Бесим Ајановић: Моћници у СДА су нарциси, не дозвољавају демократско мишљење

Бесим Ајановић један је од чланова СДА у Босни и Херцеговини са највише чланског стажа. Данас се овај Травничанин бори управо против странке чији је члан и која му је уручила отказ са позиције секретара. Захваљујући двјема судским пресудама враћен је на посао. Данас је на челу тима који разоткрива корупцију и друге протузаконите радње у Средњобосанском кантону (СБК) а који своје приче објављује на еб страници узбуњиваци.инфо.

Asim Bešlija / 17. март 2017

 СТРАНАЧКЕ ПРАВОСУДНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ "Лјуди из структура су углавном кадрови СДА и ХДЗ-а који су дошли на те позиције најмање захваљујући квалитету. Од тих кадрова и дан-данас доживљавамо разне опструкције, провокације и пријетње, и то због тога што радимо њихов посао бесплатно, а они га не раде иако су за то добро плаћени. Наше разочарење је тим веће јер смо видјели да су те структуре, које требају да буду бастион одбране права и државе, њена најслабија карика. То је био разлог због којег смо се ми одлучили за посљедњу варијанту, а то су медијски иступи”.

 

ИНТЕРВИЕ.БА: Ви сте седам година водили судски спор са СДА у Средњобосанском кантону због отказа који су Вам уручили. Зашто сте добили отказ?

 

АЈАНОВИЋ: Врло често сам знао износити ставове који су били супротни ставовима Клуба СДА. У СДА се одлуке доносе у клубовима странке и онда се те одлуке морају подржати на сједницама опћинских вијећа, сједницама кантоналног, федералног и државног парламента. Немате апослутно никакаву слободу када је у питању изношење ваших ставова, иако мандат припада вама као појединцу. То је апсолутни тоталитаризам на сцени. Ја то нисам радио, напротив врло често сам износио своје ставове и зато сам дошао на тапет. Након 20 година непрестаног чланства у Доњем Вакуфу, гдје сам био опћински вијећник од 1990. до 2008., једноставно су ме пребрисали... Онда су ме избрисали из кантоналне скупштине, нису ми дали да се кандидујем, а негдје од 2006. године је кренула права одмазда.  Отказ сам добио зато што сам увијек био легалиста и што сам законе ове државе стављао испред других интереса, како личних тако и интереса странке. То се није допадало креатору свих дешавања на подручју СБК Салки Селману, који је 15 година био предсједник Кантоналног одбора СДА, али који је обављао низ функција као што су допредсједник странке, члан предсједништва, предсједник кадровске комисије, члан разних савјета, заступник у кантоналној, федералној скупштини, Дому народа… фактички све функције је обављао.

 

ИНТЕРВИЕ.БА: Само због Ваших ставова? Јесте ли направили нешто незаконито?

 

АЈАНОВИЋ: Апсолутно не. Пазите, саме судске пресуде које сам добио, прво 2011. а онда и 2016. године, једноставно су биле бруталне по СДА. Оне су поништиле све и један акт СДА који је за тих седам година доносила , док  је све моје акте, ставове и поднеске суд прихватио и дао им правну снагу. То је моја правна и морална побједа која је показала да сам ја незаконито удаљен из  СДА, не због својих пропуста, него ставова који се нису често слагали са ставовима моћника у СДА.

 

ИНТЕРВИЕ.БА: Шта је било званично образложење за отказ?

 

АЈАНОВИЋ: Они су 2009. ишли на варијанту да је мени истекао мандат секретара СДА, као да сам ја на мандантној позицији. Међутим, то није тачно. Ја сам настарији професионалац у СДА са највише стажа, који је 6. марта 1991. године од Алије Изетбеговића и Омера Бехмена добио сагласност и рјешење за пријем у професионални однос у СДА. И данас, од свих запосленика странке, ја имам највише стажа. Такођер, један сам од оснивача у Доњем Вакуфу, а посао који обављам зарадио сам изборним резултатом 1990. а нисам га добио као награду.

 

ИНТЕРВИЕ.БА: Кад сте добили отказ, одлучили сте се на судски процес односно тужбу?

 

АЈАНОВИЋ: Да, тужио сам СДА због незаконитог отказа јер сам сматрао да се ради о класичној одмазди због мојих ставова. Умјесто да се ти ставови цијене, ја сам добио реваншизам и одмазду. Моћници СДА су толики нарциси да не дозвољавају да у СДА може постојати демократско мишљење и да могу постојати ставови који се косе са њиховим. Године 2011. је пресуђено да је тај отказ незаконит, враћен сам на посао. Наставио сам борбу за чишчћење СДА - мој циљ није рушење СДА, него чишћење СДА од каријериста, полтрона и удбаша који су се намножили у странци.

 

ИНТЕРВИЕ.БА: Колико је укупно трајао судски процес?

 

АЈАНОВИЋ: Пуних седам година, од 2009. до 2016. Они су мени, након пресуде из 2011., поново дали отказ 2013. јер нисам желио да попустим у својим ставовима. Пресудом из 2016. поново сам доказао да је у питању одмазда и том пресудом сам у мају 2016. враћен на посао секретара који сам обнашао и прије.

 

ИНТЕРВИЕ.БА: Шта сте радили током тих седам година и како је све то утјецало на Вас и Ваш углед?

 

АЈАНОВИЋ: У вријеме када сам добио отказ, плаћао сам смјештај у интернату за једно дијете и један стамбени кредит. Они су знали за то. Нјихов циљ је био да ме сломе економски и финансијски и да ме натјерају да дођем молити. Одмах након отказа врло жестоко сам медијски узвратио кроз наступе на телевизији и чланке у новинама, и кроз кривичну пријаву коју сам припремао прије отказа, а коју сам предао државном тужиоцу Дубравку Чампари 1. априла 2011. године. Пријава је предата уз бројну документацију, врло темељито и аргументовано. 

 

ИНТЕРВИЕ.БА: У томе периоду, тих седам година, одлучили сте да покренете и еб страницу узбуњиваци.инфо, као својеврстан начин борбе против корупције и криминала опћенито?

 

АЈАНОВИЋ: Када сам покренуо пројекат узбуњиваци.инфо заједно са мојим колегама, (тренутно нас је девет на подручју СБК), био сам убијеђен да систем функционира, да ћемо успјети да сузбијемо нарастајући криминал који се дешава код нас. Нажалост, нисам требао дуго чекати да се разувјерим, јер смо највећи отпор нашли међу онима који су добро плаћени да раде тај посао – а то су полиција, тужиоци, судије, односно сигурносне структуре. Лјуди из структура су углавном кадрови СДА и ХДЗ-а који су најмање по квалитету дошли на те позиције, од тих кадрова и дан-данас доживљавамо разне опструкције, провокације и пријетње, и то због тога што радимо њихов посао бесплатно, а они га не раде иако су за то добро плаћени. Наше разочарење је тим веће јер смо видјели да су те структуре, које требају да буду бастион одбране права и државе, њена најслабија карика. То је био разлог због којег смо се ми одлучили за посљедњу варијанту, а то су медијски иступи. Кроз те институције нисмо добили никакву подршку. Шта год покушавамо добити од тих институција: документе, провјере, информације, наилазимо на опструкције, избјегавања. Нико од шефова тих институција не жели апсолутно да сарађује с нама и да нам помаже у припреми одређених пријава. Не желе нам чак обезбиједити ни термине за разговоре.

 

ИНТЕРВИЕ.БА: Због чега тако реагују? 

 

АЈАНОВИЋ: Моје субјективно мишљење је да то они раде зато што су полуга овог криминализираног система и што морају слушати оне који су их довели на те позиције. Ја сам у једном интервјуу набројао због чега одређени тужиоци не смију да ухапсе Салку Селмана и Сеџада Милановића, министра полиције, и све оне друге чланове владе које смо навели у кривичној пријави. Постоји читав низ разлога и случајева због којих смо ми као група узбуњивача одлучили да направимо свој еб сите који нам је неколико пута хакован, обаран, имамо и данас страховите хакерске нападе, што значи да ти људи из институција раде за ове о чијем криминалу ми пишемо.  

Интервие


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.