Бајтал: Власт је опасна, одавде се не одлази, одавде се бјежи

Политички аналитичар Есад Бајтал казао је за Н1 да се из Босне и Херцеговине ''не одлази већ бјежи - главом без обзира''.

Buka / 22. април 2018

 

Он је у разговору с Меримом Шемић власт у Босни и Херцеговини описао као ''опасну''.

 

''Одавде се не одлази, одавде се бјежи, бјежи се без главом без обзира. Ова власт је опасна. Бјежи се у Скандинавију, Аустралију, Америку. Тамо гдје њих нема. Тамо им је без оваквих заштитника боље. Копање контејнера је постао дио привредне гране, овдје се не живи, овдје се преживљава. Бесрамно је да они нису спремни да се поставе самокритички према себи. Глас критике покушавају угушити на различите начине. Народ мора схватити с ким има посла. И схватио је. Велики број људи не излази изборе. У овој политилкој утакмици они немају свој тим'', испричао је Бајтал гостујући на Н1 телевизији.

 

Према његовом мишљењу, у БиХ влада интерес односно интересна логика.

 

''Имамо континуиран ток предизборних кампања и ништа више, нико не брине о суштини, о егзистенцији грађана, о чињеници да је ова земља уништена и опљачкана. У овој земљи нема морала, овдје влада интерес, интересена логика. Пијачни елемент гдје се вриједности релативизирају. Дакле један сукоб вриједносног начина промишљања живота, на сцени се етно-интересне групе које се нама грађанима лажно представљају као политичке партије. Само интерес'', испричао је Бајтал за Н1.

 

Додао је да власти нису спремне поднијети грађанима рачун.

 

''Нема грађана, о њима се не брине него само онда када се појаве на начин да на демократском побуном траже своја права. И тада се не поступа како би требало, оптужују их, називају наркоманима, бандама. Нису спремни грађанима поднијети рачун, за неизвршена обећања. Узмимо 2010. годину. Испуњено је мање од 2.5 посто обећања, да ли је то могуће било гдје у свијету'', запитао се Бајтал.

 

Он је мишљења да у БиХ велики проблем представља изборни инжињеринг. Грађани, додао је, нису у прилици да бирају.

 

''Није власт изабрана, нисам спреман да будем неко ко не чита ствар логички. Када мимо неиспуњених обећања добијају власт, остаје питање како је то могуће. Постоји нешто што се зове изборни инжињеринг. То нису гласови, то је фалсификат. 50 посто грађана је на ивици сиромаштва, то је логички и статистички није могуће оправдати. Грађани нису у прилици да бирају. У свијету има седам теорија изборног инжињеринга, они су научили једну или двије'', рекао је он.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.