ОДБРОЈАВАМО ДАНЕ ДО ОДЛУКЕ: Разговарали смо са људима који у Бриселу бране пројекат Бањалука ЕПК 2024

У сриједу, 25. септембра, тачно у подне знаћемо да ли је Бањалука изабрана за Европску престоницу културе.

Maja Isović Dobrijević / 20. септембар 2019

 

Пред сам полазак за БУКУ разговарамо са људима који су писали пројекат и који одлазе у Брисел да у наредни уторак представе и бране пројекат Бањалука ЕПК 2024...

Према најавама Бањалука на презентацији наступа прва, у 08:45 и завршава у 11:00 часова. Презентација траје 30 минута. Након тога слиједе питања Панела експерата Европске комисије којег чини десет чланова. Након Бањалуке иду Бодо па Мостар који завршава у 18:00.

Проглашење је 25. септембра у 12:00 часова. Побједник се добија збиром гласова. Оцјењује се на основу апликације (Бид Боок), презентације, одговора на питања, а у оцјену улазе и посјета Панела. Она се у нашем граду десила  11. септембра и према ријечима организатора била је и више него успјешна, упознали су 115 људи на 17 локација и све је завршено у задатом оквиру од 7 сати и 30 минута), политика, геополитика, политичка подршка, посједовање документа Стратегије развоја културе.

Пред полазак у Брисел разговарали смо са људима који су били укључени у писање апликације за овај пројекат. Занима нас са каквим утисцима одлазе у Брисел.

Марко Билбија, шеф тима

Са којим утисцима одлазиш у Брисел да се представи Бањалука ЕПК 2024?

Највећи утисци су ми уиграност нашег тима и невјероватна енергија коју смо успјели развити током ове скоро двије и по године. Осјећам се изузетно поносно што сам дио тима људи који су потпуно несебично ушли у цијели пројекат и уложили сву своју креативност и способности како би произвели нешто корисно за цијели град. То је нешто што се не дешава често. Чињеница да има људи који су спремни оволико вјере и труда уложити у једну идеју и то из чистог ентузијазма је за мене нешто што нисам могао ни наслутити. Прошли смо заиста разне Сциле и Харибде током овог процеса, али нас је то још више учврстило да у Брисел идемо знајући да смо дали све од себе, ма какву одлуку донио панел Европске комисије.

Шта је по теби најзначајније што је до сада урађено?

Тешко је одлучити се за једну ствар у свему ономе што је овај пројекат већ донио, и то само у фази припреме кандидатуре. Да ли је то први документ стратегије развоја културе једног града у Босни и Херцеговини, или је то повезивање сцене и подстицање комуникације која је толико недостајала? Да ли је најзначајније што је тим Бања Лука 2024 успио да утиче на градске регулационе планове и јавне архитектонско-урбанистичке конкурсе, или што је објекат Баште сљезове боје након више деценија враћен култури? Оно што је сигурно је да је све ово што смо успјели заправо примјер да ствари нису недостижне нити немогуће, него да се са добром иницијативом итекако могу појавити резултати.

Колико је овај пројекат важан за културу Бањалуке?

Мислим да је ово шанса која се градовима указује врло ријетко. Титула Европске престонице културе је сама по себи огромна одскочна даска у смислу развоја културе и града уопште, али ситуација у којој имамо подршку са свих страна, политичку, институционалну, подршку из независног сектора – то је прилика која се не указује свима. Управо зато је важно да ухватимо тај воз и, добили – не добили, искористимо замајац који нас може погурати невјероватном брзином.

Дијана Грбић, координатор пројекта

Са којим утисцима одлазиш у Брисел да се представи Бањалука ЕПК 2024?

Потпуног осјећаја задовољства и среће што смо стигли до овог тренутка. Урадили смо све што је било планирано. Чак и више од тога.

Шта је по теби најзначајније што је до сада урађено?

Процес кандидатуре је покренуо независну сцену и коначно ставио културу у фокус. Довео је до тога да су грађани почели вјеровати у могућност промјене. Написали смо Стратегију, прву стратегију развоја културе једног града у Босни и Херцеговини. Допринијели смо увећању буджета и увели нови конкурс за суфинансирање пројеката у култури. И на крају, мислим да је овај процес кандидатуре довео до тога да је култура постала важна доносиоцима одлука.

Колико је овај пројекат важан за културу Бањалуке?

Изузетно је важан. У случају да Бањалука понесе титулу, пројекат ће омогућити да се заврше започети процеси. А има их. Важан је јер ће Бањалуку трансформисати у мјесто окупљања и размјене умјетника. Важан је јер ставља фокус на учешће грађана у креирану културне понуде и умјетности, јер за циљ има развој публике која је, хтјели ми то признати или не, често у запећку што је уосталом показало и Истраживање културних потреба публике које смо спровели прошле године. Један од основних циљјева пројекта БЛ 2024 је створити нови простор плоднији за живот млађих генерације, те радити на јачању домаћег кадра и подизању нових капацитета. Самим тим, пројекат БЛ 2024 видим као јединствену шансу да се то и деси.

Моника Поњавић, уредник апликације БЛ 2024

Са којим утисцима одлазиш у Брисел да се представи Бањалука ЕПК 2024?

Са мишљу да смо дали све од себе и сваки корак до сада савладали, упркос свим изазовима. А било их је. И превише. Можда и мемоаре напишем. Поносна сам. И задовољна, не само урађеним послом, него и енергијом тима, ових људи које осјећам као другу породицу. И које поштујем. Не постоје ријечи којима могу то описати. Толико смо времена провели заједно, толико дана и ноћи, радећи свакакве послове које не можете ни замислити – исписивање формула, мотање жица, трошење батерија и слично, само су неке од тих бизарности – да сада знамо како ко дише и мислим да је то јако важно за презентацију тамо. То увјерење у текст који си написао, у посао који си урадио, то надопуњавање и осјећај да си у причи 100%, та лудачка жеља и енергија. У односу на то смо и конципирали презентацију, тај посљедњи формални корак пред нама. Идемо у Брисел срећни, оптимистични и насмијани, па шта год да буде.

Шта је по теби најзначајније што је до сада урађено?

Много тога је урађено, али по мени можда најважније, поред увезивања сцене, Стратегије и покретања Коалиције БиХ градова, је пет пројеката које смо осмислили и написали за Бид. Тачка пресјека, Хајдуци и Јатаци, Наизврат, Учионица и 224. Када бисмо само њих спровели и ништа друго, било би довољно.

Колико је овај пројекат важан за културу Бањалуке?

Један од кључних изазова које смо добили током истраживања када смо радили Стратегију, разговарајући свакодневно са преко три стотине умјетника и стручњака у култури, био је да Бањалука нема јасан план и да се све у култури дешава стихијски и без пуно размишљања. Ево, сада имамо не један, него два јасна плана. У случају да не добијемо титулу, што је врло извјесно, јер је конкуренција опасна, и даље нам остају Стратегија и друга апликација које отварају могућност да сами спроведемо пројекат чији је циљ 2024. година, а по узору на неке друге европске градове попут Дебрецина. Ништа нас у томе не спрјечава. Стати сада, без обзира на све, било би погрешно. И било би штета.

 

 

Бојан Галић, дизајнер апликације БЛ 2024

Са којим утисцима одлазиш у Брисел да се представи Бањалука ЕПК 2024?

Одлазим поносан на све што смо урадили. На максимум себе који смо дали и бројне ситуације у којима нисмо хтјели ићи лакшим путем. Иако смо сви исцрпљени од цијелог процеса кандидатуре, енергија која влада у тиму је непресушна и ако нас она не доведе до титуле, не знам шта друго може.

Шта је по теби најзначајније што је до сада урађено?

Дјелује ми да смо успјели промијенити свијест доброг дијела људи који су изгубили наду у напредак овог града. Вјерујем да ће се тај моментум који је створен током кандидатуре одржати и даље без обзира на исход у Бриселу.

Колико је овај пројекат важан за културу Бањалуке?

Поред тога што је изнимно важан за културу, важан је и за свеукупан имидж Бањалуке. Ово је прилика за позитивну трансформацију Бањалуке каква се дуго није десила.

Саша Ђорђевић, дизајнер апликације БЛ 2024

Са којим утисцима одлазиш у Брисел да се представи Бањалука ЕПК 2024?

Са једне стране, осећам да смо спремни да панелу у Бриселу храбро и поносно покажемо наше идеје, знање и енергију. Са друге стране, питам се, да ли је Европа уистину спремна за нас? И обратно.

Шта је по теби најзначајније што је до сада урађено?

За мене је најзначајнија сама идеја да се кандидујемо за ЕПК 2024. Та идеја је већ покренула лавину малих позитивних промена. Ту првенствено мислим на ментално проветравање, појаву неке нове енергије, нада да се културом може покренути наш град, те нову визију будућности која нам је тако потребна. Зато су идеје важне. Оне покрећу ствари, често незаустављиво.

Колико је овај пројекат важан за културу Бањалуке?

Фундаментално.

Никола Кужет, маркетинг и комуникације

Са којим утисцима одлазиш у Брисел да се представи Бањалука ЕПК 2024?

У Брисел одлазим са утисцима да је тим који је радио на пројекту Бања Лука ЕПК 2024 урадио одличан посао и да ће свој град и његове капацитете комисији представити у најбољем свјетлу. Задњих шест мјесеци смо цијеле дане проводили заједно припремајући апликациону књигу, посјету панела и презентацију пред комисијом. Уложили смо максимум својих креативних и организационих способности и до сада смо направили врло запажен резултат. Каква год била одлука комисије морамо бити задовољни јер смо урадили велики посао за свој град. Ипак, ја дубоко вјерујем да ћемо се из Брисела вратити са титулом Европске престонице културе за 2024. годину.

Шта је по теби најзначајније што је до сада урађено?

Урађено је много тога, од идентификације највећих проблема и недостатака у култури до усвајања Стратегије развоја културе које се базира на рјешавању тих проблема. Написан је Бид Боок односно апликациона књига која заправо представља кратки преглед зацртаног плана. Али, по мени, најзначајнија промјена је враћање повјерења Бањалучана у свој град и опште увјерење да Бања Лука може да понесе овако значајну титулу и да изведе овај врло комплексан развојни пројект. Задњих мјесеци осјећамо велику подршку и охрабрење од стране грађана Бањалуке који препознају колико је ово значајно.

Колико је овај пројекат важан за културу Бањалуке?

Ова пројекат Бањалуци може донијети развојну шансу каква се дешава једном у неколико деценија. И ту не мислим само на развој културе јер овакви пројекти могу бити и врло важан економски развојни замајац. С обзиром да сам економиста више волим причати о тој врсти ефеката. Град постаје врло атрактивна туристичка дестинација, мијења се његов идентитет и имидж, препун је културних дешавања која граду дају врло пријатну општу атмосферу. Бања Лука би, уколико освоји титулу и квалитетно спроведе пројекат, 2024. године постала препознатљива у цијелој Европи и врло значајно културно и економско чвориште Западног Балкана. Сматрам да је у Босни и Херцеговини задњи пројекат оваквог значаја била организација Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. с тим да је, према мом мишљењу, пројекат ЕПК значајнији за град јер доноси више корисне инфраструктуре и има исплативије економске ефекте. Процјене кажу да се на уложен 1 еуро у ЕПК пројекат граду врати минимално 4 еура. Са друге стране, исплативост организације Олимпијских игара је врло упитна и поред престижа и имиджа не доноси значајне економске бенефите.

Мирјана Галић, координатор пројеката за ментално здравље и инклузију

Са којим утисцима одлазиш у Брисел да се представи Бањалука ЕПК 2024?

Највећи утисак који носим у Брисел је утисак пробуђене наде и радује ме осјећај лептирића у стомаку када помислим какве све трансформације овај град може да доживи до 2024. године. Платформа коју спровођење ЕПК пројекта може да створи је сјајна одскочна даска да наставимо у добром правцу и након 2024. Након дуго времена приличног индивидуализма на културној сцени и бесциљности у дугорочном смислу имамо визију и “корак по корак” план како да је остваримо, заједнички циљ око ког можемо да се ујединимо.

Шта је по теби најзначајније што је до сада урађено?

Усвајање Стратегије развоја културе града Бања Лука који је одлична мапа како да створимо боље услове за културну сцену нашег града, као и све што је претходило писању овог документа и обе апликације за Европску престоницу културе 2024. Сви разговори, панели, дискусије, округли столови гдје су представници различитих области културе имали прилику да изнесу своје проблеме и причају једни с другима и са тимом, и на крају тог процеса изнесу своја креативна рјешења од којих је велики број саставни дио програма Бида. Утисак који носим је да је иницирано пријеко потребно уједињење културне сцене и да се генерисала енергија која ће довести до позитивних промјена.

Колико је овај пројекат важан за културу Бањалуке?

Изузетно. Омогућио је да култура поново постане тема, да постане важна, да буде у фокусу, да постане предмет дискусије. Овај пројекат ствара простор у сваком смислу те ријечи, простор за нове садржаје, простор за нова мјеста, нове људе, за Европу да нас упозна у неком новом свјетлу, за нас да почнемо вјеровати у себе саме, простор за одраслу комуникацију, и што је можда најважније простор за младе, за нове генерације како бисмо им можда понудили нешто вриједно остајања.

Огњен Шукало, координатор пројеката инфраструктуре

Са којим утисцима одлазиш у Брисел да се представи Бањалука ЕПК 2024?

Прије свега, енергија и напор. То што је тим радио у протеклих неколико мјесеци и протеклих двије и по године – то се не може описати као посао. То је посвећеност, то су дани и ноћи рада, то је непрестано размишљање и размјена мишљења, то су десетине страна написаног па одбаченог текста (јер није довољно добар) – и поново написаног. То је увјерење да сви, као град, то можемо. И не кажем све то да бих себе похвалио као дио тима. Радио сам и сâм пуно, колико сам могао, уз друге активности, али оно што сам видио код других – који су суштински носили највећи дио пројекта – то ћу да памтим као невјероватно.

Шта је по теби најзначајније што је до сада урађено?

Рекао бих да се у граду појавио осјећај да можемо, не само да добијемо ову трку, него и да сасвим опуштено носимо ту титулу. То опуштено самопоуздање и вјера у квалитете града за који смо до јуче мислили да је, као и све у овом дијелу свијета, осуђено на кал и ништавне домете – то је најзначајније. Као кад склониш завјесе и отвориш прозоре. То је тај осјећај свјежине, ништа спектакуларно, само онако како би и требало да буде. Природно. Барем у нечему и барем на кратко.

Колико је овај пројекат важан за културу Бањалуке?

Важно је да се уозбиљимо, да упознамо другачији ниво дјеловања од оног на који смо навикли. Да осјетимо поглед других на себи (шире европске културне сцене), како бисмо научили и сами да процјењујемо и вреднујемо оно што радимо. Овај пројекта је важан можда највише у том необичном обрту да културу одједном више не гледамо као додатак, него као снагу која може да повуче и шире токове друштва донекле ка бољем.


Апликацију БЛ 2024 су написали: Моника Поњавић, Вук Радуловић, Марко Билбија, Дијана Грбић, Саша Ђорђевић, Бојан Галић, Огњен Шукало, Мирјана Галић, Никола Кужет и Немања Миленковић.

Апликацију БЛ 2024 бране: Игор Радојичић, Марко Билбија, Дијана Грбић, Моника Поњавић, Саша Ђорђевић, Мирјана Галић, Огњен Шукало и Никола Кужет.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.