Бански двор у мају: Концерти, изложбе, књижевне промоције и пројекције филмова

Бански двор у мају: Концерти, изложбе, књижевне промоције и пројекције филмова

BUKA portal / 10. мај 2021

 

Послије краће паузе због погоршане епидемиолошке ситуације „Бански двор – Културни центар„ поново отвара своја врата публици и наставља са организовањем богатог и разноврсног програма у властитој продукцији. И у мјесецу мају на репертоару наше установе наћи ће се концерти, изложбе, књижевне промоције и пројекције филмова.

У Малом изложбеном салону Банског двора  13. маја 2021. године (четвртак) у 19.00 часова биће отворена изложба графика „БољеТи“, Дајане Недић добитнице награде ПЛАКЕТА БАНСКОГ ДВОРА за 2019/2020. годину.  Ријеч је о награди која је успостављена у циљу промовисања и афирмације младих и талентованих умјетника Бањалуке и Републике Српске, а која се већ трећу годину заредом додјељује најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.  ,,БољеТи“ је серија  радова инспирисаних музиком, тренуцима које је ауторка уз њу проживјела, а који су обиљежили дио њеног живота... „БољеТи”, једна је од најпознатијих пјесама групе „Бјесови“.

Дан послије, у Каменој кући тврђаве Кастел  у 19.00 часова биће отворена изложба “БАЛКАНСКА КУЛА” академског сликара Александра Бајуновића. Поставка обухвата селекцију радова који су настали у оквиру његовог мастер студија на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци у класи професорице Борјане Мрђа.

Љубитељи филмске умјетности у мјесецу мају ће бити  у прилици да погледају РЕВИЈУ НАГРАЂИВАНИХ СТУДЕНТСКИХ ФИЛМОВА која ће у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци бити организована у Арт биоскопу Банског двора 17. маја (понедјељак) од 19.00 часова. Ријеч је о пет кратких студентских филмова који су освојили значајне награде на фестивалима у земљи и иностранству.

Због великог интересовања публике УНПЛУГГЕД концерт култног бањалучког бенда БАЛКАН ЕXПРЕСС   биће одржан у два термина, 21. мај (петак) и 22. мај (субота)  2021. године од  20.00 часова. Улазнице за први и други термин концерта по цијени од 7 КМ могу се купити на билетарници Банског двора од петка 14. маја, сваким даном осим недјељом у периоду од 12.00 до 18.00 часова. Бански двор овом приликом моли све оне који још увијек нису вратили или замијенили улазнице за ове концерте који су првобитно требали бити одржани у марту, да то учине у накраћем могућем року јер улазнице из марта НЕЋЕ бити важеће за нове термине у  мјесецу мају.

И кабаретска представа ЕДИТ ПЈАФ, која је ауторски пројекат глумице Ђурђе Вукашиновић изазвала је велико интересовање публике, па се послије премијерног извођења у Банском двору у августу 2020. године и успјешног фестивалског живота нашла неколико пута на нашем репертору. Сви они који због ограниченог броја мјеста у публици нису били у прилици да је до сада погледају моћи ће се упознати са животом по многима најбоље француске пјевачице свих времена у понедјељак 24. маја  у 20.00 часова.

У  уторак 25. маја (уторак) 2021. године у 19:00 часова у Арт биоскопу Банског двора биће приказан филм НАЦИОНАЛНА КЛАСА у режији Горана Марковића, а у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Бањалуци и Центар филмом из Београда.
Већ 26. маја(сриједа)  у Концертној дворани биће одржан концерт умјетничке музике и наступ истакнутог београдског виолинисте Марка Јосифоског и  пијанистикиње Наталије Младеновић.

Промоција  књиге ПОЕТИКА ОТЕТОГ СВИЈЕТА Зорана Арсовића о којој ће говорити Мило Ломпар, Душко Певуља и аутор, организоваће се у  сарадњи са Центром за српске студије заказана је за 27. мај (четвртак)  у 19.00 часова.

Крај маја и почетак јуна у Банском двору обиљежиће 4. регионални фестивал књижевности „Императив“ који ће се одржати од 30. 5. до 3. 6. у Банском двору – Културном центру, у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности Императив, а у партнерству са нашом установом.

Током пет дана Бањалука ће бити књижевни центар у којем ће се окупити више од 30 значајних домаћих и регионалних писаца. Њихов рад биће представљен кроз седам програмских садржаја, а као и претходних година, на сајамском дијелу фестивала нова књижевна издања, по повољним сајамским цијенама, представиће 13 издавачких кућа.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број посјетилаца за све програмске садржаје је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу. Улазнице и бесплатне позивнице ће бити доступне седам дана прије сваког конкретног програмског садржаја а све додатне информације о њиховој дистрибуцији  биће објављене на Сајту, ФБ страници и Инстаграм профилу ове установе.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.