Бањалучке активисткиње поручиле: Државу и Бога даље од јајника мога!

Поводом Међународног дана људских права активискиње из Бањалуке на јавним мјестима поручиле су: "Наша тијела наш избор!".

Maja Isović Dobrijević / 11. децембар 2020

 

Кажу да су овом акцијом жељеле исказати солидарност са женама Пољске у њоховој борби за сигурно и једнако доступно право на абортус.

 

"Борба жена Пољске траје од 2016. године а кулминирала је у посљедња два мјесеца, од када је Врховни суд Пољске донио одлуку да је абортус у скоро свим случајевима протууставан, чак и онда када фетус има деформитете. Ако се ова одлука почне примјењивати прекид трудноће биће дозвољен само у случајевима силовања, инцеста и када директно угрожава здравље жене. Важно је истаћи, да право на сигуран и доступан абортус није угрожено само женама у Пољској, него и у другим државама Европе и свијета, па и у нашем региону гдје јачају десничарски, конзервативни и религијски покрети који се боре за забрану абортуса. Главни аргумент у њиховом заговарању забране је да је абортус убиство", поручују активисткиње из Бањалуке.

 

Додају да се укидањем права на сигуран и доступан абортус, исти неће укинути већ ће га учинити несигурним по здравље и живот жене, те ће га отјерати у илегалу.

"Право на сигуран и доступном абортусу не потиче жене на побачај, већ их спрјечава да умру од истог! Паролом 'Државу и Бога даље од јајника мога!', жељеле смо да истакнемо да живимо у секуларним државама у којима религија не би смјела да полаже права на женска тијела, а нарочито на репродуктивна права и да се улога жене у друштву не може сводити само на рађање и подизање дјеце. Не пристајемо да живимо у оковима патријархата који упорно маргинализује и негира потенцијале жена и своди нас само на улогу материце", истичу активискиње из Бањалуке.

 

Међународни дан људских права обиљежава се на дан када је потписана Универзална декларација о људским правима 1948. и по први пут у историји човјечанства признато право свих људи на “живот, слободу и сигурност... без икаквих разлика”. Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра.

Овим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човјека – од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање. Усвајање Декларације представљало је крупан напредак у том тренутку, а том приликом остале су уздржане земље совјетског блока, Саудијска Арабија и Јужноафричка република.

Доношење Универзалне декларације о људским правима је кључни датум у модерној историји. Нације свијета су се окупиле да покушају једном заувијек закопати посљедице геноцида који се покренуо током Другог свјетског рата. Доношење Универзалне декларације о људским правима је једно од првих значајних достигнућа Уједињених народа и обезбједило је основну филозофију за многе правно обавезујуће међународне документе који су усљедили.

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.