Бесплатни уджбеници за све ученике од првог до петог разреда у РС

Од 2019. године идеја о бесплатним уджбеницима у Влади РС на чекану...

BUKA portal / 22. јул 2021

Foto: BUKA

 

Влада Републике Српске на данашњој сједници донијеће одлуку којом ће свим ученицима од првог до петог разреда бити обезбјеђени бесплатни уджбеници од школске 2021-2022 године, потврђено је РТРС-у у Влади Српске.

Влада је за уджбенике издвојила додатна два милиона марака што уз три милиона од раније којим се финансирају бесплатни уджбеници од првог до трећег разреда износи пет милиона.

Одлуком Владе сви ученици од првог до другог разреда и до сада су имали бесплатне уджбенике, а овом новом одлуком обухваћани су и основци трећег и четвртог разреда.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић јуче потписао Уговор о набавци уджбеника за ученике од 3. до 9. разреда, тако да ће све школе већ од 3. до 12. августа добити комплете уджбеника које ће подијелити ученицима до почетка школске године.

Министарство просвјете и културе Републике Српске, односно Влада Републике Српске обезбиједило је и за школску 2021/2022. годину бесплатне уджбенике за све ученике првог и другог разреда основне школе, затим за ученике побједнике републичких такмичења у школској 2020/2021. години, као и за све ученике од трећег до деветог разреда основних школа који су треће и наредно по рођењу дијете из породица са троје и више дјеце. Буджетом за 2021. годину за ову намјену предвиђена су средства у износсу од  3.000.000 КМ.

Према тренутним подацима, за школску 2021/2022. годину бесплатни уджбеници биће обезбијеђени за око 9.000 ученика првог и око 9.140 ученика другог разреда основних школа, док је укупно око 10.620 ученика који су треће или наредно дијете по реду рођења из породица са троје и више дјеце.

Подсјетимо да је грађанска иницијатива о бесплатним уджбеницима за основце у Републици Српској прихваћена у марту 2019. године Народној скупштини Републике Српске.

"Народна скупштина предлаже Влади Републике српске да у наредном периоду изради закон о бесплатним уджбеницима за ученике основних школа у Републици Српској", наводило се тада у закључцима НСРС.

Од тада се о овој иницијативи није даље причало у Скупштини или Влади РС све док Град Бањалука није одлучила да својим ђацима омогући уджбенике.

 

 

 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.