Београђанин дошао у Чапљину и покренуо свој посао из снова: Херцеговачким смиљем осваја регију

Једна од оних прича гдје људи долазе у БиХ да покрену посао из снова

Maja Isović Dobrijević / 07. новембар 2018

Бане Радосављевић из Београда доказ је да постоје и они који долазе у Босну, тачније у Херцеговину да би покренули послове, како би преокренули свој живот и остварили пословне снове.

Бане се заљубио у етерична уља толико да је одлучио да напусти угоститељство и почне да се бави узгојем љековитог биља и производњом изузетно цијењеног етеричног уља смиља, па је тако настао бренд “Натура Олеум - ессентиал оилс”.

 

 

Радосављевић нам каже да је први контакт са идејом земљорадње и уласка у свијет етарских уља дошао преко познанства са породицом Јукић из Метковића који су га, како каже, преко ноћи пребацили са угоститељства на плантаже, што је вјероватно највећа прекретница у његовом животу.

“Нисам особа која се плаши изазова, али одлазак на ‘туђ’ терен свакако није донесена преко ноћи. Почетак је био тежак, чишћење херцеговачког крша, па сама садња на око 100 хектара земље, одржавање и на крају дестилирање... Нема ту лаког или тешког посла, ако га не волиш немогуће је направити први корак, а посебно не нешто више”, каже за БУКУ Бане Радосављевић који је овај свој посао покренуо у Чапљини.

 

Он каже да је Чапљина нешто посебно, град у којем му је остало срце уз људе које је безгранично заволио, а колико му је ово мјесто и даље важно говори чињеница да Банетов син и данас говори да је из Чапљине.

“Живот у БиХ се разликује од живота у Србији само по дијалекту, па чак ни то није нужно. Тешко је без обзира да ли седиш на трактору или у тролејбусу, као неко ко је из великог града могу рећи да је живот у малим срединама ‘фонтана младости’”, истиче Бане.

На питање да ли је имао проблема када је администрација у питању, имајући у виду да је наша земља позната по компликованој администрацији Бане нам каже:

“Што се папирологије и администрације тиче само ћу се насмејати, иронично, саркастично, болно... Мада дугујем велико хвала уреду за странце у Требињу”, појашњава наш саговорник.

 

Након повратка у Београд Бане нам каже да није било друге опције, него да се настави бавити овим послом проширујућу понуду, па тако данас у својој понуди има веома квалитетна етерична уља из Херцеговине, Грчке и Турске.

“Ово је посао који ме испуњава. Срећом, кроз посао сам упознао много добрих људи који су спремни да дијеле своје знање и они су ми безрезервно помогли у даљем јачању и учењу на пољу етарских уља”, каже наш саговорник.

“Што се саме продаје тиче за сада животаримо, али квалитетом парирамо најјачима. Када су планови за будућност у питању не идем даље од онога што ме веже за сам посао, а то су помоћ онима којима је потребна (у виду лечења) и едукација на више нивоа, па где завршим. Радим посао који волим, окружен људима које волим, зар то није довољно”, каже нам Бане на крају разговора.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.