Банксy у свом стилу изложио непозван свој рад на Бијеналу у Венецији: "Из неког разлога, никад нисам био позван."

За ријетко којег умјетника се може рећи како континуирано успјева заинтересовати јавност својим умјетничким дјелима, као што то већ годинама ради Банксy.

BUKA portal / 23. мај 2019

Овог пута британски умјетник је поставио видео на свој Инстаграм профил који приказује умјетника који поставља нелиценцирани штанд с монтажом идиличних уља на платну у Венецији. Неслужбено названа “Венеција у нафти/уљу”. Уоквирена дјела која се чине дио неовлаштен инсталације приказују масивни брод за крстарење окружен сићушним венецијанским гондолама. Звијезда кратког видеа је неименовани човјек (можда је и сам умјетник) којем се локална полиција обраћа како би премјестила његов штанд негдје другдје, након што се око инсталације окупила гомила пролазника.

 

Кроз снимку, пролазници су наизглед заинтригирани политичком поруком која окружује инсталацију. Банксy у овом дјелу наводно покушава усмјерити пажњу на глобално стање избјеглица, можда посебно, миграцијску кризу у Венецији, док је град више задивљен врхунским умјетничким фестивалом. “Унаточ томе што је то највећи и најпрестижнији умјетнички догађај на свијету, из неког разлога, никада нисам био позван”, шапутао је Банксy на објави на Инстаграму.

 


Фотографије: Банксy/Инстаграм


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.