Бебе генији: Како изненађења помажу бебама да уче

Нова студија истражује како бебе од 11 мјесеци шире своје знање играјући се са непредвидивим објектима.

BUKA / 18. април 2015

Када се бебе суоче са новим објектом, њихова метода упознавања је често таква да га ударе од најближу тврду површину или га гурају у уста. Иако је ово мало мање симпатично када је у питању нови телефон, одрасли могу наћи утјеху у чињеници да би то могло значити да дијети заправо учи нешто ново.

Према истраживању објављеном у часопису Тхурсда ин Сциенце, бебе уче тако што се изненаде објектима око себе.

За овај симпатични истраживачки пројект, научници су показали групи беба, старости од отприлике 11 мјесеци, низ објеката које се понашају изненађујуће и одређен број оних који се понашају предвидљиво.

На примјер, истраживачи би котрљали лопту до зида и показали да је зид зауставио. Онда би поновили исто то, само што би овај пут изгледало као да је лопта прошла кроз баријеру. Такође су направили невјероватан видео снимак беба са којима су и извели овај експеримент.

Након што су биле изненађене, бебе су хтјеле експериментисати са лоптом. Бациле би је на под или удариле њоме о сто, као да су се питале "Шта је са овим??" Али су показале мање интереса за оне објекте који су се понашали предвидљиво, за лопту која није прошла кроз зид, на примјер. Нису показале интерес чак ни за нову играчку, ако није урадила ништа што би их изненадило.

"Наше истраживање сугерише да мала дјеца користе оно што већ знају о свијету да би формирали предвиђања. Када се испостави да су ова предвиђања погрешна, мала дјеца користе то као посебну прилику за учење." – казала је Лиса Феигенсон, професорица психологије и неурологије на Јохнс Хопкинс Универзитету и ауторка студије.

"Када су бебе изненађене, оне уче много боље, као да користе прилику да сазнају нешто ново о свијету."

 

 

Извор Тхе Атлантиц, превод Кристина Ђурић за БУКУ

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.