БЕСПЛАТНО НАУЧИТЕ ПРОГРАМИРАТИ: Да бисте добили посао програмера, не треба вам штела, него само знање

Није ИТ само за генијалце, потребно је само мало упорности и труда, а Салдина Нурак осмислила је и бесплатне часове за заинтересоване.

Maja Isović Dobrijević / 14. мај 2020

 

Салдина Нурак, рођена је у 13.01.1995 у Горажду. У Горажду је завршила основу школу и језичку гимназију, тако да није имала никаквог предзнанја о информатици и програмирању прије него што је одлучила да се бавим ИТ-ом. Факултет Информацијских Технологија у Мостару уписала је 2013. године који је завршила као један од 3 најбоља студента.  Крајем 2016. године када је завршила факултет почела је радити као софтwаре програмер у једној фирми у Мостару и ту радим задње 3,5 године.

Прије нешто више од мјесец дана покренула је YоуТубе канал “ЦодеБеаутy” у којем заинтересованим бесплано нуди часове програмирања.

Салдина, одлучила си се да свим заинтересованим понудиш онлине учење програмирања. Како си дошла на идеју да ово радиш и колико је већ „ученика“ прошло учење програмирања?

Знате како кажу „Није знање знање знати, већ је знање знање дати“, с чим се ја у потпуности слажем, јер сматрам да је преношење знања један од најплеменитијих позива. Након што сам завршила факултет, мој први посао је био посао предавача на курсевима програмирања и web дизајна. Тим послом сам се наставила бавити и након што сам добила стални посао софтwаре девелопера (програмера) у једној фирми у Мостару. Како су се времном повећавале пословне обавезе, није ми остајало довољно времена да се квалитетно посветим и томе, али је негдје у мени остала жеља да се некад опет вратим том позиву. Појавом пандемије и увођењем мјера изолације, појавило се доста слободног времена које сам хтјела искористити на најбољи могући начин. Ту сам препознала прилику да се поново посветим послу предавача, само овај пут у онлине свијету. Тако је настао канал „ЦодеБеаутy“

 

 

Од самог почетка појавило се велико интересовање и почела сам добијати велику количину подршке, као и разне упите на тему порграмирања и на другим друштвеним мрежама. За мјесец дана на канал се претплатило скоро 1.200 YоуТубе корисника, а до сада објављени туторијали имају око 30.000 прегледа.

Ко год помисли на програмирање мисли да је то јако тешко научити. Како тече програмирање онлине, колико га је тешко научити онлине?

Јако често људи сматрају да је ово посао којем се могу бавити искључиво генијалци, а у ствари вам је за ово, као и за већину других послова, потребна само одређена доза упорности и труда. По мом мишљењу, онлине предавања су много практичнија, те вам остављају велику дозу слободе гдје, када и колико желите да учите. У видеима, својим претплатницима покушавам приближити програмрање кориштењем свакоденвих животних примјера, те на тај начин развити интересовање и логику потребну за ријешавање програмерских задатака. Мислим да се то људима посебно свиђа, јер на тај начин могу лакше и једноставније научити програмирати. Такођер,  „ЦодеБеаутy“ је један од ријетких канала на Балкану са оваквом врстом садржаја, што за кориснике са ових простора представља новину. Људи често питају колико им времена треба да науче програмирати. Рекла бих да тај временски пут није исти за свакога и да то највише зависи од тога колико се трудите. Сигурно је да ће вам на почетку бити најтеже, али након одређеног времена, када развијете програмерску логику и престане вам бити тешко да размишљате на тај начин, биће вам доста једноставније учити и примјењивати стечено знање. А за све оне којима је лакше када имају неки јасан план и временски рок како и колико учити, мислим да је најбоље да поставите себи изазов. Издвојите сваке седмице вријеме да погледате и научите два видеа. На седмичном нивоу то није пуно времена, а ако истрајете, већ након годину дана ћете бити итекако способни да сами правите апликације које могу бити корисне и вама и другим људима, али је најбитније да почнете и да будете упорни.

Како си се ти заинтересовала за програмирање?

Карајем средње школе, када сам размишљала о избору факултета, увидјела сам велики потенцијал у овом послу, као занимању за којим ће потреба у будућности постати само већа. Мислим да је тастатура један од најмоћнијих алата којим данас можете радити. На интернету је тад било доста мање едукативног садржаја овог типа, него што је то сад случај. Сматрам да би ми било од велике користи да сам тад имала приступ информацијама које сад можете наћи на мом каналу. Тренутно ја објављујем туторијале програмирања за почетнике, а ускоро ће на мом каналу кренути и курс видео туторијала везаних за прављење web страница. Надам се да ће ови видеи мотивисати моје претплатнике, а посебно дјевојке, да се почну бавити програмирањем, те да ће увидјети бесмисленост стереотипа да је информатика искључиво мушка бранша.

 

И прије пандемије људи су заинтересовани за програмирање, колико су људи заинтересовани за ову вјештину?

Ако је судити по реакцијама које свакодневно добијам, рекла бих да је интересовање велико. Мислим да све више младих људи дијели моје мишљење по питању перспективности овог занимања. Кад на то додате чињеницу да овај посао можете радити из било којег кутка планете, за клијента на другом крају свијета, онда то даје значајне погодности и чини овај посао још занимљвијим и пожељнијим. Када говоримо о  пословима које информатичари и информатичарке обављају, они спадају међу најплаћеније послове, како код нас, тако и у свијету. Такођер, у овој струци јако брзо напредујете, јер нисте ограничени ничим осим властитим радом и залагањем, па вам сходно том напретку расте и плата. Додатна погодност је то што је ово занимање примјењиво на све области живота, тако да ако можете замислити неку апликацију која ће вам олакшати свакодневне послове, можете је и направити.

Вјешт програмер не би требао да се боји за запослење у данашњем друштву, колико су ови твоју курсеви степеница за људе који желе да се запосле у ИТ сфери рада?

Вјешт програмер се дефинитивно не боји за посао, чак напротив потреба за њим постоји на више мјеста, те стога може да бира које му се највише свиђа. Тешко проналажење посла млади наводе као један од највећих проблема нашег друштва. Да бисте добили посао програмера, не треба вам штела, него само знање. А ако је судити по мом и искуству колега из других фирми са којима комуницирам, већина послодаваца вам неће никако ни тражити диплому, већ ће вас питати шта знате радити. Зато мислим да су курсеви овог типа одлична почетна тачка на путу да постанете вјешт програмер.

Како ти проводиш вријеме у изолацији поред овог хобија који имаш?

С обзиорм да сам се објавом видео туторијала почела бавити недавно, било је потрено да доста слободног времена и сама проведем учећи о снимању видеа, едитирању материјала, те самом начину функционисања Yоутубе платформе. Поред тога остане ми времена да одрадим покоји тренинг, јер сам велики љубитељ фитнеса. Сматрам да колико год било битно да смо активни ментално и интелектуално, једнако толико је битно да посебно за вријеме изолације одржавамо физичку активност на високом нивоу.

Које су неке основе које добар програмер или програмерка треба да има?

Сматрам да су квалитетан извор знања и предавач који мотивише своје ученике предуслови за брзо усвајање знања. Ово се посебно односи на оне који немају академско образовање у ИТ-ју. Од круцијаног је значаја да почетници остану мотивисани током свих лекција. Висок ниво мотивације током учења је једна од главних карика у ланцу преношења знања. Такођер ће вам бити потребно упорности и труда. Нико се не рађа предодређен да буде програмер. Сви ми крећемо од нуле, а то колико ћемо далеко догурати и шта ћемо у животу постићи највише зависи од наших личних амбиција и мотивације. Зато искористите сваку прилику која вам се пружи да научите нешто ново, јер на крају дана, вриједите онолико колико знате.

Која је твоја порука свима који мисле да је програмирање претешко за њих?

У овом послу ћете се често сусрести са изазовима и новим ситуацијама. Мени се то дешава свакодневно. Зато бих вољела да поручим људима који тек почињу, да не допусте да их обесхрабри то што нешто не могу разумјети испрве, јер нисте проходали кад сте први пут стали на ноге, нити сте научили причати кад сте изговорили прву ријеч.
У тренутној ситуацији, мислим да је учење ових вјештина, један од најбољих начина на који можете искористити своје слободно вријеме. Баш као што су прије пар стотина година наши преци морали научити читати и писати да би могли наставити функционисати у тадашњем друштву, тако је и сад дошло вријеме кад сви морамо, поред тога што знамо комуницирати са људима, научити комуницирати и са машинама, јер је то донијело вријеме у којем ми живимо, а што прије то урадите, то ћете прије себи моћи осигурати свјетлију будућност.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.