коју ће употпунити макробиотичка кухиња ресторана здраве хране ЗЕН. Биће ту и роштиља, пасуља, уштипака и кајмака.

"За оне који се воле такмичити, наши пријатељи из фирме Цаприоло ће осмислити полигон за тестирање вјештине и брзине малих и великих бициклиста, а „АЛП оутдоор схоп“ ће представити најбоље из своје понуде за боравак у природи", каже Марић.

 

„Најпознатији јахач коња међу домаћим глумцима, Душко Мазалица, показаће снагу и брзину коња, снажних животиња које се све рјеђе срећу по селима. Фестивал смо са почетка јуна, због неумољиве кише, помјерили на другу половину јула у нади да ће вријеме бити пуно боље и та нас нада још увијек држи. Иако треба бити спреман на све временске услове, због безброј разлога, надамо се да ће вријеме бити добро и да ће се сви учесници добро забавити“, рекао је Марић.

Богат програм за цијели викенд омогућили су наши пријатељи и покровитељи: Општина Мркоњић Град, Туристичка организација Републике Српске, Министарство породице, омладине и спорта РС, Нектар пивара, Царлсберг, ЕУ инфо центар у БиХ, Витинка, Цонтрол рент-а-цар, Верано моторс, Мако Принт, Микрофин осигурање, Мања -Крајина Клас, Алп оутдоор схоп, Цаприоло, Ресторан Зен, Лежи Бег, Градско позориште Јазавац, Пак Суммит, Пењачки клуб Еxтреме (Цлимбинг цлуб Еxтреме), Центар за животну средину / Центер фор Енвиронмент, Ронилачки Клуб Бук, СКЦ КИДС, Домаћинство Мијатовић, представници Орнитолошко друштво НАШЕ Птице, дио АФРОДИЗИЈАКа, Либра Студио БЛ, Цомбине Qуартет, Омладински савјет Републике Српске...

 

 

Медијски покровитељи су: РТРС, Независне новине, портал Бука, ПОП фм радио, Маниа и Метромедиа. Марић на крају каже да су бројни су пријатељи Пецке и Фестивала без којих не би могли ништа па им се овим путем свима од срца захваљује, а један од њих је Туристичка агенција Зептер Пасспорт која се брине о пријавама учесника и има све информације у вези са смјештајем, програмом, улазницама и осталим појединостима.

Више информација: пецкаоутдоор.цом


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.