Без договора о депонији Уборак; грађани настављају блокаду

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић и представници мјештана настањених око подручја депоније Уборак на састанку у понедјељак нису постигли конкретан договор око деблокаде депоније која је блокирана већ осми дан због чега је Мостар затрпан смећем

BUKA portal / 17. јун 2019

Судионици састанка одлучили су упутити иницијативу федералној влади за помоћ у рјешавању проблема мостарске депоније, међутим становници нису пристали на договор без конкретних датума о извршавању обвеза од стране Градске управе и датума измјештања депоније.

 Сматрају да без договорених датума, нема начина контроле договореног и боје се да би се њихова агонија живота у немогућим увјетима у близини депоније могла наставити годинама те наводе како су већ раније били изиграни и изгубили су повјерење.

 Скупина мјештана сјеверног дијела Мостара окупљена око неформалне групе грађана "Јер нас се тиче" блокирала је мостарско градско одлагалиште отпада "Уборак", а кључни разлог због којег до сада није постигнут договор о деблокади депоније је тај што грађани нису добили обећање од градске власти да ће депонија у наредних годину дана бити затворена и премјештена на неку другу локацију, а то Град ни на данашњем састанку није понудио. 

 Омер Хујдур, члан групе грађана након састанка с мостарским градоначелником казао је како су разматрали све њихове захтјеве.

Додао је како су одлучили послати заједничку иницијативу према федералној влади да им помогне око овог проблема, али да неће ништа потписати без консултације са становницима сјеверног подручја Града код којих се упутио након састанка, а који на крају нису пристали на договор.

 Градоначелник Мостара истакнуо је како су свјесни ситуације у којој се Град налази те да је жеља свих да се нађе заједничко рјешење.

 Иначе, на састанку с представницима градске власти, који је одржан у петак, договорено је да се на депонију не одлаже "сумњив отпад", отпад анималног и медицинског поријекла, као и да се комунални отпад мора одлагати на прописан начин.

 Такођер је речено да Град Мостар има спремне и пројекте за изградњу прочистача оцједних вода с депоније, што је такођер био један од захтјева грађана, те да ће преко надлежних институција настојати аплицирати за добивање средстава како би се такав прочистач изградио.

 Договорено је и да се ураде сва релевантна мјерења и анализе стања околиша на депонији те да се ти резултати доставе јавности.

 Од почетка блокаде градске депоније мостарска комунална подузећа не одвозе отпад па су контејнери у цијелом граду претрпани смећем.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.