“Бесрамна, подла и озбиљно опасна оргија радикалског популизма…”: Владета Јанковић и други интелектуалци о Вучићевом ауторском тексту

Председник Србије Александар Вучић јуче се у ауторском тексту за дневни лист Политика, под насловом, “Елита и плебс”, обратио политичким противницима и неистомишљеницима, јавним личностима, критичарима и представницима дела опозиције

BUKA portal / 11. јул 2019

У тексту је оценио да су они “очигледно нервозни због чињенице да им преврати не успевају”.

“Крив је народ, или медији, читај народ, јер ми глупи део Србије, за разлику од њих елитиста ништа не разумемо, па зато и не можемо да доносимо испарвне одлуке од значаја за земљу”, навео је Вучић у тексту.

Његов текст изазвао је бројне реакције у јавности, а саговорници листа Данас сагласни су да је реч о неприхватљивом начину обраћања председника државе.

“Ауторски текст Александра Вучића је једна бесрамна, подла и озбиљно опасна оргија радикалског популизма. Као и увек, Вучић се не обазире на право питање, а оно гласи: да ли је лажна елита и инфериоран онај ко поштено одбрани и објави докторат, а права елита и супериоран онај ко фалсификује диплому и докторат украде? То са протетиком и поготово еугеником нема никакве везе”, рекао је академик Владета Јанковић.

Психолог и професор Жарко Требјешанин поставља питање: ко прави поделе, ко производи простаклук – власт или “елита”.

Он додаје да председник у свом тексту настоји да сажме кохерентну целину оно што је више пута говорио о “елити” или “псеудоелити”, што је њему чини се свеједно.

“Исмевањем и оптуживањем елите да су уображени глупаци и мрзитељи свог народа и државе, подилази се оним необразованим људима који завиде и мрзе школоване људе. А то је демагогија најгоре врсте јер почива на људској злоби и на потреби људи да своју мржњу и агресију искале на некој друштвено стигамтизованој, незаштићеној групи. И ево, ауторским текстом председник је лично отворио лов на вештице. Овога пута они који су обележени за одстрел нису људи друге нације или вере, него наши високообразовани, угледни интелектуалци и поштовани стручњаци, уметници”, наводи Требјешанин.

“Такозвана лажна елита мучи Александра Вучића јер се много разгаламила и расписала, без длака на језику – страх га је да то некако пробије до његовог народа, а нема средства да им зачепи уста и контролише је”, оценила је социолог Весна Пешић.

“Не може да је пљује по таблоидима као опозицију, а много прича на Н1 и другим слободним медијима. Зато је у Политици покушао да је ућутка и супростави његовом народу који је по дифолту исправан, јер још увек може да га контролише и да гласа за њега”, рекла је она.

Према њеном мишљењу, Вучић органски не подноси ту интелектуалну елиту која се обновила и новим људима и “која је сваком великом вођи дошла главе”.

“Зна Вучић да то о чему пише није лажна елита и то га мучи, па зато и пише бесловесне одговоре, јер зна да је то права елита која се неће ућуткати на лажним изборима који иду на пролеће”, закључила је Пешић.

Недељник.рс


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.