Бањалучанка Слађана Перковић у ширем избору за НИН-ову награду

Роман "У Јарку" бањалучке књижевнице Слађане Перковић у ширем је избору за НИН-ову награду.

M. Isović Dobrijević / 05. јануар 2021

 

Књижевница Слађана Нина Перковић рођена је 1981. године у Бањалуци. Дипломирала је новинарство на Универзитету у Бањалуци и политичку комуникацију на Сорбони. Ауторица је збирке прича “Кухање” и романа “У јарку”. Живи, ради и пише на релацији Бања Лука – Париз.

 

Први роман „У јарку“ издаје након регионалног успјеха збирке прича „Кухање“.

"'У јарку' је роман за који сам идеју добила након једног невјероватног љета проведеног на одмору у БиХ. Све што се десило било је толико сулудо да сам све то једноставно морала преточити у причу. Радња романа се дешава током једног дана и ноћи, током којих главна јунакиња прође кроз низ невјероватних догађаја. Мој издавач је на неке дијелове романа чак имао примједбу у смислу да су претјерани, али што је најсмјешније, управо ти дијелови уопште нису били фикција. Ми заиста живимо у једном правом паралелном унивезуму и често тога уопште нисмо ни свјесни", рекла је раније у интервјуу за БУКУ Слађана Перковић.

 

О роману

Када јунакињи овог романа, којој је истовремено припала и улога наратора, у собу утрчи мајка и прекине је у гледању њене омиљене криминалистичке серије, пред читаоцима почиње да се открива готово сулуди и хаотични свијет приче, сачињен од догађаја попут сахране стрине Стане, која се удавила комадићем пилетине те тиме пољуљала планове око продаје породичне куће и земљишта, свијет испуњен необичним посјетама полицијским станицама и амбулантама, јунацима који неуспјешно покушавају да изврше самоубиство, онима који себи годинама унапријед подижу споменике или доживљавају лични препород након одлуке да се упусте у свијет шверца.

Слађана Нина Перковић са сваком новом страном све сликовитије гради романескни свијет који јесте саздан на приказивању свакодневице, само што је та свакодневица, изразито бритким језиком и уз незанемарљиву дозу црног хумора, измјештена готово до самих граница апсурда и гротеске. Једна сахрана и продаја породичне куће и земље, ти догађаји које готово аутоматски перципирамо као трагичне или потресне, у овом роману преображени су у оно смјеховно које нам служи не да бисмо трагичност и стварност игнорисали, већ да бисмо лакше појмили цјеловиту слику свијета чији смо и сами дио.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.