Бањалука ове године без Фестивала анимираног филма: Град додијелио минимална средства за рад

На сједници Управног одбора Асоцијације за визуелне умјетности „Фени Арт“, одржаној 29. јануара 2018. године, одлучено је да Фестивал анимираног филма „Бањалука 2018“ ове године неће бити одржан.

Maja Isović Dobrijević / 30. јануар 2018

Активности Међународног фестивала анимираног филма „залеђују се“ и стављају у мировање, поручено је испред организационог тима овог фестивала.

"Околности које су утицале на ову одлуку јесу првенствено везане за став Града Бањалука да фестивал које је ове године требао да има своје једанаесто издање и налази се у годишњем Календару културних манифестација у Бањалуци за 2018. годину, финансира са скромних 9.000 КМ, што је недовољно за организацију једног међународног филмског фестивала који се налази у мрежи најзначајнијих европских фестивала анимираног филма. Град Бањалука је ове године буџетом значајно увећао финансијска средства за програмске активности из области културе, због апликације за Европску престоницу културе 2024. године, а средства која су додијељена Фестивалу остала су минимална као и ранијих година", рекли су испред Управног одбора Асоцијације за визуелне умјетности „Фени Арт“. Додају да ће Асоцијација за визуелне умјетности „Фени Арт“ и ове године наставити остале активности на пољу анимираног филма  - обиљежавање Дана свјетске анимације 28. октобра, те реализацију пројекта „Моја околина – моје стваралаштво“ који се изводи уз подршку Владе Швајцарске, а обухвата продукцију кратких дјечијих експериментално – анимираних филмова чијем стварању доприносе дјеца са потешкоћама у развоју уз помоћ ментора. Филмови из овог пројекта, који су требало да буду приказани на Међународном фестивалу анимираног филма ове године, биће приказани на посебној пројекцији. Горан Дујаковић, директор Фестивала анимираног филма и професор на Академији умјетности у Бањалуци за портал БУКА недавно је рекао да је фестивал један организам који треба да функционише током цијеле године, и обухвата разне организационо-програмске сегменте – пријем филмова, обезбјеђивање гостију, обезбјеђивање програма фестивала, договарање пратећих програма, посјета сличним фестивалима...итд – за што су потребни људи и новац. "Овдје је перцепција фестивала сведена само на сам догађај, без било какве представе о ономе што му  претходи, а то је једно велико вријеме које се посвећује овим активностима. Из жеље да пошто-пото одржимо фестивал, направили смо грешку и навикли оне који одлучују о новцу за културу да се филмски фестивал може направити са мало новца. И сада је очигледно да смо силно погријешили (што су организатори филмског фестивала "Краткофила" пресјекли раније). Са новцем који је додјељен фестивалу не може се ништа озбиљно направити. То су средства која су мања од коштања просјечне бањалучке свадбе. Али, ако градске власти сматрају да се са тим новцем може направити филмски фестивал, сада када распишу конкурс за нове активности у култури, нека покрену неки нови филмски фестивал за 9.000 КМ", рекао је Дујаковић у интервјуу за БУКУ.   

 

Наталија Тривић, начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Града Бањалука рекла је да се подршка Града за ову манифестацију није мијењала у односу на прошлу годину, а увећана је у односу на раније године. „Град Бања Лука је сваке године финансијски суфинансирао реализацију ове манифестације што ће бити реализовано и у 2018. години. У овој години финансијска подршка Града није умањена ни за једну манифестацију у односу на 2017.годину, уз чињеницу да је проширена листа манифестација од интереса за Град на 32 манифестације. Поред финансијске подршке манифестацијама у висини 200.000,00 КМ Град Бања Лука подржава поменуте манифестације кроз уступање простора за њихово извођење без накнаде тако да укупна подршка организаторима манифестација уврштених у Календар културних манифестација од значаја за Град у 2018. години износи 392.667,54 КМ“, рекла је за БУКУ Наталија Тривић.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.