Белмина Ибришевић се осјећа добро након трансплантације коштане сржи

Тромјесечној беби Белмини Ибришевић јуче је извршена трансплантација коштане сржи на клиници у Тибингену, потврдила је данас за Агенцију Фена замјеница министра цивилних послова БиХ Дениса Сарајлић-Маглић.

Fena / 28. јун 2013

Иако се тренутно Белмина осјећа добро бит ће потребно неколико седмица прије него што се буде могло коначно потврдити да је трансплантација успјешна, односно да су се ћелије примиле.

"С обзиром на то да сам редовно у контакту с Белмининим родитељима и људима који бораве у болници те нашим конзулатом у Берлину, родитељи су замолили, чим је Белмина стигла у болницу, да не излазимо у јавност с било каквим информацијама како бисмо им осигурали приватност и мир кроз овај напоран и тежак период", рекла је Сарајлић-Маглић.

Осврћући се на низ кривих и непровјерених информација које су се посљедњих дана појављивале у јавности Белминини родитељи су, каже, замолили да се јавности пренесе тачна информација.

"Белмини је извршена трансплантација. Међутим, у вези с коначним исход овог захвата родитељи и сви ми који пружамо подршку родитељима на различите начине апелујемо на медије и појединце да поштују приватност ове младе породице, која је већ прошла веома тежак период", нагласила је Сарајлић-Маглић.

На овај начин јавности се скреће пажња да омогући Белмининим родитељима да у миру преброде још једну фазу до, како се сви надају, њеног потпуног оздрављења.

Федерални фонд здравственог осигурања покрива све трошкове одласка, боравка на клиници и лијечења у складу с ниховим редовним процедурама, у склопу тзв. вертикалног програма.

Због тога, нема потребе за прикупљањем било каквих средстава у ту сврху, што је важно да не би дошло до одређених злоупотреба.

Случај тромјесечне Белмине из Доње Ораховице код Грачанице, којој је због проблема са добијањем јединственог матичног броја био упитан одлазак на лијечење у Нјемачкој ради пресађивања коштане сржи, био је повод за протесте грађана који су почетком јуна одржани у Сарајеву, а касније настављени и у другим бх. градовима.

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.