Бањалучки Робин Фоод у борби против глади и бацања хране: СВИ МОЖЕМО ПОСТАТИ СУПЕРХЕРОЈИ

Далибор Матијевић, родом је из села Шимићи поред Бањалуке, пронашао је рјешење за проблем глади и бацање вишка хране.

Maja Isović Dobrijević / 19. фебруар 2019

Foto: Privatna arhiva

 

Далибор је креирао апликацију Робин Фоод, која је постала регионално позната, а која спаја понуђаче хране са онима којима је храна потребна.

Овај младић завршио је Машински факултет у Марибору, а своју апликацију развијао је у Словенији.

“Ова дигитална апликација створена је на основу продаје и донације залиха хране које остају код добављача, а доста њих све те залихе уништавају. Затворенег типа апликација омогућава добављачима да продају залихе са критичним роковима пред употребом до компанија, које би купиле велике количине, а цјена би била више од 50% јефтинија од примарног тржишта. Ако је рок употребе доста близу, онда се користи функција донације, апликација још ради на скупљању свих могућих хуманитарних организација, које би могли скупити такву храну и донирати даље до људи, бесплатно. За цијели процес донације морамо знати гдје се та храна налази, колико људи је примило, и на крају правимо извјештај за партнере, које донирају. На другој страни омогућавамо продају хране људима, који користе апликацију или долазе у маркет, гдје могу купити храну на каси“, каже Далибор Матијевић за БУКУ.

Додаје да се на овај начин омогућава продаја и донација хране, а уз то нуде људима јефтинију храну пред истеком рока, или због оштећеног паковања, вишка производње И слично. Матијевић истиче да апликација дјелује на високој разини осигурања, да информације неће бити хаковане и одузете, да се оштете компаније.

“Добављачи преко система увозе попис робе коју желе продати или донирати, потребно је испунити остале стандарне информације, да се на другој страни потенцијални партнер одлучи што прије, направи се дигитални сусрет, од тога напријед иде све до плаћања и праћења робе, све до коначне набавке”, истиче Далибор.  

Апликација ради на два језика, а апликацију користи  више од 100 партнера (компанија), а у Робин Фоод храну је купило више од 10.000 људи.

На идеју за развој ове апликације Далибор каже да се све дуго “кухало”, све је почело радом у једној маркетиншкој агенцији, ту је почео радити на стартапима, бавио се продајом у различитим компанијама, стварањем прве Б2Б платформе за пословно кориштење, а уз све то каже да је желио да нешто уради и за људе, не само за компаније.

 

 

“Робин Фоод можемо постати сви, можемо постати супер хероји, помоћи заједно свима”, каже Далибор.

Матијевић каже да ако добављачи робу не продају у року и ако рок употребе прекорачи 1/3 цијелог рока, трговине више неће узети такве производе.

“Добављач мора смислити неки нови канал, спуштати цијену, или на крају робу уништити. Они немају доброг рјешења, остају велике залихе хране у складиштима, Робин Фоод пружа нове прилике, канале гдје могу продати робу, али и на крају и донирати ју. Свакако је боље донирати робу него ју уништити. Уништавање се мора платити, ту је и додатни транспорт и стајање у складишту”, појашњава Матијевић.

Далибор истиче да је многим људима храна потребно и због тога је штета да се она баца.

“Доста је таквих људи за које не чујемо, али видимо. Значи живе у страшним околностима, желимо доћи до таквих људи, којим је стварно храна потребна, људи су захвални за сваки комад круха”, каже наш саговорник.

Далибор каже да је пројекат покренут у Словенији, а да постоји могућност ширења и у БиХ, само су потребна јака партнерства за то, као и сарадња са медијима и хуманитарним организацијама.

 

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.