Бенд М.О.Р.Т. за БУКА магазин: Тјентиште је магично мјесто и једва чекамо да свирамо на ОК фесту!

Треба бити упоран и предан својој мисији, па онда кад улети мало среће, то знати и искористити. Углавном, само се срања догађају сама од себе. За све остало ту је воља и рад.

Ernest Bučinski / 11. јун 2019

 

Када повежемо мјесташце Сињ у Хрватској и ријеч рокенрол, асоцијација на та два појма јесте М.О.Р.Т. Бенд је активан већ преко десет година и мада прилике за музику којом се бави и нису баш наклоњене бендовима попут овог, он је ипак успио да се избори за своје мјесто на регионалној сцени. Бенд чини четворка: Јохн, Миле, Зврк и Кикос, која свира фузију панка и блуза. Издали су три студијска албума и снимили албум за инострано тржиште на енглеском језику који би требао да изађе у току ове године. Свирали су на готово свим престижним фестивалима у региону, а ове године ће по први пут наступити 12. јула на ОК фесту који се одржава на Тјентишту. Поводом наступа, разговарали смо с фронтменом бенда Иваном Катићем Јохном и Миланом Мијачем Милом, бубњаром М.О.Р.Т.-а.

Ове године сте на ОК фесту. Колико вам значи овај наступ и да ли сте раније икада били на Сутјесци?

Миле: Једва чекам. Нажалост, нисам имао прилике до сада посјетити то магично мјесто.

Јохн: Нисам био никад досад, али сам чуо пуно лијепих ствари о фестивалу. Баш се веселим боравку у тој дивној природи, фестивалској атмосфери, добрим свиркама, плесању.

Шта за вас значи наступ на том историјском мјесту? Мислите ли да је тај антифашистички рат имао икаквог смисла и да ли је та тамна нацистичка страна људске цивилизације побијеђена?

Миле: Ја сам вам рођен 1991. године и права би била штета да се обрукам са одговором на овакво питање. Филм ми је супер и могу да вам цитирам покојног Бориса Дворника прецизирајући избјегавање одговора на питања политичке тематике: "Да ми се сад бацит у море. Задржат главу дви три уре испод мора;"! Док на другу руку, једва чекам видити ту прекрасну природу и дружити се са драгим људима .

Јохн: Уф, тешко питање. Миле га је мајсторски одговорио, не бих додао ништа на то.

Ви сте из малог мјеста, Сиња. Сигурно сте уложили велике напоре да би ваш бенд постао популаран, не само у Хрватској, него и у региону. Да ли вам је за то требало и мало среће или је био пресудан само рад?

Миле: То је микс свега наведеног: требало је ту пуно среће, рада, рада, рада, мало талента, мало добрих савјета, неограничен број лоших савјета и много труда. Упорни смо, мислим да нам је то велики адут.

Јохн: Треба бити упоран и предан својој мисији па онда кад улети мало среће то знати и искористити. Углавном, само се срања догађају сама од себе. За све остало ту је воља и рад.

М.О.Р.Т. је прилично млад бенд. Који је рецепт да за мало времена постигнете тако велики успјех?

Миле: Зар је тринаест година, гледајући кад је бенд имао први концерт стар бенд, млад?

Јохн: Е, рано смо почели. А рецепт не знамо цијели, али знамо да у то све треба уложити пуно љубави, међусобног поштовања унутар бенда и пуно преданости заједничком циљу и све то уз што мање живцирања и негативних мисли.

Ваш бенд је на неки начин катапултиран из Бањалуке преко Демофеста. Међутим, ове године Демофеста неће бити. Ваше мишљење о томе?

Миле: Туга и жалост. Не бих улазио ту пошто познајемо ситуацију. За ДФ иде један велики риспект и велико срце. Хвала им.

Јохн: Ја сам искрено тужан што неће бити Демофеста јер се ради о једном врхунском фестивалу који много значи за развој музичке сцене у овом дијелу свијета. Од 2013. смо ишли на скоро сваки и сваки пут нам је било најбоље, успут смо се заљубили у Бањалуку па нам тешко пада и то што ове године у то вријеме нећемо бити тамо.

Жанровски је тешко одредити музику МОРТА. Гдје би ви себе сврстали?

Миле: Роцк н’ ролл, нема потребе комплицирати.

Јохн: Алтернативни агроанархистички еаргриндинг трасх пунк с примјесама блуеса уз дјеломичну наоблаку и могућност грмљавинског невремена.

Радили сте и албум за страно тржиште на енглеском језику. Да ли сте успјели да се пробијете, како сте примљени у иностранству?

Миле: Албум треба изаћи сваки секунд, а што се тиче пробијања - цоминг соон.
Посјетили смо Енглеску, Ирску и Шкотску почетком маја и то је било прекрасно искуство; занимљиво позитивне реакције смо добили од наших гастарбајтера.

Можете ли пристојно да живите од свирке?

Миле: Можемо, још само мало.

Јохн: Момачки.

Каква је по вама овдашња рок сцена. Мислите ли да би могла да буде и богатија?

Миле: Па да, дефинитивно би било боље да сви имамо мало више пара. Сцена је добро, хвала на питању (смијех).

Јохн: Ма добра је сцена на терену. Постоји много оригиналних извођача разних глазбених усмјерења којима је потребно више медијске пажње. Нажалост, највећи регионални медији суставно сервирају углавном шунд и лаке ноте. Али ундергроунд ће увијек постојати.

Мислите ли да се музиком може мијењати свијест грађана?

Миле: Дефинитивно, ево ја цијело јутро не могу избацити пјесму "Аста мањана либерта" од Зостера из главе. Хипноза.

Јохн: Наравно да може, али господари то неће допустити. Контракултура је изгубила још 1968.

Шта је за вас смисао свирања? Да ли забава, давање неких порука публици, зарађивање новца...?

Миле: Свирати, путовати и снимати.

Јохн: Повезивање са свемиром на најчистији могући начин. Изување из ципела. Слобода.

Чиме се бавите када нисте по концертима?

Миле: Планирамо сљедеће концерте, албуме и остале лудости.

Јохн: Пољопривреда, планинарење, дружење.

Планови?

Миле: Једном у овој години спавати пуних двадесет четири часа.

Јохн: Одох до Броцкве на пиво па ћемо видјет за даље.

Порука читаоцима?

Миле: Људи добри, уживајте и видимо се на љетној турнеји. Будите несташни.

Јохн: Месечина бато!

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.