Белгијска параолимпијка окончала живот еутаназијом у 40. години

Белгијска параолимпијка Марике Верворт, окончала је живот еутаназијом у доби од 40 година.

BUKA portal / 23. октобар 2019

 

Верворт, који је на Параолимпијади у Лондону 2012. освојила злато и сребро, те двије додатне медаље у Рију 2016, патила је од неизљечиве дегенеративне болести мишића.

Еутаназија је у Белгији легална, а Верворт је 2008. потписала сагласност која  љекарима омогућава да окончају њен живот, преноси ББЦ.

У саопштењу из њеног родног града Диеста се наводи да се Верворт одлучила на окончање свог живота у уторак навече.

Болест јој је узроковала сталне болове, епилептичне нападе, парализу у ногама и била је једва способна да спава.

 "Има дана када се осјећам јако, јако лоше, добијем епилептични напад, плачем, вриштим од болова. Потребно ми је пуно лијекова против болова, валијум, морфиј", казала је она 2016. за за ББЦ Радио 5.

"Пуно људи ме пита како је могуће да могу имати тако добре резултате и да се још увијек смијешим иако осјећам сву ту бол и узимам лијекове који једу моје мишиће. За мене су спорт и трке у инвалидским колицима својеврсни лијек", казала је она тада.

Верворт је освојила злато у трци с инвалидским колицима Т52 на 100 метара у Лондону 2012, као и сребро у утрци за инвалидска колица Т52 на 200 метара.

Т51 је инвалидска спортска класификација за атлетику. Она укључује људе с низом различитих врста инвалидитета, укључујући повреде кичмене мождине и церебралну парализу. Сличне класификације су Т52, Т53, Т54 и Т55. То је за спортисте с минималном функцијом горњег дијела тијела који користе инвалидска колица.

Људи ове класификације такмиче се у тркама у инвалидским колицима.

На Параолимпијади у Рију освојила је сребро у утрци Т51/52 400м и бронзу у утрци Т51/52 100м.

Упитана о потписивању папира за еутаназију, након Параолимпијаде у Рију рекла је за ББЦ: "Људима пружа осјећај мира. Знам када ми је доста, имам те папире."

Град Диест рекао је да ће књига жалосто бити доступна у градској вијећници од сриједе.

Фена


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.