БЕСКРУПУЛОЗНА ПЉАЧКА ДРЖАВЕ Нови план: Преко откупа концесија до милиона. Тал моћника плаћају грађани?!

Након податка да се ће „Електропривреда РС“ откупити концесије за никад изграђену термоелектрану у Угљевику, хидроелектрану у Рудом и  непокренут рудник угља отворило се питање оправданости овог поступка који је све само не повољан за РС.

Milovan Matić / 11. јун 2019

Портал Цапитал.ба је недавно објавио да компанија „Цомсар Енергy“ одустаје од пројеката у Републици Српској у које је обећавала уложити више од милијарду КМ и да ће „Електропривреда РС“ откупити концесије за никад изграђену термоелектрану у Угљевику, хидроелектрану у Рудом и  непокренут рудник угља.

Према процјени коју је урадила једна ревизорска кућа, концесије су вриједне 180 милиона КМ и толико би ЕРС требало да их плати.

Рашид Сердаров је у Српској регистровао укупно пет фирми за различите дјелатности, од угоститељства до трговине и производње електричне енергије и све су прошлу годину завршиле са губитком.

Поводом вијести да је компанија Цомсар Енергy одустала од свих планираних пројеката и инвестиција у Босни и Херцеговини те да продаје своје концесије Електропривреди РС по вртоглавој цијени, из Центра за животну средину упозоравају да је ријеч о нетранспарентном виду трговања нашим добрима у којем су очигледно Влада РС, а самим тим и грађани у неоспоривом губитку. 

“Заиста није нимало јасно на који начин је овај откуп концесија оправдан, када је познато да је Комисија за концесије утврдила да Цомсар није испунио услове из уговора о концесијама. Цомсар Енергy продаје концесију и враћа је у јавни сектор за огроман износ. На основу свега наведеног, питамо се, зашто бисмо ми као потрошачи електричне енергије, требали платити пропусте у планирању овог пројекта?”, истакла је Мајда Ибраковић, асистентица на програму Енергија и климатске промјене у Центру за животну средину.

У годишњем извјештају о провођењу концесија из 2018. године, Комисија за концесије Републике Српске јасно је навела да концесионар не испуњава своје обавезе и да ниске цијене електричне енергије ометају реализацију пројекта Угљевик ИИИ. Цомсар је потом тражио продужење концесије с 30 на 45 година, заједно са смањењем капацитета с 600 МW на 350 МW јер би постројење иначе било непрофитабилно.

С друге стране, крајем 2018. године, Центар за животну средину је покренуо посебан поступак за подношење жалбе путем механизма за рјешавање спорова Енергетске заједнице. Тај поступак је резултирао договором власти Републике Српске да не користе постојећу еколошку дозволу за блок Угљевик ИИИ. Другим ријечима, за наставак реализације пројекта новог блока термоелектране Угљевик, потребна је израда нове студије о процјени утицаја на животну средину, као и осталих релевантних докумената, што додатно успорава процес реализације пројекта.

 „На крају крајева, у досадашњим студијама Центра за животну средину потврђена је апсолутна економска, здравствена, еколошка и социјална неефикасност рудника и термоелектрана, те је у том погледу једини исправан потез потпуно укидање концесија за термоелектране”, нагласила је Мајда Ибраковић.

Иако се на глобалном нивоу укидају термоелектране, власти у Босни и Херцеговини и даље слијепо вјерују да привидно напредују с „пројектима на угаљ“ путем субвенционирања државних предузећа, која трпе нереалне губитке како би одржали неодрживе цијене електричне енергије и нивоа запослености.

Народни посланик Небојша Вукановић каже за БУКУ да се овдје ради о криминалу којим се жели ојадити РС за неколико стотина милиона КМ.


"Нема ту шта да се купује концесија ако концесионар није испунио услове из уговора. У том случају концесија се треба раскинути и држава преузети све то. Ако није концесионар извршио што је навео да ће урадити у датом периоду, одузима му се концесија и држава је даје неком другом или сама завршава пројекат. То што они покушавају да убаце некоме још неколико стотина милиона су криминални и мафијашки послови", рекао је Вукановић.


Он тврди да је ово бескрупулозна пљачка државе, у којој ће највећу корист извући поједини моћници у РС.

"Дати Сердарову, једном контроверзном бизнисмену којем је забрањено пословање у ЕУ, толики новац за куповину концесија је очигледно тал моћника у Републици Српској који у томе имају интерес и који ће на крају тај новац подијелити. Они само покушавају дати привид законитости тим мафијашким пословима којима уништавају Републику Српску. Ово је нови начин на који су одлучили појединци да се богате", каже Вукановић. 


 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.