Баци пикавац на улицу и платићеш казну од 100 еура: Нашли начин да спријече прљање града

Кесе, жваке, лименке, пикавци, псећи измет… и тротоари у Немачкој су их препуни, али су тамо нашли начин да драстично смање ту лошу навику грађана.

BUKA portal / 29. јун 2019

Управе све више градова су убеђене да је одлучујућа висина казне – када је ударац по джепу жесток, изгледа да ни канта није тако далеко…

Бацање такозваног ситног отпада на улицу је од априла веома скупо у Манхајму. Ко баци папирне марамице, паковања или пикавце и буде ухваћен на делу мора да плати 75 евра као и таксу за обраду казне од 28,50 евра.

Жваке које се тешко скидају са плочника су још 25 евра скупље. Ко се пред органима реда прави важан и не жели да накнадно уклони смеће са улице плаћа двоструку казну, преноси Дојче веле (ДW).

"Не ради се о томе да се напуни градска каса", каже Мартин Шмит из Посебне редарске службе – нешто попут комуналне полиције.

"Град је подигао казне након што је за 30 милиона евра санирао срж пешачке зоне. Она би требало да остане чиста", рекао је сада Шмит за недељник Шпигел.

Свест о томе тек је недавно повећана. Тако је покрајина Баден-Виртемберг у којој се налази Манхајм тек прошлог децембра донела пооштрени каталог казни у којем је бацање ситног смећа на улицу могуће казнити казнама између 50 и 250 евра. Раније је то било тек 10 до 25 евра.

"Кад неко напросто баци свој пикавац, ми смо ту. Многи су тада шокирани, кажу: 'Шалите се?' или 'Зашто баш ја?' Тада им објаснимо да мора да плати свако кога ухватимо. Добро је што је то поука и другима", прича он.

Преузето са Б92


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.