Баке Чернобила већ три деценије успјешно пркосе радијацији, не напуштају своје домове

Прије више од три деценије десила се једна од највећих свјетских катастрофа, експлодирала је језгра нуклеарне електране у украјинском градићу Чернобилу.

BUKA portal / 16. јун 2019

Усљед велике радијације која се невјероватном брзином ширила из реактора, град је евакуисан. Ових неколико жена се одлучило вратити у своје домове.

Чернобил и Припјат су евакуисани давне 1986. године те од тада тамо нико не смије живјети. Бар тако гласи правило након нуклеарне катастрофе. Ипак, неколико стараца одлучило се вратити у своје домове јер за њих не постоји неко друго мјесто које могу завољети и звати домом.

Власти су допустиле да се старије особе врате у своје домове под тврдњом да су млађе особе много подложније утјецајима радијације. Већина тих старијих људи су жене, а о њима је снимљен документарац "Чернобилске бабушке".

Ове храбре жене преживјеле су ратове и окупације те их радиоактивност нимало не плаши. Често понављају како би радије умрле него напустиле своје домове. Глад их, како кажу, плаши више него било шта друго. Оне живе у мјесту које је за остатак свијета престало постојати осамдесетих, а које се данас креира само у игрицама. У граду у којем је вријеме стало, оне још увијек имају своје рутине и навике.

 

Њихови мужеви су умрли природном смрћу, а оне остатак свог живота желе провести дружећи се у граду у којем су рођене и одрасле. Уколико закажете туристички обилазак Чернобила, можете платити додатну цијену како бисте посјетили становнике овог града. Они су навикли на радознале посјетиоце, свима стрпљиво причају своју причу.

Оне су свједоци хисторијског догађаја, а о њему неријетко причају кроз сузе. Кажу да им након евакуације у други град људи код којих су боравили нису жељели дати ни чашу воде, јер су се плашили да ће их заразити радијацијом. Чернобилских бабушки је из године у годину све мање, а ускоро их више неће ни бити. 

Жене које се појављују у документарцу причају о свом животу у Машеву, селу које је данас најопаснија зона, а одакле су евакуисане. Једна од жена које су се појављивале у документарцу преминула је приликом снимања, а у складу с њеном жељом, сахрањена је унутар опасне зоне.

 

Извор: Клиx.ба


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.